Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ostropest plamisty – dawkowanie, działanie, właściwości. Jak stosować ostropest?
menu
Polub nas na Facebooku

Ostropest plamisty – dawkowanie, działanie, właściwości. Jak stosować ostropest?

NAN

Fot: Pawel / fotolia.com

Ostropest to roślina, której lecznicze i pielęgnacyjne właściwości doceniane są od średniowiecza. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do odtruwania organizmu i stymulowania procesów regeneracji wątroby. Dowiedz się, kiedy i jak stosować ostropest plamisty. 

Ostropest plamisty powszechnie występuje w Polsce – głównie na terenach uprawnych, chociaż można spotkać również rośliny występujące dziko. Ostropest, ze względu na bogactwo substancji aktywnych, wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i weterynaryjnym. Roślina stosowana jest również w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.

Ostropest plamisty – działanie, właściwości i charakterystyka

Ostropest to roślina z rodziny astrowatych. Z wyglądu przypomina oset, chociaż zazwyczaj jest od niego znacznie wyższy – osiąga nawet 2 metry wysokości. Grube, rozgałęzione łodygi pokryte są liśćmi o kolczastych brzegach. Na końcach pędów znajdują się niewielkie fioletowe kwiaty. Surowcem leczniczym są owoce (nasiona, ziarna) ostropestu, osiągające dojrzałość pod koniec lata, w okresie od sierpnia do września.

Do substancji leczniczych znajdujących się w ziarnach ostropestu, zalicza się między innymi:

  • Sylimarynę – unikalny kompleks flawonolignanów, wykazujący właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, spazmolityczne, odtruwające i żółciopędne. Sylimaryna redukuje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą, wspomaga regenerację wątroby, chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn, działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko powstawania kamieni żółciowych. Sylimaryna to kompleks, który występuje jedynie w owocach ostropestu.
  • Kwasy organiczne – związki o działaniu antybakteryjnym, żółciopędnym i wspomagającym trawienie.
  • Fitosterole – sterole roślinne, które pozwalają na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu.
  • Garbniki – związki o działaniu antyoksydacyjnym, ściągającym, przeciwzapalnym.
  • Kwas linolowy – chroni przed nowotworami, chorobami układu krążenia, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, przyspiesza przemianę materii.
  • Witaminy C i K, sole mineralne, śluz, aminy biogenne.

Zobacz film i sprawdź jakie właściwości ma ostropest plamisty?

Zobacz film:  Jakie właściwości ma ostropest? Źródło: X-Bank Gallery

Ostropest plamisty – dawkowanie

Ostropest plamisty dostępny jest w aptekach, sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością. Do najpopularniejszych form, w jakich można go znaleźć, należą:

  • nieprzetworzone, całe ziarna,
  • ziarna mielone,
  • olej z nasion ostropestu,
  • tabletki lub kapsułki ze skoncentrowaną dawką sylimaryny.

Sugerowana dzienna dawka ostropestu w formie ziaren lub proszku wynosi zwykle około dwóch łyżeczek. Zaleca się, aby w ciągu doby nie przekraczać dawki 300 mg. Spożycie zbyt dużej ilości ostropestu może wywołać efekt przeczyszczający.

Zażywając sylimarynę w postaci drażetek lub kapsułek, zawsze należy przestrzegać dawkowania sugerowanego przez producenta konkretnego suplementu.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Ostropest plamisty – działanie

Ostropest plamisty wykorzystuje się w leczeniu następujących chorób:

  • marskość wątroby,
  • stłuszczenie wątroby (alkoholowe lub niealkoholowe),
  • kamica żółciowa,
  • nieżyt dróg żółciowych,
  • wirusowe zapalenie wątroby,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • uszkodzenia wątroby spowodowane alkoholem, narkotykami, farmaceutykami i innymi substancjami toksycznymi,
  • cukrzyca,
  • stany zapalne skóry.

Ostropest plamisty – jak stosować

Najwięcej wartości odżywczych posiadają całe, niemielone ziarna ostropestu. Te w rozdrobnionej formie szybko wietrzeją i tracą lecznicze substancje. Poleca się więc, by spożywać nasiona w całości lub mielić tuż przed zjedzeniem. Do rozdrobnienia owoców ostropestu można używać moździerza lub młynka do kawy.

Ziarna ostropestu można spożywać razem z potrawami – ich smak jest neutralny, więc można posypywać nimi owsiankę, sałatki, kanapki, grillowane warzywa, makarony. Ostropest można dodawać do mieszanek muesli, koktajli czy domowego chleba. Z owoców rośliny można przyrządzić również:

Napar z ostropestu – dwie łyżeczki świeżo zmielonych nasion zalej ½ szklanki wrzątku, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. Napar spożywaj 2 razy dziennie.

Nalewkę z ostropestu: 100 g świeżo zmielonych ziaren umieść w szklanej butelce i zalej 500 ml spirytusu. Szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 14 dni. Następnie odcedź i przelej płyn do czystej butelki. Nalewkę spożywaj 2-3 razy dziennie w dawce 10-15 kropli.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Ostropest plamisty – zastosowanie w pielęgnacji

Do celów kosmetycznych wykorzystuje się przede wszystkim olej z nasion ostropestu. Stosuje się do bezpośrednio na skórę w takich problemach jak przesuszenie, odwodnienie, zwiotczenie, oparzenia słoneczne, widoczne oznaki starzenia się skóry. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym ostropest sprawdza się również w łagodzeniu objawów dermatoz (na przykład łuszczycy, rumienia).

Olej z ostropestu można stosować również na włosy i skórę głowy. Polecany jest zwłaszcza w przypadku zniszczonych, suchych i wypadających włosów.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2428
81
Komentarze (4)
Acz
A czy ktoś słyszał, że olej z ostropestu pomaga pozbyć się kamieni w nerkach? Słyszałam od 2 osób, że tak.
Czytaj całość
gość
Czy ostropest dodany do pieczenia chleba nie traci swoich właściwości leczniczych ?
Czytaj całość
Lach
Czy można przyjmowac ostropest w postaci nasion,taki niemielony,razem z posiłkiem,czy ma wtedy takie samo działanie jak mielony?
Czytaj całość
Jaga79
W poprzednie wakacje mocno się opaliłam. Skóra była podrażniona i mocno czerwona. Koleżanka, która ze mną wyjechała miała ze sobą olejek z ostropestu. Bardzo mi wtedy pomógł.
Czytaj całość
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?