Mąka kokosowa otrzymywana jest z miąższu orzecha kokosowego. Odznacza się delikatnym smakiem, dużą zawartością błonnika pokarmowego oraz brakiem glutenu, przez co może być stosowana w diecie bezglutenowej. Mąka kokosowa wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in. poprawia trawienie i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Mąka kokosowa – skład i wartości odżywcze
Mąka kokosowa powstaje jako produkt uboczny przy wytwarzaniu oleju i mleka kokosowego. Pozyskiwana jest z miąższu, który znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego. Ma charakterystyczny, delikatny smak, kokosowy aromat oraz białą barwę. 100 gramów mąki kokosowej dostarcza około 443 kcal. Wysokie wartości odżywcze mąki kokosowej wynikają z obecności w niej licznych substancji o korzystnym wpływie na organizm człowieka. W składzie mąki kokosowej występują duże ilości błonnika pokarmowego, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów przewodu pokarmowego. Mąka kokosowa dostarcza średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają proces spalania tłuszczu, a tym samym sprzyjają odchudzaniu. Jest również dobrym źródłem roślinnego białka, dlatego zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Mąka kokosowa zaliczana jest do produktów bezglutenowych i niskowęglowodanowych. Z tego powodu znajduje zastosowanie w żywieniu osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową, celiakią i nietolerancją glutenu.
Właściwości prozdrowotne mąki kokosowej
Właściwości mąki kokosowej wykorzystywane są m.in. w diecie odchudzającej mimo wysokiej kaloryczności produktu. Duża ilość błonnika pokarmowego przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami, a jednocześnie ułatwia odchudzanie. Ponadto błonnik pokarmowy usprawnia pracę przewodu pokarmowego, reguluje trawienie oraz nasila ruchy perystaltyczne jelit, co zapobiega zaparciom. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe pozwalają na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej oraz przyspieszają tempo przemiany materii, a dodatkowo działają przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Mąka kokosowa, dzięki zawartości błonnika, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe – chroni organizm przed nowotworami przewodu pokarmowego, zwłaszcza rakiem jelita grubego. Korzystnym działaniem składników obecnych w mące kokosowej jest obniżanie stężenia „złego” cholesterolu we krwi, który może prowadzić do rozwoju schorzeń układu sercowo – naczyniowego, np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca. Mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny i umożliwia ustabilizowanie poziomu cukru, co zapobiega jego nagłym skokom. Właściwość ta jest szczególnie ważna w żywieniu osób chorujących na cukrzycę lub inne zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Zastosowanie mąki kokosowej
Mąka kokosowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystywana jest w produkcji słodkich wypieków – ciast, ciasteczek, naleśników, trufli, ale także jako składnik chleba oraz panierki do ryb i mięs. Bezglutenowa mąka kokosowa jest częstym zamiennikiem mąk zbożowych, które są przeciwwskazane w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Może być stosowana do zagęszczania zup i sosów oraz w produkcji spodów do pizzy. Brak glutenu w mące kokosowej powoduje, że wypieki z niej przygotowane są bardziej kruche. Warto dodawać do nich produkty o lekkiej i kleistej konsystencji, np. mus jabłkowy, banany.
Mąka kokosowa – przepisy
Przepis na placuszki z mąki kokosowej
Składniki:
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 2 duże jaja,
- 75 ml mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na placuszki należy wrzucić do wysokiej miski, a następnie zmiksować (za pomocą miksera lub blendera) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto odstawia się na co najmniej 5 minut. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu kładzie się nieduże porcje ciasta i smaży obustronnie, aż do zarumienienia. Placuszki można podawać z ulubionymi dodatkami – posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub świeżymi owocami.
Fit przepis na ciasto z mąki kokosowej
Składniki:
- 75 g mąki kokosowej,
- 6 jajek,
- ¼ szklanki oleju kokosowego (ewentualnie oliwy z oliwek),
- 2 łyżki cukru lub miodu,
- 3 nieduże brzoskwinie,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wiórek kokosowych.
Sposób przygotowania:
Jajka należy zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewa się przez sito. Do masy jajecznej dodaje się przesianą mąkę z proszkiem oraz olej lub oliwę. Całość należy zmiksować. Przygotowane ciasto przekłada się do tortownicy o średnicy 22 cm. Na wierzchu ciasta układa się pokrojone owoce, a następnie oprósza się go wiórkami kokosowymi. Formę wstawia się do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Ciasto należy piec przez około 25-30 minut.