Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pieprz metystynowy (kava) – właściwości lecznicze i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Pieprz metystynowy (kava) – właściwości lecznicze i zastosowanie

Pieprz metystynowy (kava)

Fot. Joshua McCullough, PhytoPhoto / Getty Images

Pieprz metystynowy (kava) to składnik środków o działaniu nasennym, przeciwdepresyjnym, przeciwlękowym czy uspokajającym. W okresie przedwojennym używany był w terapii chorób układu moczowo-płciowego. W nadmiarze okazać się może hepatotoksyczny.

W ostatnich latach obserwuje się rosnące spożycie ziół i suplementów diety. Od niedawna możliwe stało się stosowanie, dotychczas nielegalnego w Polsce, pieprzu metystynowego, znanego też jako kava. Roślina wykorzystywana jest w leczeniu chorób układu nerwowego. Podkreśla się jej działanie antyseptyczne, bakteriobójcze, grzybobójcze.

Pieprz metystynowy (kava) – wiadomości ogólne

Pieprz metystynowy (z łac. Piper methysticum G. Forst.) to rodzaj rośliny zaliczany do rodziny pieprzowate (z łac. Piperaceae C. Agardh). Rodzimie porasta tereny wysp Mikronezji i Vanuatu położonych na Oceanie Spokojnym. Łacińska nazwa w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „odurzający pieprz”. W piśmiennictwie anglojęzycznym roślina określana jest jako kava-kava. Tak samo nazywa się napój otrzymywany z jej kłączy w procesie ekstrakcji mleczkiem kokosowym lub wodą. Pieprz metystynowy smakiem i wyglądem przypomina nieco czarny pieprz, podobnie jak on ma sercowate liście i kwiaty przypominające anturium.

Kava jako surowiec leczniczy

Surowcem leczniczym pieprzu metystynowego jest wysuszone kłącze, pozbawione korzeni (z łac. Rhizoma Piperis methystici). W jego składzie znajdują się m.in.: skrobia, sole mineralne, kawalaktony (kawaina, jangonina, metystycyna, dihydrometystycyna, dihydrojangonina, dihydrokawaina), ketony (cinnamalaketony), olejek eteryczny, żywice, alkaloidy (pipermetystyna), flawonoidy.

Pieprz metystynowy – właściwości lecznicze i zastosowanie

Pieprz metystynowy ma szerokie zastosowanie lecznicze. Najbardziej znane są jego właściwości uspokajające, przeciwlękowe, miorelaksacyjne, antydepresyjne i przeciwnerwicowe. Dzięki nim stosowany jest w łagodzeniu stanów gorszego samopoczucia psychicznego, rozdrażnienia, lęku, depresji, zaburzeń snu, zmęczenia umysłowego i fizycznego. Wyzwala stan szczęścia, poskramia skłonność do agresji i gniewu. Wykazuje działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, znieczulające, przeciwdrgawkowe, rozluźniające mięśnie gładkie i szkieletowe. Wskazania do stosowania kavy stanowią spastyczność mięśni szkieletowych i stany skurczowe mięśni gładkich. Dodatkowo roślina wykazuje właściwości neuroprotekcyjne (ochronne wobec komórek układu nerwowego), antyarytmiczne, przeciwzakrzepowe. Intensyfikuje diurezę (ogół procesów związanych z wydalaniem moczu). Dodatkowo hamuje rozwój pierwotniaków, bakterii i grzybów, zwłaszcza zaś gatunki Candida albicans i Aspergillus. Działanie bakteriobójcze pieprzu metystynowego wykorzystywano w leczeniu gruźlicy. Na uwagę zasługują antyseptyczne właściwości kavy. Niegdyś korzystano z nich w leczeniu przewlekłej lub ostrej biegunki, chorób wenerycznych i układu moczowo-płciowego.

Czy pieprz jest zdrowy? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film; Czy pieprz jest zdrowy? Źródło: Wiem, co jem 

Czy pieprz metystynowy jest legalny w Polsce?

