Olejowanie włosów jest jedną z najlepszych metod poprawienia ich kondycji z wykorzystaniem całkowicie naturalnych składników. Polega na systematycznym aplikowaniu czystego oleju roślinnego na włosy i skórę głowy. Tradycja tej metody sięga czasów starożytnych i w wielu regionach świata (np. Indiach, Arabii) przez wieki nie traciła na popularności. Współcześnie podbija Europę, stanowiąc obowiązkową pozycję w ofercie salonów fryzjerskich. Olejki roślinne pojawiają się w składzie większości kosmetyków do włosów. Stały się także powszechnie dostępne w czystej postaci, ponieważ kobiety coraz chętniej włączają olejowanie w poczet domowych zabiegów pielęgnacyjnych.
Jaki olejek do włosów wybrać?
Olejowanie można zastosować w przypadku każdego rodzaju włosów. Poprawi stan suchych i zniszczonych, wzmocni zdrowe włosy, a nawet rozwiąże problem przetłuszczania się skóry głowy. Aby osiągnąć pożądane efekty, należy jednak dobrać olejek o strukturze odpowiedniej do porowatości włosów, czyli stopnia rozchylenia łusek. Im bardziej przylegają one do rdzenia, tym lepsza jest kondycja włosa i niższa jego porowatość. Parametr ten oszacować można za pomocą prostego testu. W szklance wody niskoporowaty włos będzie utrzymywał się na powierzchni, średnioporowaty po kilku minutach częściowo się zanurzy, a wysokoporowaty – opadnie na dno. Wynik doświadczenia zależy od tego, w jakim stopniu cząsteczki wody mogą wnikać w strukturę włosa. Podobnie jest z cząsteczkami oleju.
Wskazane jest używanie do włosów niskoporowatych olejków o małych cząsteczkach (te o dużych nie wnikną w ich strukturę), jakie występują w produktach z przewagą kwasów nasyconych. Należą do nich np. oleje: palmowy, arachidowy, kokosowy, rycynowy, łopianowy. Podobne właściwości mają masła kosmetyczne – kakaowe czy shea.
Oleje „wnikające” (czyli te o małych cząsteczkach) nie są odpowiednie dla włosów średnio- i wysokoporowatych, ponieważ powodują ich puszenie się. Tym pierwszym najlepiej posłużą produkty bogate w kwasy jednonienasycone (głównie omega-7 i omega-9), czyli cząsteczki o średniej wielkości. Zawierają je m.in. oleje: arganowy, makadamia, sezamowy, migdałowy, jojoba, z awokado, z oliwek. Włosy wysokoporowate najbardziej skorzystają na olejowaniu preparatami z wysoką zawartością kwasów wielonienasyconych (czyli z przewagą omega-3 i omega-6), wśród których wyróżnia się oleje: słonecznikowy, winogronowy, lniany, kukurydziany, z pachnotki, z czarnuszki. Ich duże cząsteczki posłużą odbudowie ubytków włosów, odżywieniu ich od wewnątrz.
Olejek do włosów – sposób użycia
Istnieją różne metody olejowania, spośród których za najskuteczniejszą uważa się nałożenie niewielkiej ilości olejku bezpośrednio na lekko wilgotne włosy i pozostawienie go na co najmniej pół godziny, najlepiej na całą noc. Przed aplikacją preparatu włosy należy starannie rozczesać. W zależności od potrzeb oleje nakłada się na całą długość pojedynczych pasm (w przypadku włosów suchych), a nawet wmasowuje w skórę głowy (gdy włosy wymagają szczególnego odżywienia, są łamliwe, rozdwajają się itp.) lub na nie więcej niż 2/3 długości, z pominięciem ich nasady (przy włosach przetłuszczających się). Natłuszczone włosy zawija się w ręcznik lub foliowy czepek. Ten tzw. turban dobrze jest podgrzać chwilę suszarką. Olejek usuwa się z włosów, myjąc je delikatnym szamponem.
Aby olejowanie przyniosło efekty, należy wykonywać je przynajmniej raz w tygodniu. Ponieważ jest to metoda pielęgnacji całkowicie bezpieczna, pozbawiona jakichkolwiek skutków ubocznych , można stosować ją nawet częściej. Wyjątek stanowi uczulenie na któryś z roślinnych składników, w przypadku którego należy dokonać szczególnie starannego wyboru olejku.
Najpopularniejsze olejki do włosów: arganowy, makadamia
Najczęściej spotykanym typem włosów są średnioporowate. Dlatego dużą popularnością cieszą się olejki półwnikające, czyli z przewagą kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Jednym z najbardziej cenionych jest olejek arganowy, nazywany także płynnym złotem
Maroka, które jest jego wyłącznym producentem. Bardzo często występuje on w składzie kosmetyków do włosów, a w większości drogerii można go kupić w czystej postaci. Oprócz cennych kwasów tłuszczowych zawiera dużo witaminy E, karotenoidy i związki polifenolowe – substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Olejek arganowy:
- wygładza włosy, nadając im blask i miękkość,
- przeciwdziała ich puszeniu się i ułatwia układanie,
- zmniejsza łamliwość i rozdwajanie się końcówek,
- stymuluje porost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu,
- zabezpiecza przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych,
- chroni przed działaniem wolnych rodników,
- regeneruje skórę głowy i wspomaga walkę z łupieżem.
Innym popularnym produktem jest olejek z orzechów makadamia. Ze względu na dużą zawartość składników odżywczych (witamin A, B, E, minerałów, protein) polecany jest w szczególności włosom suchym, zniszczonym, wymagającym gruntownej odbudowy. Ma wyjątkowo lekką formułę, szybko wchłania się w skórę, dzięki czemu nie przetłuszcza fryzury.
Olejek makadamia:
- wygładza, zmiękcza, nawilża i dogłębnie odżywia włosy,
- eliminuje ich puszenie się i plątanie,
- stymuluje porost,
- zabezpiecza włosy przed promieniowaniem UV,
- zapewnia ochronę koloru po farbowaniu,
- redukuje czas schnięcia włosów,
- reguluje pracę gruczołów łojowych i wydzielanie sebum,
- działa leczniczo na atopową, łuszczącą się skórę głowy.