Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Niektórzy już nie mogą się doczekać, aż zasiądą do świątecznego stołu, aby skosztować tradycyjnych potraw. Podczas świat ciężko odejść od stołu, kiedy w zasięgu ręki znajduje się sporo pysznych potraw. W takie dni jak te ośrodek sytości jakby nagle przestaje prawidłowo funkcjonować i pochłaniamy ogromne ilości jedzenia. Później pozostaje tylko słodkie cierpienie w postaci przepełnionego brzucha. Jeżeli weźmiemy pod lupę świąteczne potrawy, okazuje się, że ich zdrowotność i kaloryczność pozostawiają wiele do życzenia. Ile kalorii zjadamy wraz ze świątecznymi przysmakami?
Ile kalorii mają wielkanocne potrawy?
Żurek
Ta zupa to zdecydowanie pozycja obowiązkowa w Święta Wielkanocne. Nie ma co ukrywać, że jest dość kaloryczna, szczególnie, kiedy wywar gotowany jest kiełbasie z dodatkiem boczku lub golonki. Dodatek tłustych mięs nadaje smaku, aromatu, ale również dodaje kalorii. Talerz żurku z kiełbasą i jajkami ma około 410 kalorii! Zupa jest bardzo syta, a przecież to dopiero początek uczty. Aby odchudzić zupę, można ugotować ją na bulionie warzywnym lub na chudym mięsie, białą kiełbasę (323 kcal/100 g) zastąpić drobiową (190 kcal/100 g), a śmietanę jogurtem naturalnym. Unikaj gotowania żurku z proszku - to źródło dużej ilości soli, tłuszczu, ulepszaczy smaku i konserwantów. Użyj dobrej jakości zakwasu lub zrób własny.
Jajka
Jaja same w sobie są bardzo zdrowym produktem. Zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, m.in. witamina A, B12, D, E, fosfor, żelazo, potas czy magnez. Są również źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jajka są dość kaloryczne, jedno jajo ma około 80 kalorii, a dodatek majonezu lub farszu na bazie majonezu powoduje, że jajka wielkanocne stają się bombą kaloryczną. 100 g jajek w majonezie ma aż 306 kcal, a faszerowane 161 kcal. Takie jajka stają się już ciężkostrawne szczególnie, kiedy są zbyt długo gotowane. Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, greckim lub można użyć własnoręcznie zrobionego majonezu z serka wiejskiego. Farsz do jajek przygotuj z wartościowych produktów, np. z awokado czy łososia. Takie zabiegi nadadzą jajkom świeżości i lekkości.
Pasztet
Pieczony pasztet to kolejna potrawa, której ciężko się oprzeć. Niestety jeden plaster pasztetu może mieć nawet 150 kalorii i 1012 gramów tłuszczu! Warto pomyśleć nad odchudzeniem tego smakołyku i przygotować go z chudego mięsa lub w warzywnej wersji. Na warzywne pasztety jest mnóstwo przepisów, są równie smaczne i zdrowsze, gdyż zawierają zdecydowanie mniej tłuszczu i lepiej się trawią. Plaster pasztetu drobiowego ma ok. 75 kcal, z soczewicy ok. 60 kcal, a pasztet z kaszy jaglanej, warzywami i orzechami laskowymi ok. 75 kcal.
Pieczenie i szynki
Pieczenie są świetną alternatywą do sklepowych wędlin. Dziś w sklepach bardzo ciężko jest zdobyć dobrej jakości wędlinę. Są to produkty pełne soli, tłuszczu, konserwantów, ulepszaczy smaku, barwników i stabilizatorów. Kaloryczność pieczonego mięsa zależy od rodzaju mięsa, zawartości tłuszczu oraz od jakości. Pieczony indyk będzie miał zdecydowanie mniej kalorii niż pieczony boczek. Warto wybrać chude mięso, gdyż wielkanocny stół i tak jest już pełen kalorycznych potraw.
- pieczeń rzymska – 208 kcal/100 g;
- polędwica wieprzowa duszona – 147 kcal/100 g;
- schab pieczony – 291 kcal/100 g;
- szynka wieprzowa gotowana – 233 kcal/100 g;
- szynka wieprzowa, wędzona, gotowana – 390 kcal/100 g;
- szynka z indyka – 84 kcal/100 g.
Zobaczcie, z czego składa się biała kiełbasa:
Zimne nóżki
Zazwyczaj nóżki przygotowywane są z mięsa wieprzowego i warzyw. Porcja (około 250 g) może zawierać aż 400 kalorii. Kurczak w galarecie zawiera niecałe 200 kalorii, dlatego warto pomyśleć o tej wersji. Jest równie smaczna i ma o połowę mniej kalorii. W galarecie zawarty jest kolagen, który jest niezbędnym budulcem kości, stawów i skóry.
Ciasta
Babka piaskowa, mazurek, sernik, makowiec…Nie wiadomo, od którego ciasta zacząć. Te pyszności to kolejna potężna dawka kalorii oraz spore pole do popisu, aby przyrządzić je w wersji light. Biały cukier można zastąpić ksylitolem, agawą, miodem czy nawet dojrzałym bananem. Do upieczenia ciasta można użyć mąki kokosowej, żytniej, kasztanowej czy orkiszowej. Dodatek otrębów do masy wzbogaci ciasto o składniki odżywcze i błonnik, a zamiast lukru użyj cukru pudru.
- babka piaskowa – 308 kcal/100 g;
- babka drożdżowa – 308 kcal/100 g;
- mazurek – 425 kcal/100 g;
- sernik wiedeński – 333 kcal/100 g;
- strucla z makiem – 361 kcal/100 g.
Czy potrawy wielkanocne są zdrowe?
Niestety większość potraw wielkanocnych jest ciężkostrawna, tłusta i wysokokaloryczna. W czasie świąt dajemy sobie przyzwolenie na przejadanie się, co dodatkowo działa na niekorzyść organizmu. Po wielkanocnej uczcie organizm jest obciążony, może pojawić się zgaga, wzdęcia czy bóle brzucha. Pęcherzyk żółciowy pracuje na najwyższych obrotach, gdyż produkuje żółć, która jest potrzebna do trawienia tłuszczu. Pamiętajmy, że to dawka czyni truciznę. Jedzenie z umiarem, bez pośpiechu nie zaszkodzi organizmowi, jednak przesadne przejadanie się nigdy nie jest zdrowe.