Jeszcze do niedawna w Polsce jako jednym z nielicznych państw posiadanie żywego pieprzu metystynowego lub jego suszu, nasion, ekstraktów było zakazane. Pod koniec 2016 roku po dokonaniu gruntownej analizy literatury przedmiotu Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał uchwałę, w której zalecił usunięcie kavy z listy zakazanych substancji. Od sierpnia 2018 roku na mocy rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych kava nie należy do grupy środków odurzających. W związku z tym nastąpiło jej zalegalizowanie.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania pieprzu metystynowego

Przeciwwskazania do stosowania kavy stanowią: ciąża, okres karmienia piersią, wiek dziecięcy, obsługa pojazdów mechanicznych i maszyn. Surowiec nie powinien być jednocześnie stosowany z czynnikami hamującymi monoaminooksydazę (MAO), czyli enzym, którego zaburzenia działania prowadzą do wahań ciśnienia tętniczego krwi i chorób afektywnych. Wśród nich wymienia się m.in.: efedrynę, chmiel, tyrozynę, dziurawiec, olej z wiesiołka, kozłek, 5-hydroksytryptofan (5-HTP), witaminę B6, chrom.

Jedną z poważniejszych konsekwencji stosowania pieprzu metystynowego jest hepatotoksyczność, tzn. szkodliwe działanie na wątrobę. Specjaliści donoszą, że najprawdopodobniej jest to spowodowane obecnością kawalaktonów, będących agonistami receptorów GABA (neuroprzekaźnika o działaniu hamującym w całym układzie nerwowym). W konsekwencji tego nadużywanie kavy skutkować może ostrym zapaleniem wątroby. Obecnie prowadzone są badania nad jednoznacznym stwierdzeniem hepatotoksyczności kawalaktonów. Nadmierne spożycie kavy powodować może trudności w chodzeniu – chód staje się ciężki i nierówny – zaburzenia wzroku i słuchu, drętwienie dziąseł i ust. Część badaczy uważa, że wpływa niekorzystnie na poziom niektórych enzymów żołądkowych, a przez to działa toksycznie na żołądek.

Jak stosować kavę?

Pieprz metystynowy spożywany jest przeważnie w formie herbaty z suszu. Popularnością cieszą się też suplementy diety z kavą. Opakowanie 60 kapsułek po 250 mg ekstraktu z korzenia standaryzowanego na 30-procentową zawartość substancji czynnych – kawalaktonów – kosztuje około 100 zł.

Bibliografia:

1. Habior A., Zioła i suplementy diety a ryzyko uszkodzenia wątroby, „Gastroenterologia Kliniczna”, 2012, 4(2), s. 59–68.

2. Kowalczuk A., Łozak A., Fijałek Z.E., Aktywność biologiczna surowców roślinnych objętych Ustawą o przeciwdziałaniu narkomanii, „Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego i Narodowego Instytutu Leków w Warszawie”, 2012, 3, s. 318–333.

3. Jakubowska I., Choma J., Właściwości i oznaczanie substancji o działaniu psychoaktywnym, „Biuletyn WAT”, 2013, LXII(2), s. 123-143.

4. Muszyńska B., Łojewski M., Rojowski J. i wsp., Surowce naturalne mające znaczenie w profilaktyce i wspomagające leczenie depresji, „Psychiatria Polska”, 2015, 49(3), s. 435–453.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
8
Polecamy
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości.
Jakie właściwości ma arktyczny korzeń?
Różeniec górski na depresję, zmęczenie i inne dolegliwości. Jakie właściwości ma arktyczny korzeń? Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma rdestowiec japoński?
Jakie właściwości ma rdestowiec japoński? Dzień Dobry TVN
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie.
Jak używać rdestu japońskiego?
Rdest japoński – właściwości i zastosowanie. Jak używać rdestu japońskiego? TVN zdrowie
Kora wierzby – właściwości lecznicze i zastosowanie.
Sposoby użycia kory z wierzby
Kora wierzby – właściwości lecznicze i zastosowanie. Sposoby użycia kory z wierzby TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby