Św. Hildegarda z Bingen jest autorką orkiszowej diety oczyszczającej, która pomaga też schudnąć. Orkisz obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób układu pokarmowego oraz nowotworów.
Dieta św. Hildegardy – czym charakteryzuje się dieta orkiszowa?
Dieta św. Hildegardy wpływa na przyspieszenie procesu przemiany materii. Produkty orkiszowe zawierają bowiem dużą ilość błonnika, który doskonale syci. Dzięki temu raczej nie pojawia się ochota na podjadanie między posiłkami. Sprawia to, że łatwiej schudnąć i stracić nadmiar kilogramów.
Święta Hildegarda zalecała jedzenie produktów na bazie orkiszu, a więc: pieczywa, makaronów, płatków i kaszy orkiszowych, ciastek z mąki orkiszowej oraz piwa orkiszowego. Dania z dodatkiem tego zboża powinny znajdować się w każdym głównym posiłku i być jego podstawą.
Autorka diety oczyszczającej i odchudzającej wybrała akurat orkisz, ponieważ ma on wiele cennych właściwości. Są to m.in. poprawa pracy układu trawiennego i podniesienie odporności. Poprawia perystaltykę jelit, niewywołując dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Gluten zawarty w zbożu jest bowiem bardzo dobrze trawiony. Orkisz pozwala na usunięcie toksyn z organizmu.
Zobacz także: Zdrowe śniadanie – płatki orkiszowe
Zawiera duże ilości białka, a także minerały takie jak żelazo, potas oraz krzem. Św. Hildegarda dopuszczała w diecie swojego autorstwa także nabiał. Nie powinien on jednak stanowić dużego udziału w jadłospisie.
Mistyczka z Niemiec, oprócz orkiszu, zalecała także włączenie do diety kopru włoskiego i kasztanów jadalnych. Dodatkowo należy wprowadzić warzywa, m.in. marchewkę, buraki, kapustę, cebulę, czosnek oraz seler. Można też jeść owoce, jednak w ograniczonych ilościach.
Św. Hildegarda była przeciwna jedzeniu warzyw i owoców na surowo. Twierdziła, że należy je poddać obróbce cieplnej. Zalecała włączenie do menu ziół: tych w formie przyprawy do potraw oraz naparów. Według autorki orkiszowej diety oczyszczającej nie należy jeść niektórych owoców i warzyw: porów, truskawek, brzoskwiń oraz śliwek. Uważała, że mają niekorzystne działanie i powodują różne choroby.
Warto zaznaczyć, że żadne badania nie potwierdzają szkodliwości tych produktów. Św. Hildegarda bardzo mocno zaznaczała sposób, w jaki spożywane są posiłki. Według niej trzeba jeść powoli i z wdzięcznością. Ważne jest dokładne gryzienie i przeżucie każdego kęsa. Jedzenie w pośpiechu i w stresie wpływa na zdrowie zdecydowanie niekorzystnie.
Dieta św. Hildegardy - przepisy
Zupa orkiszowa wzmacniająca organizm
- 2 łyżki kaszki orkiszowej lub łamanych ziaren orkiszu,
- 4-5 rodzynek,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałgantu,
- szczypta bertramu,
- miód do smaku,
- 2 szklanki wody,
- 1 łyżeczka nasion babki płesznik.
Sposób przygotowania:
- Zalej kaszkę zimną wodą.
- Ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia.
- Gotuj przez 5 minut.
- Dodaj rodzynki.
- Gotuj przez kolejne 3 minuty.
- Podawaj kaszę z gałgantem, bertramem, babką płesznik, cynamonem oraz miodem.
Habermus według św. Hildegardy
Habermus dodaje energii na cały poranek oraz poprawia krążenie krwi.
Składniki:
- 2 filiżanki orkiszowego habermusu (płatków orkiszowych, kaszy lub grubo ześrutowanego ziarna orkiszu),
- 15-20 rodzynek,
- 4 filiżanki wody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 jabłko,
- 2 łyżeczki miodu,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta bertramu,
- 2 szczypty galgantu,
- 1 łyżeczka płatków migdałowych,
- 1 łyżeczka nasion babki płesznik.
Sposób przygotowania:
- Rozrób habermus w wodzie.
- Zagotuj, ciągle mieszając.
- Dodaj przyprawy i miód, a następnie pozostaw do napęcznienia.
- Gotuj całość przez 5-10 minut.
- Umyj i pokrój jabłko.
- W ciągu ostatnich 4 minut gotowania dodaj jabłko.
- Posyp mus migdałami i nasionami babki płesznik.
- Przypraw do smaku.
- Pokrop danie sokiem z cytryny po wierzchu.
Zobacz także: Odchudzająca dieta bez pszenicy: produkty dozwolone, efekty i przepisy
Herbatniki orkiszowe
Składniki:
- 1/2 kg pełnoziarnistej mąki orkiszowej,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 1 jajo,
- 1 żółtko jaja,
- 100 g mielonych migdałów.
Sposób przygotowania:
- Twarde masło pokrój w kostkę.
- Dodaj do niego mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, cukier trzcinowy, jajo i żółtko jaja, a także mielone migdały.
- Połącz wszystkie składniki.
- Wyrób z nich ciasto.
- Jeśli jest zbyt gęste, dodaj do niego nieco wody.
- Odłóż ciasto na pół godziny w chłodne miejsce. Możesz wstawić je do lodówki.
- Po upływie tego czasu rozwałkuj je na grubość 2-3 mm i wykrój ciasteczka o dowolnym kształcie.
- Połóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.