Czym jest psychodietetyka?
Psychodietetyka to dziedzina, która łączy ze sobą wiedzę medyczną dotyczącą żywności i żywienia człowieka z wiedzą psychologiczną. Współpraca z psychdietetykiem nie polega tylko na sformowaniu najlepszych zaleceń dotyczących diety i aktywności fizycznej, ale także na pomocy we wdrażaniu zalecanych zmian w życie. Pychodietetyk patrzy na klienta całościowo, praca obejmuje sferę psychologiczną i żywieniową. Poszukuje się przyczyn trudności i pracuje nad ich eliminacją. Pomoc osobie zainteresowanej wsparciem psychodietetyka czasem będzie polegała tylko na samej edukacji żywieniowej, innym potrzebna będzie również praca nad zmianą nawyków żywieniowych. Jeśli problem ma podłoże psychologiczne, zgłębia się jego obszary (np. sfera emocjonalna, radzenie sobie ze stresem, samoocena, asertywność), które mogą być przyczyną zaburzeń odżywiania.
Kim jest psychodietetyk?
Psychodietetycy to najczęściej psycholodzy, dietetycy, lekarze, technologowie żywności, czy psychoterapeuci po kursach psychodietetycznych. Taka osoba posiada wiedzę, która dotyczy zachowań zdrowotnych oraz ich somatycznych i psychologicznych uwarunkowań oraz metod wspierania ich zmiany. Rozumie istotę problemów związanych z odżywianiem przy takich zaburzeniach jak np. otyłość, anoreksja, bulimia. Motywuje pacjenta do zmiany sposobu żywienia, zrozumienia źródła problemu i oferuje pomoc w opracowaniu rozwiązania poprzez umiejętność prawidłowego formowania zaleceń żywieniowych i odpowiednią formę komunikacji. Zna mechanizmy emocjonalnego aspektu odżywiania, psychologii jedzenia i jego społecznego kontekstu. Ma również wiedzę z zakresu dietetyki i zdrowego odżywiania.
Zobaczcie, kiedy należy udać się do dietetyka:
Czym się różni psychodietetyk od dietetyka?
Te dwie dziedziny różnią się od siebie tym, że celem psychodietetyka nie są jedynie zmiany w zakresie diety czy redukcji masy ciała, ale także równowaga pozostałych sfer życia i całego funkcjonowania danej osoby. Udziela wsparcia emocjonalnego, pracuje nad motywacją i zdrowym postrzeganiu siebie i własnego ciała.
Kto może zgłosić się do psychodietetyka?
- osoby cierpiące z powodu nadwagi, jak i osoby z prawidłową wagą ciała, niedowagą, kompulsywnie objadające się, czy osoby borykające się z anoreksją lub innymi zaburzeniami odżywiania,
- osoby po wielu niepowodzeniach w odchudzaniu się za pomocą diet i innych metod,
- osoby zmagające się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi,
- osoby, którym brak silnej woli, szybko tracących motywację i niekonsekwentnych w działaniu,
- osoby, które zdecydowały się zmienić swój sposób odżywiania się, ale brakuje im wiedzy, wsparcia, czy motywacji,
- osoby, które nie akceptują swojego wyglądu,
- osoby, które tracą kontrolę nad jedzeniem, zajadają stres, napięcie, emocje i problemy.
Czy jedzenie ma wpływ na naszą psychikę?
To, jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a w tym również na pracę mózgu. Badania potwierdzają, że jedzenie może zarówno poprawić humor, jak i może spowodować jego pogorszenie. Dlaczego, gdy mamy słaby dzień, złe samopoczucie, to na poprawę humoru sięgamy po słodkiego batonika? To przez cukier, który wpływa na pracę mózgu oraz na poziom serotoniny i dopaminy. Są to hormony, które odpowiadają za odczuwanie szczęścia i zadowolenia, dlatego instynktownie sięgamy po słodycze, gdy mamy zły humor. Nadmierne pocieszanie się słodyczami lub innym jedzeniem, które sprawia nam przyjemność, może skutkować nadwagą lub zaburzeniami odżywiania.
Kiedy szybko podwyższony poziom cukru (po batoniku) w organizmie, równie szybko spada, podwzgórze zaczyna produkować, m.in. leptynę i grelinę, co powoduje, że cała gospodarka hormonalna zostaje zaburzona. To przekłada się na blokadę produkcji serotoniny, hormonu szczęścia.
Obecność nadmiernej ilości cukru, produktów wysoko przetworzonych, niskiej jakości i ogólnie złe nawyki żywieniowe powodują niedobory witamin i minerałów, które są niezbędne do zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Nadmiar cukru w diecie powoduje niedobory witamin z grupy B, które są niezwykle ważne dla mózgu. Odpowiadają za kondycję psychiki, dobre samopoczucie i prawidłową pracę mózgu. Niedobory witaminy B12 może doprowadzić do chorób mózgu, w tym chorób psychicznych, podobnie jak niedobory B6 czy B11.
Wahania nastroju, podatność na smutek, stany lękowe, a nawet depresja mogą być spowodowane błędami żywieniowymi i wywołane niedoborami:
- magnezu,
- witamin z grupy B,
- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.
Wszystkie te składniki regulują pracę układu nerwowego. Dieta, w której brakuje tych składników zwiększa ryzyko pojawienia się stanów depresyjnych.