Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w Europie otyłość dotyka przeciętnie jednego na trzech chłopców i jedną na pięć dziewczynek między szóstym a dziewiątym rokiem życia. Co gorsza, w kilku krajach Europy dzieci z nadwagą - bez względu na wiek - ciągle przybywa.
Problem nadwagi i otyłości najbardziej widoczny jest w Estonii, Rosji oraz na Łotwie. Niechlubne pierwsze miejsce zajmuje jednak Polska. Z danych zgromadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w naszym kraju odsetek chłopców oraz dziewcząt z nadwagą i otyłością wynosi odpowiednio 21,9 proc. i 17,8 proc.
Zobacz film i dowiedz się jaki procent dzieci zmaga się w Polsce z otyłością
Deser zamiast jabłka
Za nadmierne przybieranie na wadze najczęściej odpowiadają dwa czynniki – niezdrowa dieta oraz brak ruchu. Menu przeciętnego dziecka obfituje przede wszystkim w wysoko przetworzoną żywność, słodycze oraz słone przekąski. Instytut Żywności i Żywienia alarmuje, że takie produkty znajdują się w diecie aż 99 proc. dzieci w wieku przedszkolnym.
W ich menu brakuje za to warzyw i owoców, które stanowią najlepsze źródło witamin i minerałów. Bez nich dziecko może mieć niedobory i rozwijać się nieprawidłowo.
Zamiast zdrowej przekąski, np. w postaci jabłka rodzice wolą dać dziecku gotowy deser bogaty w cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy. Nadmiar cukru w diecie to prosta droga nie tylko do otyłości, ale także cukrzycy czy niektórych nowotworów, np. jelita grubego. Cześć deserów zawiera sztuczne aromaty, które mogą wywoływać wzdęcia oraz szereg innych problemów z układem pokarmowym.
A co z aktywnością fizyczną? Z danych IŻŻ wynika, że zaledwie 30 proc. dzieci regularnie uprawia sport, a jest on niezbędny do tego, żeby dziecko rozwijało się prawidłowo. Wpływa on nie tylko na masę ciała, ale zapewnia prawidłowy rozrost układu kostnego. Ale nie tylko. Dziecko, które jest aktywne szybciej się uczy i łatwiej koncentruje na wykonywanym zadaniu.
Zobacz film i dowiedz się co naprawdę znajduje się w deserach dla dzieci
Dlaczego zdrowe jedzenie jest lepsze?
Ciało człowieka – bez względu na wiek – potrzebuje witamin i substancji odżywczych. Kiedy ich brakuje szwankuje cały organizm. Bez witaminy A mogą pojawić się problemy ze wzrokiem. Witamin z grupy B potrzebuje skóra oraz układ nerwowy. To właśnie dzięki nim na skórze nie pojawiają się zmiany trądzikowe i lepiej radzimy sobie ze stresem. Błonnik pokarmowy, obecny w zielonych warzywach, nie tylko poprawia metabolizm, ale także obniża poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
Jeśli układ pokarmowy działa prawidłowo podnosi się także odporność organizmu. To szczególnie ważne w przypadku dzieci, których układ immunologiczny nie jest jeszcze rozwinięty, a tym samym bardziej podatny na infekcję. Dziecko, które się zdrowo odżywia nie tylko rzadziej choruje, ale przede wszystkim lepiej znosi infekcję i szybciej wraca do zdrowia.
Rozsądnie przygotowana dieta to także doskonała ochrona przed niektórymi chorobami. Menu, w którym dominują warzywa, owoce oraz produkty z pełnego ziarna zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia (udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego), nowotworów złośliwych (raka jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego) czy kamicy żółciowej.
Zobacz film i dowiedz się dlaczego takie jedzenie jest niebezpieczne dla zdrowia
Zbilansowana i wartościowa dieta zalecana jest nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Z danych WHO jednoznacznie wynika, że Polacy są piątą najszybciej tyjącą nacją w Europie. Warto pamiętać, że na zmianę nawyków żywieniowych i stylu życia nigdy nie jest za późno. A zyskać można naprawdę bardzo dużo!
Co i jak jedzą dzieci? Dowiesz się tego z filmu