Polub nas na Facebooku
Czytasz: Seleryba, czyli ryba dla alergików i wegan. Właściwości odżywcze ryby z selera
menu
Polub nas na Facebooku

Seleryba, czyli ryba dla alergików i wegan. Właściwości odżywcze ryby z selera

Wigilijny stół, w tle choinka. Na stole palą się zapalone świece.

Fot. Catherine Delahaye / Getty Images

Seleryba, czyli ryba z selera to alternatywa dla osób, które są uczulone na ryby lub dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Jak przygotować selerybę? Jakie ma właściwości odżywcze?

Przy świątecznym stole królują ryby. Jednak nie wszyscy mogą je jeść. Niektórzy mają silną alergię na ryby i owoce morza, a inni są na diecie, np. wegańskiej. Co w takiej sytuacji? Cóż, pozostaje seleryba, która dzięki suszonym wodorostom nabiera rybnego smaku. Jak przygotować selerybę? 

Polecamy: Badania na alergie pokarmowe

Składniki:

  • 1 kg selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz
  • mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny

Jak przygotować selerybę? 

  1. Zaczynamy od obrania selera, którego następnie należy przekroić na pół i pokroić na centymetrowe plasterki. 
  2. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy 2 arkusze wodorostów nori oraz przyprawy i sos sojowy.
  3. Do gotującego się bulionu dodajemy seler i całość gotujemy, aż plastry będą miękkie. Selera wyjąć i ostudzić.
  4. Następnie należy pociąć arkusze nori na węższe paski, do jednej miski wlać mleko, do drugiej wsypać mąkę.
  5. Bierzemy każdy kawałek selera, solimy i pieprzymy, owijamy paskiem wodorostów, moczymy chwilę w mleku, zanurzamy w mące. 
  6. Na rozgrzanej patelni (z olejem) układamy tak przygotowane plastry selera i smażymy z dwóch stron przez jakieś 3 minuty.

Źródło przepisu: Jadłonomia

Czy przygotowujesz świąteczne potrawy z myślą o alergiach i dietach najbliższych?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Właściwości odżywcze selera

Seler zawiera węglowodany, białka i tłuszcze (a więc błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe). W 90 proc. składa się on z wody, zawiera także dużo witamin z grupy B. Seler korzeniowy dostarcza nam także witaminy K i C, sporo fosforu oraz duże ilości potasu, żelaza, cynku, wapnia i selenu oraz nieco magnezu, manganu i miedzi. 

Seler korzeniowy zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, furanokumaryny, sterole, terpeny, czyli substancje, które wykazują działanie przeciwutleniające i antyseptyczne.

Polecamy: Seler korzeniowy i naciowy – właściwości i wartości odżywcze

Polecamy Wam dowiedzieć się, gdzie kupować warzywa i owoce:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia?  Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
276
23
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?