Dieta strukturalna, zwana również dietą młodości pozwala na trwałą redukcję masy ciała. Jej stosowanie przyczynia się do regeneracji i wzmocnienia organizmu. Opiera się na jedzeniu wyłącznie naturalnych produktów o najwyższej zawartości cennych składników pokarmowych, zwłaszcza witamin i minerałów.
Dieta strukturalna, czyli dieta dr Bardadyna – komu jest zalecana?
Dieta strukturalna, inaczej dieta dr Bardadyna, który jest jej twórcą skutecznie stabilizuje masę ciała, a także ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Stosowana jest nie tylko w zwalczaniu otyłości. Zaleca się ją również w profilaktyce oraz leczeniu różnych chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, osteoporoza, miażdżyca oraz choroby zwyrodnieniowe stawów. Dieta strukturalna przynosi pozytywne efekty zdrowotne u osób z alergiami, przewlekłym zmęczeniem oraz problemami dermatologicznymi.
Zasady diety strukturalnej
Dieta strukturalna dr Bardadyna jest dietą o charakterze redukcyjnym. Polega na jedzeniu produktów o najwyższej wartości odżywczej, czyli dostarczających maksymalnej ilości witamin, minerałów i składników przeciwutleniających. Cechą diety strukturalnej są posiłki o minimalnej liczbie kalorii umożliwiające trwały spadek masy ciała. Do produktów zalecanych w diecie dr Bardadyna, którym przypisuje się właściwości wzmacniające struktury organizmu, zalicza się:
- produkty zbożowe: kasza gryczana, jaglana, płatki owsiane, otręby pszenne i owsiane, zarodki pszenne, chleb pełnoziarnisty, razowy, ryż brązowy, ryż dziki, makaron razowy,
- produkty białkowe: jaja kurze, mięso z kurczaka, kefir, jogurt naturalny, ryby (sola, morszczuk, mintaj, pstrąg, łosoś, tuńczyk, śledź), fasola, groch, soczewica, soja, tofu, wątróbka cielęca i drobiowa,
- owoce: awokado, ananas, grejpfruty, jagody czarne, porzeczki czarne, wiśnie, żurawina, banany, maliny, jabłka, morele, pomarańcze, truskawki, winogrona, kiwi, figi,
- warzywa: czosnek, kapusta, marchew, rzeżucha, pomidory, papryka, brokuły, buraki, cebula, rzodkiewka, sałata, szpinak,
- orzechy: brazylijskie, nerkowca, włoskie, laskowe, migdały,
- pestki nasion: sezam, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika,
- tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło,
- napoje: herbata zielona i czerwona, woda mineralna, sok brzozowy, mleko sojowe, kakao, naturalne soki owocowe i warzywne, dozwolone jest czerwone wino.
Dieta strukturalna: jakie przynosi efekty?
Głównym efektem diety strukturalnej jest normalizacja masy ciała. Jej stosowanie pozwala na utratę od 1 do 4 kilogramów w ciągu tygodnia. Jedzenie produktów wskazanych przez dr Bardadyna stymuluje tkankę łączną, która odpowiada za procesy regeneracyjne organizmu skutkujące m.in. jego odmłodzeniem. Dieta strukturalna polepsza stan skóry i błon śluzowych, wzmacnia strukturę układów: kostnego, mięśniowego i stawowego oraz naczyń krwionośnych. Prowadzi również do unormowania poziomu glukozy we krwi oraz obniżenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Dieta strukturalna skutkuje detoksykacją, czyli oczyszczeniem organizmu z toksyn będących zbędnymi produktami przemiany materii.
Koktajle w diecie strukturalnej
Koktajle strukturalne, nazywane niekiedy „eliksirami młodości”, posiadają m.in. właściwości odżywcze oraz detoksykacyjne. Są one przygotowywane na bazie naturalnych produktów bogatych w cenne witaminy i składniki mineralne: owoców świeżych i suszonych, jogurtu, kefiru lub mleka sojowego, otrębów pszennych, owsianych oraz siemienia lnianego. Nieodłącznymi dodatkami do koktajli strukturalnych są orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika oraz naturalne kakao. W diecie dr Bardadyna pojawiają się takie koktajle, jak:
- wiśniowy, który wykazuje szczególne właściwości przeciwzmarszczkowe,
- pomarańczowy wzmacniający organizm,
- zielony usprawniający procesy przemiany materii, wykazujący właściwości detoksykacyjne,
- biały dostarczający dużej ilości wapnia i innych składników mineralnych.
