Shichimi togarashi zyskała dużą popularność w krajach zachodnich jako posypka do dań grillowanych. Gotową mieszankę przypraw można nabyć w sklepie, ale wielu miłośników gotowania przyrządza ją samodzielnie, dostosowując ilość obecnego w niej chilli do swoich preferencji smakowych.
Shichimi togarashi – składniki
Głównym składnikiem mieszanki przypraw shichimi togarashi jest papryczka chilli. Dobór pozostałych przypraw jest w dużej mierze dowolny – osoba przyrządzająca mieszankę wybiera składniki oraz ich ilość w taki sposób, aby uzyskać pożądany smak, na przykład wyraźnie cytrusowy.
W klasycznym ujęciu shichimi togarashi może zawierać następujące składniki: mak lekarski, sezam indyjski, suszoną skórkę mandarynki, nori, pieprz syczuański, imbir lekarski, aonori, ziarna konopi, kapustę polną lub pachnotkę zwyczajną.
W Japonii sprzedawcy przypraw na straganach dobierają poszczególne elementy mieszanki stosownie do potrzeb klientów.
Shichimi togarashi w daniach japońskich
W ojczyźnie shichimi togarashi ta pikantna mieszanka przypraw to popularny dodatek do makaronów soba i udon oraz do dania gyudon. Soba to cienki makaron z mąki gryczanej, natomiast udon ma grubsze nitki (płaskie lub okrągłe) i powstaje na bazie mąki pszennej. Gyudon to tradycyjne danie japońskie składające się z ryżu, wołowiny i cebuli, z dodatkiem lekko słodkiego sosu przyprawionego bulionem na bazie wodorostów i ryb, sosem sojowym oraz słodkim winem ryżowym. Potrawę gotuje się na wolnym ogniu w celu uzyskania bogatego aromatu.
Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Zobaczcie na filmie:
Przepis na shichimi togarashi
Gotową mieszankę przypraw shichimi togarashi można przygotować w domu w zaledwie siedem minut. Składniki niezbędne do przyrządzenia słoiczka przyprawy siedmiu smaków to: łyżeczka pieprzu syczuańskiego, 2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczy, 2 łyżki stołowe suszonych płatków czerwonych papryczek chilli, łyżeczka czarnych ziaren sezamu, łyżeczka białych ziaren sezamu, łyżeczka suszonego nori (pieczone wodorosty używane do sushi) oraz pół łyżeczki zmielonego imbiru.
Na wstępie należy uprażyć pieprz syczuański i skórkę pomarańczową na małej patelni przez minutę lub 2, aż do pojawienia się aromatycznego zapachu. Przypraw nie wolno przypalić. Po przełożeniu ich do miseczki należy odczekać, aż wystygną (w tym czasie można zmielić pozostałe przyprawy oprócz płatków chilli i ziaren sezamu – te należy rozdrobnić w młynku do przypraw w taki sposób, aby ich cząsteczki były stosunkowo duże). Na końcu należy zmielić pieprz i skórkę pomarańczową, wymieszać wszystkie składniki i umieścić je w małym słoiczku o szczelnym zamknięciu. Idealnym miejscem do przechowywania domowego shichimi togarashi jest spiżarka lub lodówka. Zaleca się, aby przyprawę siedmiu smaków zużyć w ciągu miesiąca od przygotowania, ponieważ w miarę upływu czasu jej aromat zaczyna słabnąć.
Domowe shichimi togarashi warto przyrządzić więcej niż raz, na różne sposoby, aby uzyskać optymalny dla siebie smak – w zależności od upodobań mieszanka może być bardziej lub mniej pikantna, o imbirowym (lub jeśli ktoś woli, czosnkowym) aromacie, wyraźnie cytrusowa lub z lekko wyczuwalną nutą owoców. Eksperymenty z pewnością przyniosą pożądany efekt.
Warto pamiętać, że shichimi togarashi nie lubi nie tylko ciepła, ale również światła, dlatego słoik z mieszanką należy przechowywać w zamknięciu, z dala od okna i kaloryfera.
Jak stosować shichimi togarashi?
Przyprawę siedmiu smaków można dodawać klasycznie, do dań japońskich takich jak zupa na bazie pasty miso, wspomniany już gyudon, makarony udon i soba, lub zgodnie z własną inwencją, do zwykłego makaronu, grillowanego mięsa lub kurczaka. Shichimi togarashi to popularny dodatek do wafli i krakersów ryżowych.
Shichimi togarashi – właściwości prozdrowotne
Skład przyprawy siedmiu smaków może się wprawdzie różnić, ale zwykle można znaleźć w niej następujące witaminy i składniki mineralne:
- witaminy z grupy B – obecne są w imbirze, czarnym sezamie i skórce pomarańczowej;
- witamina A – występuje w ziarnach konopi, które są też bogatym źródłem witamin D i E;
- wapń, magnez i żelazo – znajdują się w wodorostach nori, czarnym sezamie i ziarnach konopi; te ostatnie to także bogate źródło antyoksydantów;
- potas i miedź – występują w imbirze.
Ze względu na zawartość wapnia, regularne stosowanie mieszanki shichimi togarashi może zmniejszyć ryzyko rozwoju osteoporozy. Przyprawa siedmiu smaków działa również korzystnie na układ pokarmowy – obecność zmielonego imbiru sprawia, że tempo przemiany materii przyspiesza, a wzdęcia i nudności przestają być problemem. Dodatkową korzyścią płynącą ze spożywania shichimi togarashi jest pozytywne oddziaływanie jodyny obecnej w wodorostach nori na tarczycę (gruczoł tarczycy wydziela hormony kontrolujące metabolizm) oraz na rozwijający się płód.
Kuchnia japońska jest często uznawana za mało wyrazistą, ale przyprawa siedmiu smaków to przykład na to, że skrywa ona wiele ciekawych – i pikantnych – niespodzianek dla amatorów gotowania.