Dietę bez pszenicy stosują nie tylko osoby, które nie tolerują glutenu. Eliminacja tego składnika z jadłospisu może poprawić zdrowie i samopoczucie. Potrawy bezglutenowe wpływają też korzystnie na odchudzanie.
Dlaczego warto stosować dietę bez pszenicy?
William Davis w książce „Dieta bez pszenicy” przedstawił dietę, która ma za zadanie pomóc w walce z nadwagą. Ten amerykański kardiolog twierdzi, że gluten przyczynia się do powstawania i rozwoju chorób cywilizacyjnych. Pszenica i produkty zawierające ją zaburzają metabolizm oraz równowagę hormonalną. Mogą też wpłynąć na rozwój chorób serca, raka, a także cukrzycy typu 2.
Autor twierdzi, że obecnie wykorzystywana pszenica jest poddawana modyfikacjom genetycznym. Takie działania mają na celu obniżyć koszty produkcji żywności. Wpływają jednak negatywnie na zdrowie osób, które jedzą potrawy z dodatkiem tego zboża.
Davis pisze o tym, że ziarna podnoszą stężenie cukru we krwi bardzo gwałtownie. To powoduje z kolei wzrost produkcji insuliny. Dzieje się tak, ponieważ pszenica zawiera amylopektynę typu A, która bardzo szybko rozkłada cząstki glukozy w przewodzie pokarmowym. Wpływa to na szybkie podniesienie jej poziomu. Duża ilość insuliny zwiększa ilość odkładającego się tłuszczu.
Zasady diety bez pszenicy
W diecie bez pszenicy eliminowane są pszenica i produkty wytworzone z jej udziałem. Wykluczone jest też jedzenie dań zawierających gluten.
Są to m.in.
- białe pieczywo,
- biała mąka,
- żywność, która ma w składzie pszenicę,
ale także produkty razowe i pełnoziarniste przygotowane z wykorzystaniem tego zboża.
William Davis zaleca też unikanie jedzenia dań z dużą ilością węglowodanów: ryżu, ziemniaków, skrobi kukurydzianej, roślin strączkowych, owoców suszonych, słodyczy i gazowanych napojów. Inna odmiana jadłospisu stworzonego przez amerykańskiego kardiologa to dieta bez pszenicy i mleka. Wyklucza ona gluten oraz nabiał, nie tylko ze względów zdrowotnych (nietolerancji laktozy i glutenu).
Produkty dozwolone w diecie bez pszenicy
W diecie bez pszenicy można jeść warzywa, oprócz wymienionych powyżej. Owoce są zalecane w ograniczonych ilościach. Za najbardziej wartościowe zostały uznane wszelkie jagody. Jadłospis zalecany przez Davisa zawiera m.in. owoce morza, ryby, a także mięso i drób (najlepiej, aby pochodził z hodowli ekologicznych).
Mięso, kiełbasy i wędliny nie powinny być przetworzone i zawierać azotanu sodu. Warto używać ziół i przypraw. W diecie bez pszenicy dozwolone są też tłuszcze roślinne, np. te znajdujące się w orzechach, olejach lub oliwie z oliwek. Można jeść jaja. Zalecane jest picie wody. Okazjonalnie dopuszcza się herbatę, kawę i czerwone wino.
Dieta bez pszenicy – efekty
Dieta bezglutenowa stworzona przez Williama Davisa pozwala schudnąć nawet 5 kg w ciągu 2 tygodni. Oprócz tego, ma wiele korzystnych efektów zdrowotnych, takich jak:
- poprawa koncentracji i nastroju,
- obniżenie poziomu cholesterolu,
- złagodzenie objawów cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego,
- zmniejszenie dolegliwości ze strony skóry np. w przebiegu łuszczycy,
- ograniczenie łysienia,
- eliminacja objawów celiakii oraz schorzeń jelitowych, np. wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
- zwiększenie gęstości kości i zahamowanie rozwoju osteopenii,
- zmniejszenie ilości stanów zapalnych i bólów gośćca,
- złagodzenie objawów ADHD i schizofrenii.
Dieta bez pszenicy – przepisy
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki pulpy z pomidorów,
- 3 łyżki suszu z grzybów,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- estragon,
- oregano,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- sos Worcestershire,
- 2 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę.
- Osól ją i wrzuć do niej kaszę jaglaną. Gotuj przez 15-20 minut.
- Obierz i pokrój cebulę.
- Zeszklij ją na oleju.
- Umyj, oczyść i posiekaj pierś kurczaka w blenderze.
- Opłucz, obierz i pokrój pieczarki w plasterki.
- Dodaj je do mięsa.
- Duś cebulę, mięso i pieczarki dotąd, aż wyparuje płyn.
- Dodaj oregano, pieprz ziołowy, pomidory oraz sos Worcestershire.
- Duś wszystkie składniki przez 2-3 minuty.
- Dodaj do nich przetarty przez praskę czosnek, estragon, sól i natkę pietruszki.
- Podawaj danie z kaszą jaglaną.
Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej
Kotleciki falafel
Składniki:
- 300 g (1 1/2 szklanki ciecierzycy),
- 2 cebule,
- 2 garści posiekanej natki pietruszki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki ziaren kolendry zmiażdżonych w moździerzu,
- słodka papryka w proszku,
- kurkuma,
- chilli,
- kmin rzymski,
- pieprz ziołowy,
- sól,
- 4 łyżki mąki.
- Sposób przygotowania:
- Namocz ciecierzycę w dużej ilości wody i pozostaw ją na noc.
- Na drugi dzień odsącz ziarna i zmiksuj je.
- Obierz cebulę, zmiksuj.
- Dodaj ją do cieciorki.
- Obierz i zmiażdż ząbki czosnku.
- Dodaj do ciecierzycy i cebuli.
- Wrzuć natkę pietruszki, przyprawy oraz mąkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Uformuj z nich kulki.
- Smaż na głębokim, rozgrzanym oleju.