Przykładowy tygodniowy jadłospis w diecie strukturalnej
Dzień 1:
- I śniadanie: omlet z jednego jajka z plasterkiem chudej szynki, np. polędwicy.
- II śniadanie: koktajl z mleka sojowego, truskawek, siemienia lnianego, otrąb pszennych.
- Obiad: pierś z kurczaka gotowana na wodzie lub na parze, warzywa gotowane na parze.
- Podwieczorek: pieczone jabłko.
- Kolacja: Sałatka warzywna z jogurtem naturalnym, kromka pieczywa graham.
Dzień 2:
- I śniadanie: pasta z tuńczyka, pieczywo razowe.
- II śniadanie: sałatka z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego.
- Obiad: kotleciki z soczewicy, surówka z pora i jabłka.
- Podwieczorek: koktajl pomarańczowy z dodatkiem suszonych moreli i zarodków pszennych.
- Kolacja: dwa jajka gotowane na miękko, warzywa.
Dzień 3:
- I śniadanie: owsianka na mleku z dodatkiem banana i suszonej żurawiny.
- II śniadanie: koktajl jagodowy na bazie mleka sojowego z dodatkiem siemienia lnianego i otrąb pszennych.
- Obiad: pieczony dorsz, gotowane ziemniaki, sałatka z pomidora z dodatkiem jogurtu naturalnego.
- Podwieczorek: mieszanka orzechów.
- Kolacja: pieczywo graham, twarożek z chudego sera z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki.
Dzień 4:
- I śniadanie: sałatka owocowa ze świeżych, sezonowych owoców z dodatkiem orzechów włoskich i jogurtu naturalnego.
- II śniadanie: surówka z marchewki, pieczywo pełnoziarniste z pestkami słonecznika lub dyni.
- Obiad: pieczony łosoś, gotowany ryż brązowy, szpinak.
- Podwieczorek: zielony koktajl z awokad, kefiru i zielonej pietruszki z dodatkiem otrąb owsianych i soku z cytryny.
- Kolacja: warzywa gotowane na parze.
Dzień 5:
- I śniadanie: kanapki z razowego pieczywa z pastą jajeczną z dodatkiem rzeżuchy lub rzodkiewki.
- II śniadanie: koktajl wiśniowy z mleka sojowego z dodatkiem melasy trzcinowej i zarodków pszennych.
- Obiad: fasola biała zapiekana z jarmużem z dodatkiem oleju rzepakowego, pieczywo.
- Podwieczorek: kasza jaglana z dynią i bakaliami.
- Kolacja: sałatka z sezonowych warzyw z sosem z oliwy z oliwek.
Dzień 6:
- I śniadanie: musli bez cukru z owocami, miodem i orzechami nerkowca.
- II śniadanie: koktajl z mleka owsianego i jagód z dodatkiem sezamu.
- Obiad: makaron ryżowy z marchewką i tofu.
- Podwieczorek: smoothie z mango, banana i pomarańczy.
- Kolacja: sałatka z awokado, pomidorem i czerwoną cebulą.
Dzień 7:
- I śniadanie: owsianka na bazie mleka sojowego z truskawkami i jagodami.
- II śniadanie: sałatka z brokułami, jajkiem i rzodkiewką.
- Obiad: kasza gryczana z kurczakiem i warzywami (papryką, cebulą, cukinią, szczypiorkiem).
- Podwieczorek: koktajl z mleka sojowego, suszonych moreli, siemienia lnianego i otrąb pszennych.
- Kolacja: pasta z ciecierzycy i czerwonej soczewicy, pieczywo pełnoziarniste.