Układ immunologiczny aktywuje się w momencie, w którym do organizmu przedostaje się groźny dla niego wirus czy bakteria. Jeśli układ odpornościowy działa prawidłowo i nic nie zakłóca jego pracy bez większych problemów pozbywa się nieproszonego gościa. To, jak szybka i skuteczna będzie jego odpowiedź w dużej mierze zależy od nas samych.
Co warto wiedzieć o witaminach? Jak przygotować domowe syropy? Dowiecie się tego z najnowszego sezonu programu 36,6°C. Emisja pierwszego odcinka zaplanowana jest na 2 marca!
Skąd się bierze odporność?
Odporność organizmu bierze się z jelit. Żyjące tam bakterie decydują o tym, jak organizm poradzi sobie z infekcją. Im więcej różnorodnych, dobrych bakterii mamy, tym rzadziej chorujemy. A nawet jeśli przydarzy nam się infekcja łatwo się jej pozbędziemy.
Na skład naszej mikrobioty wpływają aktywność fizyczna oraz dieta. Ruch – zwłaszcza na świeżym powietrzu – pobudza układ immunologiczny. Tym samym działa on sprawniej i znacznie szybciej reaguje na zagrożenie. Podobnie działa dieta. Im więcej w niej warzyw, ryb czy produktów z pełnego ziarna, tym lepszą mamy odporność.
Witaminy. Co o nich wiesz? Sprawdź swoją wiedzę i rozwiąż nasz quiz!
Jak dieta wzmacnia odporność?
Kluczowe dla utrzymania prawidłowej diety są witaminy. Szczególnie ważna jest witamina D. Mimo że organizm potrafi wytworzyć ją sam, to w okresie jesienno-zimowym kiedy słońca (jest ono niezbędne do syntezy tej witaminy) jest niewiele, większość z nas ma jej niedobory. Specjaliści coraz częściej podkreślają, że mieszkańcy naszej strefy klimatycznej powinni przyjmować witaminę D w okresie od września do kwietnia. O tym, w jakiej dawce ją przyjmować, powinien zdecydować lekarz.
Witamina D wspomaga nie tylko odporność. Potrzebuje jej również układ kostny. Bez niej organizm nie przyswoi ani wapnia, ani fosforu, które odpowiadają za mocne kości oraz zęby. Dodatkowo – w połączeniu z wapniem – chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową. Utrzymuje optymalne stężenie białka wchodzącego w skład HDL, dzięki czemu zapobiega spadkowi tzw. dobrego cholesterolu. Badania naukowe udowodniły, że witamina D ma znaczny wpływ w profilaktyce rozwoju nowotworów (głównie piersi, prostaty i jelita grubego). Okazuje się również, że właściwy poziom witaminy D w organizmie nie tylko może hamować powstawanie i rozwój komórek rakowych, ale również wspomagać apoptozę, czyli przyspieszać ich śmierć.
Dla odporności kluczowe znaczenie ma także witamina A. Mało kto wie, że ta witamina poza korzystnym wpływem na skórę czy paznokcie chroni górne drogi oddechowe przed infekcją.
W diecie na odporność nie może zabraknąć cynku oraz kwasów omega 3. Cynk broni nas przed przeziębieniem, grypą czy zapaleniem spojówek. Dodatkowo ułatwia przyswajanie witaminy A. Dlaczego warto sięgać po produkty bogate w kwasy omega 3? Związki te, które znajdują przede wszystkim w rybach, awokado czy orzechach, mają korzystny wpływ na układ odpornościowy. Łagodzą stan zapalny oraz reakcję alergiczną organizmu. Kwasy omega zawierają także astaksantynę, która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki temu zwalczane są wolne rodniki, które mają swój udział w tworzeniu się zmian nowotworowych w organizmie.
Wiele osób uważna, że niezbędna do budowania odporności organizmu jest witamina C. Czy faktycznie wzmacnia układ immunologiczny i skraca czas choroby? Odpowiedź znajdziecie w filmie: