Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoce morza – czy zdrowe? Które warto jeść? ?Jak wybrać te najlepsze?
menu
Polub nas na Facebooku

Owoce morza – czy zdrowe? Które warto jeść? ?Jak wybrać te najlepsze?

Talerz z owocami morza

Fot: Theerawan Bangpran / gettyimages.com

Owoce morza już dawno przestały być towarem luksusowym i bez większego problemu można dostać je w polskich sklepach. Produkty te poza walorami smakowymi dostarczają cennych substancji odżywczych i witamin. Dlaczego jeszcze warto je jeść i jak rozpoznać, że są świeże i dobrej jakości?

Do owoców morza zalicza się krewetki, małże, homary, ostrygi, kalmary, ośmiorniczki oraz przegrzebki. Warto wprowadzić je do menu przede wszystkim ze względu na kwasy omega 3 oraz DHA, które mają korzystny wpływ na układ krążenia i chronią przed rozwojem schorzeń sercowo naczyniowych. Wspomagają także pracę mózgu. Ułatwiają uczenie się oraz zapamiętywanie nowych informacji.

Owoce morza – wartości odżywcze

Owoce morza, obok wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają też cenne dla zdrowia witaminy – A, D i E. Witaminy A potrzebują przede wszystkim oczy, gdyż chroni je przed tzw. kurzą ślepotą. Dodatkowo przyspiesza regenerację komórek oraz, dzięki właściwością antyoksydacyjnym, zwalcza wolne rodniki. Ich obecność w organizmie może przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych. Podobne właściwości ma witamina E, która dodatkowo poprawia wygląd skóry spowalnia proces starzenia się organizmu.

W owocach morza znajdziemy także witaminę D, która wzmacnia cały układ kostny tym samym chroni przed rozwojem osteoporozy u osób starszych i krzywicy u dzieci. Ale to nie jedyne jej działanie. Badania pokazują, że niedobór witaminy D zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów (jelita grubego i piersi), cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, depresji czy chorób autoimmunologicznych.

Owoce morza zawierają także witaminę B12. Bierze ona udział w procesie trawienia węglowodanów i tłuszczów. Odpowiada także za prawidłowy przebieg procesów krwiotwórczych. Jej niedobór może przyczynić się do rozwoju anemii oraz zakłócić funkcjonowanie układu nerwowego.

Owoce morza są dobrym źródłem selenu, jodu, wapnia oraz cynku. Pierwsza dwa pierwiastki mają zbawienny wpływ na pracę tarczycy. Dodatkowo selen wpływa na metabolizm. Jest też silnym przeciwutleniaczem i chroni przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Wapń poza wzmacnianiem kości odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Cynk natomiast poprawia odporność oraz wygląd skóry. Pierwiastek ten bierze udział w syntezie białek, DNA oraz RNA.

Czy lubisz owoce morza?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak kupować krewetki?Na co warto zwrócić uwagę? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film: Jak wybrać najlepsze krewetki? Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Owoce morza – jak kupić produkt dobrej jakości?

Najlepsze owoce morza to, te które są świeże. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

  • Ostrygi (59 kcal na 100 gramów)

Dobre ostrygi to te, które są zamknięte. Kupienie i zjedzenie otwartej może skończyć się zatruciem pokarmowym. Ostrygi je się na surowo. Przed zjedzeniem trzeba je skropić sokiem z cytryny. Zdaniem niektórych działają jak afrodyzjak.

  • Homar (66 kcal na 100 gramów)

Homara gotuje się przez około siedem minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Homar będzie gotowy wtedy, kiedy jego szczypce zmienią kolor na czerwony, a odwłok będzie zwinięty.

  • Małże (77 kcal na 100 gramów)

Tylko zamknięte małże są świeże i nadają się do jedzenia. Zanim włożymy je do garnka trzeba je bardzo dokładnie umyć. Jeśli na skorupce znajduje się jakaś narośla trzeba je usunąć. Jak ugotować małże? Najlepiej smakują wrzucone do garnka z podsmażoną oliwą, cebulą i czosnkiem. Można je zalać także półwytrawnym winem. Całość gotuje się kilka minut, do momentu aż wszystkie małże się otworzą.

  • Krewetki (100 kcal na 100 gramów)

Jeśli krewetka jest różowa to znak, że została ugotowana lub sparzona. Szare będą te, które nie zostały poddane żadnej obróbce. Krewetki można podawać na wiele sposób. Przed rozpoczęciem gotowania trzeba je obrać, tj. usunąć pancerzyk i szarą żyłkę (usuwanie tej ostatniej nie jest konieczna, a jej pozostawienie nie ma wpływu na smak krewetki). Najsmaczniejsze będą te podsmażone na maśle lub oliwie z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, pietruszki oraz pomidorów koktajlowych. Całość można zalać niewielka ilość białego wina. Po odparowaniu należy dodać ugotowany na pół twardo dowolny rodzaj makaronu.

  • Kalmary i ośmiorniczki (77 kcal na 100 gramów)

Tę grupę owoców morza najlepiej jeść na zimno. Nieprawidłowa obróbka termiczna może sprawić, że staną się gumowate i niesmaczne. Umyte kalmary lub ośmiorniczki wrzuca się do wrzątku na 30 sekund. Następnie zalewa się je oliwą z domieszką przypraw. Kalmary i ośmiorniczki można także smażyć. Dobrze komponują się z czosnkiem, rozmarynem i liściem laurowym.

  • Przegrzebki (82 kcal na 100 gramów)

Są bardzo łatwe do przygotowania, a w smaku przypominają mięso kurczaka. Bardzo dobrze smakują podsmażone z czosnkiem, natką pietruszki, cytryną i papryczką chili.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni