Por jest warzywem, które gości na stołach już od czasów średniowiecza. Wyróżniamy kilka jego odmian, a chociaż pochodzi z Azji Mniejszej to obecnie krajami, które uprawiają najwięcej porów są Polska, Francja, Holandia i Belgia.
Por - właściwości
Por ma silne właściwości antybakteryjne, jest polecany osobom z niedokrwistością, bólami reumatycznymi, a także - w formie syropu - na kaszel.
W porze znajdziemy duże ilości witamin A, E i K oraz C. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, dobrze przyswajalny wapń, żelazo i magnez. Por jest także źródłem fosforu niezbędnego dla zachowania zdrowych zębów i mocnych kości i potasu.
Witamina A nie jest produkowana przez organizm, w związku z czym niezbędne jest jej dostarczanie z zewnątrz. Witamina A wykazuje działanie przeciwnowotworowe, podnosi odporność organizmu, odpowiada za prawidłową pracę narządu wzroku (zapobiegając jego chorobom i zwyrodnieniom plamki żółtej). Witamina A uczestniczy także w budowie erytrocytów, a właściwy jej poziom zapobiega chorobom tarczycy poprzez zahamowanie nadmiernego wydzielania tyroksyny.
Witamina E korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci oraz usprawnia pracę układu krwionośnego, bowiem zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych. W porze znajdziemy także bardzo dużo wspomnianego żelaza, które zapobiega anemii, reguluje pracę mięśni, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Potas reguluje ciśnienie tętnicze krwi, odpowiada za prawidłowe skurcze mięśni. Magnez i kwas foliowy również pozytywnie wpływają na organizm regulując pracę m. in. układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego.
Por - kalorie i wartości odżywcze
Por ma stosunkowo mało kalorii. W 100 gramach świeżego pora znajdziemy 29 kcal.
Białko | 2,2 g |
---|---|
Węglowodany | 5,7 g |
Tłuszcze | 0,3 g |
Woda | 90,9 g |
Witamina C | 20,2 mg |
Witamina A | 0,148 mg |
Witamina E | 0,52 mg |
Fosfor | 52 mg |
Wapń | 48 mg |
Magnez | 11 mg |
Potas | 248 mg |
Żelazo | 1,1 mg |
Por - przeciwwskazania do jedzenia
Na pora powinny uważać kobiety ciężarne, którym doskwiera zgaga i wzdęcia. Por może nasilać tego typu dolegliwości. Również kobiety karmiące powinny na niego uważać, bowiem por może zmieniać smak mleka. Pora do diety dziecka można wprowadzić po ukończeniu 10. miesiąca życia.
Warzywo jest niewskazane także u osób z chora wątrobą, wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz mających problem z nawracającą zgagą.
Por - syrop na kaszel. Przepis i dawkowanie syropu z pora
Syrop z pora zwiększa wydzielanie śluzu i ma działanie wykrztuśne. Do jego przygotowania należy użyć białej części rośliny, którą trzeba zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Miazgę mieszamy z miodem w takiej samej ilości jak pora. Wywar doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy przez sitko. Gotowe. Dorosłym zaleca się pić syrop z pora 3-5 razy dziennie po jednej łyżce stołowej. Dzieciom można podawać po 1 łyżeczce od herbaty raz dziennie.
Zobaczcie także, jakie super foods pochodzą z Polski i jak wypadają na tle zagranicznych:
Por - część jadalna warzywa. Przepisy na wykorzystanie pora
Por ma charakterystyczny smak. Zwykle wykorzystujemy jego białą część. Świetnie smakuje podsmażany na patelni na oleju kokosowym. Można z niego skomponować szybkie i proste dnia. Przepis na pora z kaszą gryczaną:
- por,
- woreczek kaszy gryczanej,
- puszka krojonych pomidorów,
- sok pomidorowy,
- natka pietruszki,
- garść orzechów włoskich.
Białą część pora pokrój w plasterki, a następnie podsmażaj na oleju kokosowym lub rzepakowym. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w soku pomidorowym. Kiedy por będzie podsmażony, a kasza wchłonie sok pomidorowy połącz oba produkty. Dodaj pomidory z puszki i posiekaną natkę pietruszki. Smaż razem około 10 minut pod przykryciem, często mieszaj. Na koniec dodaj orzechy włoskie i gotowe.
Por - zero waste, czyli co zrobić z liści pora
Liście pora można wykorzystać do przygotowania pysznego bulionu warzywnego. Przepis na taki bulion (możesz go zawsze zamrozić i wykorzystać później do przygotowania innej zupy) znajdziecie tutaj: 5 zdrowych przepisów na zupy-kremy