Najczęściej podrabiane są produkty, które są bardzo znane. Co do nich zaliczamy? Masło, mozarella, miody - producenci fałszują wiele rzeczy w imię zysku. Jak można sfałszować masło? Wystarczy dodać do niego oleju roślinnego i już mamy podróbkę masła, które powinno składać się tylko z tłuszczu zwierzęcego.
Proste, prawda? Jak zatem kupować produkty, które mają dobry skład? Przede wszystkim czytać etykiety - jeśli lista składników jest zbyt długa, pełna nazw E z numerami, a zawartość mięsa w mięsie wynosi zaledwie 50 proc. to musimy mieć świadomość, że nie kupujemy dobrego produktu. Mało tego - kupujmy u sprawdzonych źródeł, sprawdzone produkty. Obecność certyfikatu nie oznacza od razu, że produkt jest lepszy jakościowo - jest droższy, a więc producent może go podrobić dla zysku.
Polecamy: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Dietetycy przestrzegają konsumentów przed kupowaniem produktów gotowych, już przetworzonych. Najzdrowiej wybierać surowe produkty i z nich przygotowywać posiłki, jednak nie kupujmy u dostawców, którzy nie mają dokumentów potwierdzających jakość produktu. Żywnością bardzo łatwo się zatruć, a produkty z tak zwanych bazarków mogą być dla nas wręcz niebezpieczne!
Więcej: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność
Co, jeśli kupiliśmy coś, co nam nie pasuje? Lista firm, które fałszują żywność znajdziemy na stronie Inspekcji Jakości Handlowej. Konsumenci mogą tam zgłaszać swoje wątpliwości dotyczące produktów. W przypadku zatrucia (a także niewłaściwego koloru czy zapachu żywności) możemy się zgłosić do sanepidu.
Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:
Jednak to nie fałszowanie czy podrabianie żywności jest największym problemem, a nielegalna jej produkcja. Największe afery żywnościowe pochodzą właśnie z nielegalnej produkcji żywności lub środków żywnościowych. Na takim procederze tracimy jako państwo i jako konsumenci.
Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?