Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek grejpfruta - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z pestek grejpfruta - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?

Grejpfrut

Martin Harvey/getty images

Olej z pestek grejpfruta przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, utrzymuje równowagę fizjologiczną organizmu. Co więcej olej jest skutecznym środkiem antyseptycznym, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów.

Olej z pestek grejpfruta – właściwości

Olej z pestek grejpfruta pozyskuje się z nasion, miazgi owoców grejpfruta. Olejek, ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.

Olej z pestek grejpfruta został odkryty przez amerykańskiego immunologa Jacoba Haricha w 1972 roku. Badania chemiczne ujawniły w nim obecność:

  • flawonoidów,
  • kwasu askorbowego (witamina C),
  • tokoferoli,
  • kwasu cytrynowego,
  • limonoidów,
  • naringeninów,
  • steroli roślinnych
  • minerałów.

Olej z pestek grejpfruta - zastosowanie

Olej z pestek grejpfruta jest polecany przy takich schorzeniach jak:

  • zatrucie pokarmowe
  • biegunka
  • choroby pasożytnicze
  • przeziębienia
  • infekcje
  • grypa
  • zapalenie oskrzeli
  • infekcje dróg moczowych
  • trądzik
  • zapalenie skóry
  • łuszczyca
  • brodawki
  • zakażenia grzybicze
  • świąd

Olej z pestek grejpfruta - działania niepożądane

Olej z pestek grejpfruta bardzo rzadko wywołuje działania niepożądane, jednak mogą się one trafić. U osób nadwrażliwych mogą pojawić się nudności, wysypki skórne lub objawy reakcji alergicznej, np obrzęk twarzy, mrowienie w jamie ustnej, trudności w oddychaniu.

Warto przed zastosowaniem oleju z grejpfruta dokładnie zapoznać się z dawkowaniem i w razie konieczności odpowiednio rozcieńczyć olejek.

Zobacz film: Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym?

źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
5
Polecamy
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy? Dzień Dobry TVN
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce.
Właściwości olejku cedrowego 
Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Właściwości olejku cedrowego  TVN zdrowie
Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie.
Do czego można go użyć?
Olej z pestek arbuza - właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Ile można żyć bez tlenu, wody czy jedzenia?
Ile można żyć bez tlenu, wody czy jedzenia?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?