Olej z pestek grejpfruta – właściwości
Olej z pestek grejpfruta pozyskuje się z nasion, miazgi owoców grejpfruta. Olejek, ze względu na swoje naturalne właściwości przeciwdrobnoustrojowe znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej oraz kosmetologii.
Olej z pestek grejpfruta został odkryty przez amerykańskiego immunologa Jacoba Haricha w 1972 roku. Badania chemiczne ujawniły w nim obecność:
- flawonoidów,
- kwasu askorbowego (witamina C),
- tokoferoli,
- kwasu cytrynowego,
- limonoidów,
- naringeninów,
- steroli roślinnych
- minerałów.
Olej z pestek grejpfruta - zastosowanie
Olej z pestek grejpfruta jest polecany przy takich schorzeniach jak:
- zatrucie pokarmowe
- biegunka
- choroby pasożytnicze
- przeziębienia
- infekcje
- grypa
- zapalenie oskrzeli
- infekcje dróg moczowych
- trądzik
- zapalenie skóry
- łuszczyca
- brodawki
- zakażenia grzybicze
- świąd
Olej z pestek grejpfruta - działania niepożądane
Olej z pestek grejpfruta bardzo rzadko wywołuje działania niepożądane, jednak mogą się one trafić. U osób nadwrażliwych mogą pojawić się nudności, wysypki skórne lub objawy reakcji alergicznej, np obrzęk twarzy, mrowienie w jamie ustnej, trudności w oddychaniu.
Warto przed zastosowaniem oleju z grejpfruta dokładnie zapoznać się z dawkowaniem i w razie konieczności odpowiednio rozcieńczyć olejek.