Grejpfrut to bardzo zdrowy owoc, jednak w połączeniu z niektórymi lekami może okazać się niebezpieczny. Szkodliwe połączenia stanowią np. grejpfrut z antybiotykiem, grejpfrut z lekami na nadciśnienie, cukrzycę czy cholesterol.
Grejpfrut a leki – interakcje
Grejpfrut wchodzi w interakcje z licznymi lekami, ponieważ blokuje istotną dla metabolizmu wielu substancji ścieżkę w wątrobie i jelitach, a mianowicie aktywność jednego z izoenzymów cytochromu P450. Przez to istotnie wzrasta biodostępność leku, a tym samym ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Najczęściej grejpfrut powoduje interakcje z antybiotykami, a także z niektórymi lekami na cukrzycę, cholesterol, nadciśnienie czy choroby serca. Wśród leków na nadciśnienie niepożądane skutki może przynieść łączenie blokerów kanału wapniowego z grejpfrutem. W przypadku leczenia zbyt wysokiego cholesterolu nie należy łączyć grejpfruta ze statynami, z kolei w czasie cukrzycy niebezpiecznym połączeniem może okazać się grejpfrut z pochodnymi sulfonylomocznika. Spośród antybiotyków w interakcje z grejpfrutem wchodzi klarytromycyna.
Grejpfrut a leki – skutki kliniczne
Grejpfrut powoduje wzrost biodostępności (stężenia we krwi) niektórych leków poprzez hamowanie ich metabolizmu. Wśród interakcji i objawów wymienić należy:
- leki psychotropowe (np. benzodiazepiny) – wzrost ryzyka depresji oddechowo-krążeniowej, czyli nagłego zatrzymania oddechu i krążenia,
- blokery kanału wapniowego, czyli leki na nadciśnienie – nadmierny spadek ciśnienia krwi, hipotonia ortostatyczna i bóle głowy,
- leki immunosupresyjne (cyklosporyna) – wzrost częstości akcji serca, choroby mięśni (miopatie), drgawki, wzrost stężenia kreatyniny, ból głowy, zaburzenia miesiączkowania,
- cyzapryd – lek zwiększający motorykę przewodu pokarmowego; interakcja wywołuje biegunkę, bóle brzucha, spadek ciśnienia krwi, częstoskurcz komorowy, senność,
- statyny, czyli leki na cholesterol – zaburzenia żołądkowo-jelitowe, alergie, zaburzenia snu, wzrost poziomu enzymów wątrobowych,
- klarytromycyna, czyli antybiotyk – osiąga szybciej szczytową wartość we krwi.
Grejpfrut a leczenie
Mimo iż grejpfrut stanowi doskonałe źródło witaminy C i antyoksydantów, nie powinien być spożywany w nagłych stanach, typu infekcje. Jeśli istnieje konieczność krótkotrwałej terapii antybiotykiem czy innymi doraźnymi lekami, po prostu nie spożywa się tego owocu pod żadną postacią. Natomiast w przypadku terapii przewlekłej spożywanie grejpfrutów zależy od tego, jakie leki są stosowane w leczeniu. Hamowanie enzymów wspólnych dla metabolizmu grejpfruta i niektórych leków trwa do 4 godzin po spożyciu grejpfruta, jest nieodwracalne i potrzeba co najmniej 24 godziny, by ten efekt odwrócić. Ważne jest, by zachować właściwy odstęp (około 4 godzin) pomiędzy spożyciem grejpfruta a przyjęciem jakiegokolwiek leku.