Grzyby shiitake są od wieków wykorzystywane w medycynie naturalnej na Dalekim Wschodzie. Posiadają niezwykłe właściwości prozdrowotne i lecznicze, gdyż są skarbnicą witamin, minerałów i innych związków aktywnych. Jedzenie grzybów shiitake przyczynia się m.in. do wzmocnienia odporności i ustabilizowania ciśnienia krwi.
Japoński grzyb shiitake - co to jest?
Grzyb shiitake w Polsce znany jest również pod nazwą twardnika japońskiego. Jest to jadalny gatunek grzyba wywodzący się z Azji. Wzmianki o uprawie grzybów shiitake pojawiają się od około 2000 lat. Ten japoński przysmak od dawna określany jest jako “eliksir życia”, gdyż odznacza się licznymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi znajdującymi szerokie zastosowanie w medycynie Dalekiego Wschodu. Grzyby shiitake zbudowane są z brązowego kapelusza i jasnego, czerwono-brązowego trzonu osiągającego grubość około 4 cm. Uprawa grzybów shiitake odbywa się w szklarniach oraz na otwartym powietrzu i jest szczególnie popularna w Azji Wschodniej, w Chinach, Japonii i na Półwyspie Indochińskim. Twardniki japońskie mogą być również uprawiane w warunkach domowych. Ich rozwojowi sprzyja środowisko ciepłe, wilgotne i osłonięte przed wiatrem.
Grzyby shiitake - wartość odżywcza
Japoński grzyb shiitake posiada wysoką wartość odżywczą. W jego składzie znajduje się witamina D oraz liczne witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Grzyby shiitake są również bogatym źródłem składników mineralnych. Zawierają one: potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i sód. Cennym związkiem obecnym w twardniku japońskim jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit. Grzyby shiitake dostarczają także dwóch ważnych z medycznego punktu widzenia związków: lentinanu, który odznacza się silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi oraz eritadeniny, obniżającej poziom “złego cholesterolu”.
Właściwości prozdrowotne grzybów shiitake
Właściwości grzybów shiitake znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. Codzienne jedzenie twardnika japońskiego przyczynia się do wzmocnienia systemu odpornościowego. Ponadto grzyby shiitake przyspieszają regenerację organizmu sprzyjając procesowi powrotu do zdrowia. Odznaczają się również korzystnym wpływem na funkcjonowanie układu nerwowego za co szczególnie odpowiada wysoka zawartość niacyny, czyli witaminy B3. Grzyby shiitake działają uspokajająco, koją nerwy, ułatwiają zasypianie oraz redukują stres. Twardnik japoński posiada udowodnione naukowo działanie obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi. Dzięki temu przyczynia się do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz wielu innych schorzeń związanych z tą chorobą, m.in. chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Stosowane są także w profilaktyce zakrzepicy. Grzyby shiitake są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi zapobiegając nadciśnieniu. W składzie twardnika japońskiego występują również witaminy i minerały wzmacniające kości i zęby (wapń, fosfor, witamina D). Ekstrakt z grzybów shiitake wykorzystywany jest w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Terapia z udziałem twardnika japońskiego sprawdza się m.in. przy raku żołądka oraz jelita grubego, również w stadium zaawansowanym. Właściwości antyrakowe grzybów shiitake są prawdopodobnie związane z ich działaniem stymulującym układ immunologiczny (odpornościowy). W ten sposób twardniki japońskie aktywują pewne komórki i białka, takie jak makrofagi, limfocyty T i komórki NK, które atakują nowotwór.
Japoński grzyb shiitake - zastosowanie kulinarne
Grzyby shiitake posiadają bogate walory smakowo-zapachowe, dzięki czemu znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Ten japoński przysmak odznacza się kruchością i może być jedzony nawet w postaci surowej. Grzyby shiitake wykorzystywane są do przyrządzania rozmaitych potraw. Na bazie twardnika japońskiego przygotuje się aromatyczne sosy, zupy oraz sałatki. Grzybami shiitake można wzbogacać potrawy mięsne i warzywne, którym nadadzą wyrazistości i unikalnego aromatu. Przed przyrządzeniem dania z grzybami shiitake warto je wcześniej namoczyć. Warto pamiętać, by proces obróbki termicznej twardnika pospolitego nie był zbyt długi. W przeciwnym razie może dojść do stwardnienia grzyba i utracenia jego cennych właściwości odżywczych.
Przepis na smażone grzyby shiitake z papryką
Składniki:
- 250 g świeżych grzybów shiitake,
- 2 czerwone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego,
- 1 pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Usuń z papryki gniazda nasienne. Starannie umyj warzywo i pokrój w paseczki. Posiekaj czosnek i koperek.
- Oczyść grzyby. Odetnij trzonki grzybów i odrzuć. Kapelusze grzybów shiitake pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj paprykę i grzyby. Smaż, ciągle mieszając.
- Do grzybów i papryki dodaj posiekany czosnek i koperek. Kontynuuj smażenie przez około 1 minutę na dużym ogniu bez przykrycia.