Imbir to roślina przyprawowa rozpowszechniona w Azji już kilka tysięcy lat przed nasza erą, ceniona za wspaniałe walory smakowe. Wcześnie też odkryto jej prozdrowotne właściwości, w związku z czym znalazła szerokie zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej. Współcześnie nad zawartymi w imbirze substancjami trwają badania, które potwierdzają możliwości wykorzystania tej rośliny w fitoterapii.
Skład i fizyczne właściwości olejku imbirowego
Olejek z imbiru to substancja zapachowa, która stanowi 0,6–3,5% kłącza rośliny. Pozyskuje się go w procesie destylacji z parą wodną. Ekstrakt ma postać cieczy o bursztynowym kolorze i intensywnym zapachu. Składa się głównie ze związków terpenowych, takich jak zingiberen, zingiberol (odpowiada za charakterystyczny zapach rośliny), cyneol, borneol, cytral, felandren, kamfen, limonen, a także z aldehydów (nadających kłączom ostry, palący smak) – gingerolu, szogaolu i zingeronu.
Działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbólowe olejku z imbiru
Zawarte w olejku imbirowym związki wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Stosować go można w przypadku infekcji przewodu pokarmowego, dróg oddechowych albo dermatoz. Ekstrakt ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pomocny jest przy dolegliwościach reumatycznych, menstruacyjnych i migrenach.
Ekstrakt z imbiru – obok właściwości antyseptycznych i przeciwzapalnych – posiada działanie wykrztuśne i napotne. Można zatem stosować go w leczeniu schorzeń dróg oddechowych. Wspomaga usuwanie wydzieliny gromadzącej się w czasie infekcji, łagodzi podrażnienia błon śluzowych, ułatwia oddychanie osobom cierpiącym na astmę.
Jakie właściwości ma imbir? Dowiesz się tego z filmu:
Wpływ olejku z imbiru na układ krwionośny i trawienny
Według licznych doniesień olejek imbirowy może zapobiegać agregacji płytek krwi, a zatem ma właściwości przeciwzakrzepowe. Obniża także poziom cholesterolu i glukozy w surowicy, a dzięki właściwościom rozgrzewającym poprawia krążenie obwodowe. Trwają badania dotyczące zastosowania ekstraktu z imbiru w leczeniu zmian miażdżycowych i cukrzycy typu II.
Olejek imbirowy wykazuje działanie żółciopędne. Potwierdzono także, że pobudza motorykę przewodu pokarmowego. W związku z tym pomocny jest w przypadku niestrawności i zaburzeń perystaltyki jelit. Dzięki właściwościom antyseptycznym wykorzystuje się go także przy leczeniu zatruć pokarmowych.
Zastosowanie olejku imbirowego w chorobie lokomocyjnej
Obecne w olejku imbirowym substancje łagodzą nudności i wymioty. Stosować go mogą osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną. Trwają także badania nad zastosowaniem imbiru w nudnościach pooperacyjnych i u ciężarnych kobiet.
Olejek imbirowy w przemyśle kosmetycznym
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym obecne w imbirze związki są pomocne w profilaktyce nowotworów oraz innych schorzeń związanych ze stresem oksydacyjnym. Spowalniają także procesy starzenia się, w związku z czym olejek imbirowy wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym, jako składnik preparatów przeciwzmarszczkowych.
Stosowany zewnętrznie olejek z imbiru rozgrzewa i pobudza mikrokrążenie. Ujędrnia skórę, zmniejsza obrzęki, ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, co powoduje redukcję cellulitu. Ekstrakt z imbiru wpływa też pozytywnie na skórę głowy. Wspomagając odżywianie cebulek, poprawia stan włosów.
Jak kupować imbir? Dowiesz się tego z filmu:
Jak stosować olejek z imbiru?
Stosowanie olejku imbirowego jest bezpieczne, ale zawiera szereg substancji biologicznie aktywnych. Z tego względu należy używać go w rozsądnych ilościach, najlepiej łącząc z innym olejem bazowym o słabszym działaniu. W przypadku aplikacji miejscowej warto sprawdzić na niewielkim fragmencie skóry, czy produkt nie wywołuje reakcji uczuleniowych. Kobietom ciężarnym zaleca się stosowanie ekstraktu z imbiru po konsultacji lekarskiej. Lepiej unikać podawania go w jakiejkolwiek postaci najmłodszym dzieciom.
Istnieje wiele sposobów zastosowania olejku z imbiru – wybór metody zależy od dolegliwości, w której ekstrakt ma przynieść ulgę. Można wykorzystać go:
- do inhalacji, płukanek do jamy ustnej,
- jako dodatek do kosmetyków – kremów, balsamów, szamponów, odżywek,
- w formie kompresów,
- podczas masażu,
- do kąpieli,
- w kominkach do aromaterapii,
- doustnie – tylko wówczas, gdy produkt spełnia normy farmakopealne.
Olejek z imbiru należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu produktu. Zazwyczaj używa się jednorazowo nie więcej niż kilka kropel.
Bibliografia:
1. A. Grys, Z. Łowicki, A. Parus, Właściwości lecznicze imbiru, [w:] Postępy fitoterapii, nr 1, s. 42–45, Warszawa 2010.
2. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Warszawa 2012.