Skórka pomarańczowa jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają korzystny wpływ na stężenie lipidów w surowicy krwi. Dostarcza również cennych witamin, minerałów i błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego.
Skórka pomarańczowa - wartości odżywcze
Skórka pomarańczowa jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych, chociaż przez wiele osób traktowana jest jako zbędna pozostałość po soczystym cytrusie. Dostarcza flawonoidów roślinnych o pozytywnym wpływie na funkcjonowanie organizmu. Flawonoidy należą do związków o właściwościach antyoksydacyjnych, czyli neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. W składzie skórki pomarańczowej występuje również błonnik pokarmowy w ilości około 10.6 g/100 g. Stanowi bogate źródło witaminy C, która podobnie jak flawonoidy zaliczana jest do antyoksydantów. Kandyzowana skórka pomarańczowa znajdująca zastosowanie jako dodatek do rozmaitych deserów w 100 g dostarcza: 301 kcal, 0.3 g białka, 0.1 g tłuszczów, 74.9 g węglowodanów oraz 3.4 g błonnika pokarmowego.
Skórka pomarańczowa - jak działa na organizm? Właściwości zdrowotne
Skórka pomarańczowa wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Zawarte w niej substancje antyoksydacyjne wspomagają układ immunologiczny przyczyniając się do zwiększenia naturalnej odporności organizmu. Flawonoidy obecne w skórce pomarańczowej posiadają działanie: przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyarytmiczne i antyalergiczne. Ponadto zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, a także działają antyagregacyjnie, co oznacza, że osłabiają zdolność płytek krwi do tworzenia skrzeplin.
Skórka pomarańczowa korzystnie oddziałuje na układ oddechowy. Wspomaga oczyszczanie płuc i oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Zapobiega oraz wspiera leczenie astmy, grypy, przeziębień, zapalenia oskrzeli, a nawet raka płuc. Błonnik pokarmowy w skórce pomarańczowej reguluje pracę układu pokarmowego. Przyczynia się do pobudzania procesów trawiennych, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit i chroni przed zaleganiem w nich niestrawionych resztek pokarmowych. Dzięki temu skórka pomarańczowa łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe w postaci zaparć i wzdęć. Błonnik pokarmowy stabilizuje również poziom glukozy we krwi.
Cenną właściwością skórki pomarańczowej jest obniżanie poziomu “złego” cholesterolu. Związek ten w nadmiarze odkłada się w ścianach tętnic i inicjuje proces powstawania miażdżycy. Schorzenie to może doprowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, a w konsekwencji do zawału serca. Skórka pomarańczowa jest zalecana osobom z nadwagą i otyłością. Herbata na jej bazie przyspiesza metabolizm, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej w organizmie, a tym samym wspiera odchudzanie. Skórka pomarańczowa pozytywnie wpływa na stan jamy ustnej. Jej żucie pozwala zwalczyć problem nieświeżego oddechu. Ponadto stanowi skuteczny środek na nieestetyczne przebarwienia zębów, działa przeciwbakteryjnie chroniąc przed próchnicą i zapobiega nadwrażliwości zębów.
Skórka pomarańczowa - właściwości kosmetyczne
Skórka pomarańczowa wykazuje nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również kosmetyczne. Domowy preparat przygotowany na bazie ekstraktu ze skórki pomarańczowej i zsiadłego mleka jest skutecznym środkiem rozjaśniającym plamy i przebarwienia na skórze. Związki antyoksydacyjne obecne w skórce z pomarańczy opóźniają procesy starzenia się skóry działając odmładzająco. Napar ze skórki pomarańczowej wykazuje właściwości podobne do toniku - dogłębnie oczyszcza skórę i zwalcza pory. Dzięki temu przeciwdziała powstawaniu wyprysków i zaskórników
Skórka pomarańczowa - zastosowanie w kuchni
Skórka pomarańczowa znajduje zastosowanie kulinarne. Doskonale smakuje w postaci smażonej w cukrze, czyli kandyzowanej. Stanowi nierzadko dodatek do różnych deserów, a także kawy i herbaty. Skórka pomarańczowa odznacza się intensywnym, słodkawym aromatem. Starta na tarce może być wykorzystywana do posypywania potraw mięsnych oraz innych wytrawnych dań. Na bazie skórki pomarańczowej przygotowuje się napar, który odpowiada m.in. za przyspieszenie metabolizmu. Wystarczy zalać półtorej łyżki startej skórki pomarańczowej filiżanką wrzącej wody. Całość pozostawia się na ogniu na około 10 minut. Po tym czasie należy zakończyć gotowanie i odstawić napar na 5 minut do zaparzenia. W okresie jesienno-zimowym do herbaty ze skórki pomarańczowej warto dodać odrobinę miodu.
Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową
Składniki:
- skórka z 6 pomarańczy,
- 1 ½ szklanki cukru,
- opcjonalnie kilka łyżek wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce - pomarańcze oczyść za pomocą gąbki, a następnie sparz wrzątkiem. Obierz owoc ze skórki. Z pomarańczy można przygotować np. świeżo wyciskany sok.
- Skórkę pomarańczową starannie i dokładnie oczyść z białej część. Pokrój ją w drobną kostkę, umieść w garnku i zasyp cukrem. Skórkę pomarańczową podgrzewaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając.
- Skórkę pomarańczową smaż bez przykrycia przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W przypadku, gdy w trakcie smażenia skórka zacznie przywierać do dna garnka należy dodawać stopniowo wodę.
- Kandyzowaną skórkę pomarańczową przełóż do słoika. Po ostudzeniu przechowuj ją w lodówce, ewentualnie w zamrażarce.
Zobacz, jak można w domu przygotować emulsję z soku pomarańczy: