Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
menu
Polub nas na Facebooku

Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia

pudding chia

Fot. kajakiki / Getty Images

Pudding chia jest lekkim i zdrowym deserem przygotowanym na bazie mleka roślinnego lub krowiego oraz nasion chia. Można do niego dodawać świeże owoce, orzechy, musy owocowe, gorzkie kakao. Nasiona chia stanowiące główny składnik puddingu mają wysoką wartość odżywczą i chronią m.in. przed chorobami sercowo-naczyniowymi.

Nasiona chia są bogactwem składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego i sercowo-naczyniowego. Dodaje się je do rozmaitych deserów: puddingów, koktajli, ciast naleśników, a także do zup i sałatek.

Pudding chia – jak go przygotować?

Pudding chia jest niezwykle smacznym, a jednocześnie prostym w przygotowaniu deserem. Można go przygotować, bazując na różnych przepisach. Podstawowymi składnikami do przygotowania puddingu chia są: mleko – krowie, migdałowe, kokosowe, sojowe lub ryżowe oraz nasiona chia, odznaczające się wysoką wartością odżywczą i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Deser można dosłodzić miodem lub syropem klonowym, ryżowym bądź z agawy. Pudding z nasionami chia można wzbogacać o różne dodatki: świeże owoce, mus owocowy, naturalne kakao, migdały. Tak przygotowany deser jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika pokarmowego, a także licznych witamin i minerałów, m.in. wapnia, selenu, cynku i witamin z grupy B.

Przepis na owocowy pudding chia

W przygotowanym puddingu chia (dwie małe porcje lub jedna duża) znajduje się około: 

kcal520
białko16 g
tłuszcz 17.5 g
węglowodany62.3 g
błonnik pokarmowy 19 g

Składniki:

  • 250 ml mleka (krowie lub roślinne),
  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • świeże owoce, np. truskawki, maliny, owoce granatu lub inne.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wymieszaj z nasionami chia i cynamonem. Odstaw na około ½ godziny, od czasu do czasu mieszając.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu do deseru dodaj miód. Naczynie z puddingiem przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  3. Gotowy pudding rozłóż do pucharków lub salaterek. Podawaj udekorowany świeżymi owocami.

Nasiona chia – wartości odżywcze

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Ich wysokie wartości odżywcze były wykorzystywane już przez plemiona Azteków, dla których stanowiły jedną z ważniejszych upraw. W języku Majów słowo chia oznacza siłę. Te niewielkie, okrągłe nasiona o charakterystycznej, czarnej barwie są bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Dostarczają licznych związków o właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Nasiona chia są szczególnie cenione za wysoką zawartość kwasów omega-3 oraz licznych witamin i minerałów, takich jak: witaminy B1, B2, B3, C, A, cynk, selen, wapń, żelazo, potas, magnez i fosfor. Składniki obecne w nasionach szałwii hiszpańskiej podnoszą ogólną sprawność organizmu, a także zwiększają witalność i zasoby energii. W 100 g nasion chia znajduje się: 16,54 g białka, 42,12 g węglowodanów, 30,74 g tłuszczu (w tym przeważają zdrowe, nienasycone kwasy omega-3) oraz 34,4 g błonnika pokarmowego.

Nasiona chia – właściwości zdrowotne

Nasiona chia dostarczają organizmowi naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki ich obecności wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Nasiona chia przyczyniają się do poprawy niektórych parametrów krwi, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Z tego powodu znajdują zastosowanie w diecie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych: nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego i zawałów serca. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, nasiona szałwii hiszpańskiej są szczególnie wskazane w zapobieganiu cukrzycy typu 2, jak też osobom ze zdiagnozowaną chorobą.

Nasiona chia wspomagają pracę układu nerwowego i prowadzą do usprawnienia zdolności poznawczych, czyli pamięci, koncentracji i uwagi. Działają uspokajająco i łagodzą objawy towarzyszące depresji. Są bogatym źródłem kwasów omega-3, dzięki czemu wspomagają pracę narządu wzroku i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej u osób starszych. Są zalecane w diecie kobiet ciężarnych, gdyż wspomniane kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u dziecka. Nasiona chia wspomagają pracę układu pokarmowego, gdyż usprawniają procesy trawienne i stymulują perystaltykę jelit. Regularne jedzenie nasion szałwii hiszpańskiej przyczynia się do uregulowania rytmu wypróżnień, przeciwdziała zaparciom i zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Nasiona chia – w jakich dietach są zalecane?

Nasiona chia są zalecane w różnych dietach. Powinny pojawić się w jadłospisie diety wegetariańskiej i wegańskiej, gdyż są dobrym źródłem białka i wapnia. Są szczególnie wskazane osobom z chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2 oraz należącym do grupy ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka piersi i jelita grubego. Nasiona chia znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż przynoszą długotrwałe uczucie sytości i zapobiegają podjadaniu.

Nasiona chia – gdzie można je dodać?

Nasiona chia po zalaniu wodą lub innym płynem wydzielają gęsty śluz, uzyskując galaretowatą konsystencję. W świecie kulinarnym są wykorzystywane jako zagęstnik do sosów, a także jako zamiennik jaj do różnych potraw w diecie wegańskiej. Zmielone nasiona chia stosowane są do przygotowania pysznych puddingów z owocami, a także innych deserów, np. budyniu i kisielu. Można je również dodawać do domowych ciast i ciasteczek, naleśników, chleba, zup i sałatek. 

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
28
0
Komentarze (1)
Czarna puma
Mam takie pytanie. Kupiłam chia już któryś raz , ale tym razem mają taki ziemisty smak. Dlaczego ?
Czytaj całość
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni