Polub nas na Facebooku
Czytasz: Osmoza - co to jest? Na czym polega to zjawisko
menu
Polub nas na Facebooku

Osmoza - co to jest? Na czym polega to zjawisko

Woda z kranu

Thanasis Zovoilis/getty images

Osmoza to fizjologiczny proces polegający na przechodzeniu wody z roztworu, które posiada mniejsze stężenie do roztworu o większym stężeniu. Celem tego procesu jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Zjawisko to dotyczy wszystkich organizmów żywych.

Osmoza – na czym polega zjawisko?

Osmoza jest naturalnym zjawiskiem, które odgrywa kluczową rolę w rozprowadzaniu wody w organizmach żywych. Z pomocą osmozy woda rozprowadza się po wszystkich komórkach naszego organizmu. Woda będzie przepływała tak długo, dopóki jej stężenie w obu roztworach nie będzie jednakowe. Kiedy stężenie wody pomiędzy roztworami równoważy się, proces osmozy automatycznie ustaje.

Podczas procesu osmozy woda przemieszcza się z komórek do osocza krwi. Efektem tego procesu jest spadek ciśnienia krwi oraz wzrost tętna. Objawem tego, że w organizmie zaszedł proces osmozy jest uczucie zmęczenia oraz ból głowy. W przypadku kiedy odwodnienie organizmu jest niewielkie, zjawisko osmozy jest w stanie wyrównać nawodnienie organizmu na tyle, aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Odwrócona osmoza – co to jest?

Odwrócona osmoza od wielu lat jest stosowana w filtrach do wody. Zjawisko to wykorzystuje specjalne membrany, przez które przechodzi woda. Ich pory przepuszczają cząsteczki wody, ale nie pozwalają na przedostanie się przez nią różnego typu zanieczyszczeń. Filtry do odwróconej osmozy pozwalają uzyskać wodę o bardzo wysokim stopniu czystości (zbliżoną do destylowanej). Zapewniają najwyższą jakość oczyszczania wody. Taki filtr wyłapuje około 96 procent zanieczyszczeń.

Jeśli oczyścimy wodę przy pomocy filtra, wykorzystującego odwróconą osmozę, konieczne będzie jej zmineralizowanie, ponieważ proces odwróconej osmozy nie pozbywa się jedynie nieczystości. Zabiera on wodzie cenne minerały, takie jak związki wapnia i magnezu.

Warto jednak zaznaczyć, że woda, którą zamierzamy przefiltrować, wykorzystując odwróconą osmozę powinna mieć odpowiednią temperaturę. Nie może ona przekroczyć 30 stopni Celsjusza.

Zobacz film: Co jeść i pić, by mózg dobrze pracował?

źródło: Zdrowie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
8
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?