Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej sojowy – na zdrowie! Jakie są jego zdrowotne właściwości?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej sojowy – na zdrowie! Jakie są jego zdrowotne właściwości?

Olej sojowy na tle nasion soi.

Fot. inewsistock / Getty Images

Soja jest rośliną łatwą w uprawie i trwałą. To doskonałe źródło białka i mikroelementów – wykorzystują ją wegetarianie i weganie. Używa się jej jako paszy dla zwierząt. Olej sojowy również ma mnóstwo wartości odżywczych. Służy zarówno do celów spożywczych, jak i kosmetycznych.

Cena oleju sojowego jest zazwyczaj wyższa od tradycyjnego oleju roślinnego z supermarketu. Fakt ten rekompensuje jednak mnóstwo prozdrowotnych właściwości tego rodzaju oleju i mnogość jego zastosowań. Olej sojowy ma bladożółty kolor i delikatny smak, dzięki czemu nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Zawarte w nim minerały i inne składniki odżywcze sprawiają, że działa odżywiająco na wiele narządów i układów w ludzkim ciele.

Soja i olej sojowy – wege złoto

Soja jest rośliną strączkową, która słynie z bardzo dużej zawartości białka. Wytwarza się z niej olej, ale również wiele innych pokarmów. Szczególnie ceniona jest przez wegetarian – zastępuje im w codziennej diecie mięso. Nawet w słabiej zaopatrzonych supermarketach można znaleźć produkt sojowy w postaci kotletów. Poza tym niemal masowo produkuje się pasztety sojowe o różnych smakach, parówki i wędliny oraz tofu – sojowy ser o bardzo ciekawym, delikatnym smaku i zapachu. Możliwości soi doceniają także weganie, którzy nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów odzwierzęcych. Dzięki niej mogą cieszyć się bardzo smacznym, sojowym mlekiem i oczywiście olejem.

Soja jest uważana za jedną z najważniejszych roślin oleistych na świecie. Olej z niej wykorzystuje się nie tylko w produkcji spożywczej, ale również jako składnik kosmetyków do pielęgnacji i higieny, mydła, smarów, farb. Wokół soi narastają jednak kontrowersje, ponieważ szacuje się, że nawet 70% światowych zasobów jest pochodzenia GMO. Gdzie kupić olej sojowy? Znajdziemy go w lepiej wyposażonych supermarketach, sklepach z ekologiczną i wegańską żywnością, a nawet w niektórych aptekach.

Jak wybrać produkty sojowe? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak wybrać produkty sojowe? Źródło: Wiem, co jem 

Olej sojowy – właściwości

Olej sojowy zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Jest bogaty w witaminy K i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA-3. Zawiera również lecytynę i flawonoidy. W prozdrowotnym składzie oleju sojowego znajdziemy ponadto fitohormony, białko, kwas palmitynowy, oleinowy i linolowy, a także cynk. Składniki te są cennym wsparciem dla codziennego funkcjonowania wielu narządów i układów oraz w różnych stanach chorobowych i wynikających z naturalnej fizjologii. Przykładem jest tutaj menopauza – zawarte w oleju fitohormony łagodzą jej objawy poprzez naturalną zdolność do regulowania rozchwianych hormonów.

Olej sojowy wspiera układ nerwowy – witamina K i kwasy tłuszczowe chronią mózg przed chorobami, takimi jak alzheimer, poprawiają koncentrację oraz działają dobrze na wzrok. Lecytyna zawarta w oleju sojowym zmniejsza nerwowość i poprawia pamięć. Inne składniki odżywcze wzmagają pracę układu trawiennego. Witamina K jest ważnym składnikiem flory bakteryjnej jelit, a jej bieżące uzupełnianie pozwala na uniknięcie zaparć i biegunek. Nierafinowany olej sojowy i zawarte w nim fitosterole pomagają usuwać z organizmu „zły” cholesterol (LDL), a lecytyna rozrzedza krew. Dzięki temu olej sojowy wzmacnia układ krwionośny – pozwala uniknąć zatorów i zakrzepów.

Czy stosujesz olej sojowy?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Olej sojowy – zastosowanie w kuchni i pielęgnacji

Olej sojowy jest chętnie stosowany w kuchni – szczególnie azjatyckiej. Nierafinowany, tłoczony na zimno, nie może być wykorzystywany do przyrządzania gorących dań. Nadaje się doskonale do świeżych sałatek warzywnych, sosów, surówek i marynat. Olej sojowy do smażenia nie jest dobrym pomysłem – szybko zaczyna się dymić i pod wpływem ciepła traci wszystkie składniki odżywcze. Smażone na nim potrawy są po prostu niezdrowe.

Kolejne zastosowanie oleju sojowego znajdziemy w kosmetyce – jest naturalnym emolientem. Oznacza to, że można używać go do nawilżania skóry bardzo suchej i problematycznej. Cechuje go szybkie wchłanianie się i pozostawianie warstwy okluzyjnej, a więc takiej, która zatrzymuje wodę w skórze. Zawarte w oleju sojowym przeciwutleniacze opóźniają starzenie się skóry. Nadaje się on doskonale do skóry atopowej, normalnej, mieszanej, tłustej i problematycznej. Na jego bazie wytwarzane są olejki do masażu, jest również ważnym składnikiem popularnej na całym świecie koreańskiej pielęgnacji – doskonale oczyszcza cerę z zanieczyszczeń i pozostałości kosmetyków do makijażu. Jest to również dobry składnik do pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Olej sojowy na włosy może być użyty w formie maski, a zmieszany z innymi olejami – np. kokosowym i migdałowym – doskonale odżywi włosy i nada im blasku. Olej sojowy jest również bazą dla kosmetyków naturalnych – kremów, balsamów i maseczek. Ma właściwości ściągające, dzięki czemu absorbuje zanieczyszczenia i pomaga zwężać pory. Dodatkową zaletą jest jednoczesne odżywianie skóry. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
7
Polecamy
Olej z orzeszków ziemnych - właściwości, zastosowanie w kosmetyce i kulinariach
Olej z orzeszków ziemnych - właściwości, zastosowanie w kosmetyce i kulinariach Dzień Dobry TVN
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie.
Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce?
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce? Dzień Dobry TVN
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów.
Olej ryżowy – do smażenia, pielęgnacji skóry i olejowania włosów. TVN zdrowie
Olej rydzowy z lnianki:
zastosowanie w kosmetyce i właściwości zdrowotne
Olej rydzowy z lnianki: zastosowanie w kosmetyce i właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby