Czym jest ramen?
Ramen to tradycyjna zupa japońska, która jest pewnego rodzaju ewenementem w delikatnej i rybnej kuchni tego kraju. Ramen przywędrował do Japonii z Chin i jest zupą na bazie czerwonego mięsa. W Japonii serwowany jest jako danie typu fast food i, co ciekawe, nie ma na niego jednoznacznej receptury. Każda restauracja serwuje zupę z nieco innymi składnikami, jednak łączy je jedno: obecność rosołu i makaronu.
To właśnie zupa ramen stała się prekursorem słynnych zup instant,a to za sprawą Ando Momofuku, który w 1958 roku opracował przepis na ramen instant – gotowy do spożycia jedynie po zalaniu wrzątkiem. Jednak uwaga na zupy błyskawiczne - wcale nie są zdrowe:
Ramen - jak zrobić ramen?
Przepis na ramen jest dość prosty. Należy zacząć od tego, że tradycyjna zupa przygotowywana jest na rosole gotowanym na wieprzowych kościach. Do tego dodaje się makaron oraz składniki wedle uznania. Najczęściej dodaje się: ryby, owoce morza, warzywa (biała rzodkiew daikon, kapusta pekińska, pędy bambusa, cebula, kukurydza, kiełki fasoli), wodorosty, mięso wieprzowe lub drobiowe (często w formie kulek), gotowane na twardo jajka, nasiona sezamu, sos sojowy i miso.
Przepis na ramen:
Bulion:
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 kg kości drobiowych
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- wodorosty/algi konbu - płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
- ok. 80 - 100 ml japońskiego sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake (wino ryżowe)
Kości wieprzowe i drobiowe zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, następnie wyjmujemy, płuczemy i ponownie wkładamy do garnka. Do mięsa dorzucamy cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojony w plastry imbir oraz obraną marchew. Całość zalewamy wodą do przykrycia składników i dodajemy opłukane wodorosty. Całość gotujemy, usuwamy glony i szumowinę z wierzchu. Taki bulion powinien się gotować 6 godzin. Po przestudzeniu wyjmujemy kości.
Dodatki:
- ugotowana wieprzowina
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen lub 220 g suszonego
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- przyprawa shichimi togarashi
- prasowane glony (sushi nori)
Dzień wcześniej namoczyć grzyby shitake: zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia. Grzyby smażymy na oleju aż będą miękkie, jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy je na połówki. Wieprzowinę gotujemy na wolnym ogniu. makaron gotujemy według instrukcji.
Przygotowanie ramen:
- Bulion (bez tłuszczu z góry) mieszamy z sosem sojowym, sake, a następnie doprowadzamy do wrzenia.
- Ugotowany wcześniej makaron nakładamy do misek, zalewamy bulionem, dodajemy grzyby, wieprzowinę, połówkę jajka, doprawiamy do smaku - np. szczypiorkiem i przyprawą shichimi togarashi.
Ramen - zupa wegetariańska?
Tak! Nie ma przeszkód, żeby przygotować ramen, równie smaczny jak ten mięsny, w opcji niekrzywdzącej zwierzęta. Zobaczcie przepis na wegański ramen:
Składniki na ramen:
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione i posiekane
- 4 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 cebula, pokrojona w dużą kostkę
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka glonów wakame
- 1 łyżeczka wina mirin, opcjonalnie
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki jasnej pasty miso
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Dodatki:
- 180 g tofu naturalnego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 mini kapusty pak choi
- 4 pieczarki lub grzyby shitake
- 2 małe marchewki
- garść posiekanej dymki
- 2 łyżki kim chi
- kilka plasterków świeżego ogórka
- 2 łyżeczki sezamu
- 200 g japońskich noodli
Przygotowanie:
- Na samym początku przysmażamy cebulkę, czosnek oraz imbir na oleju kokosowym w garnku o grubym dnie. Dolewamy bulion oraz dodajemy glony wakame oraz wino i gotujemy przez 30 minut. Następnie odcedzamy z warzyw, dodajemy pastę miso, olej sezamowy oraz sos sojowy i dalej gotujemy.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w blenderze.
- Tofu powinno być podsmażone na złoto i odsączone z nadmiaru tłuszczu, podobnie z grzybami, marchewka powinna być pokrojona w cienkie plastry, natomiast kapusta pak choi przecięta na pół.
- Przy pomocy pędzelka silikonowego obficie pokrywamy tofu, grzyby oraz warzywa przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 30 minut!
- Na suchej patelni smażymy kolejno zamarynowane tofu, pieczarki, kapustę pak choi oraz marchewkę.
- W miskach układamy makaron, następnie tofu, grzyby, kim chi oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość zalewamy zupą.
Źródło: MniuMniu - Kuchnia roślinna
Na co zwrócić uwagę przy robieniu zakupów w sklepie z azjatyckim jedzeniem? Zobaczcie na filmie:
Jak jeść ramen?
Ramen jest zupą gęstą, o dużej zawartości składników w porównaniu do ilości bulionu. Ramen powinno się jeść gorący, zaraz potem jak jest podany. Zupę powinno się siorbać!
Ramen je się łyżką oraz pałeczkami. Wystudzony traci smak, a makaron staje się miękki.