Istnieją 2 sposoby przeprowadzania diety kefirowej. Oba pozwalają schudnąć i oczyścić organizm z toksyn – mają porównywalną skuteczność, ponieważ opierają się na spożyciu obniżonej ilości kalorii oraz stosunkowo dużej podaży białka.
Czy kefir wpływa na odchudzanie?
Dieta kefirowa nie tylko pozbawia zbędnych kilogramów, ale także oczyszcza organizm z toksyn. Oczyszczanie organizmu kefirem może zachodzić ze względu na zdrowotne właściwości tego produktu – są one dużo większe niż w przypadku innych przetworów mlecznych.
Zazwyczaj kefir ma około 50 kcal w 100 gramach produktu. Tak zwany kefir 0% charakteryzuje natomiast zawartość około 35 kcal w 100 gramach. Ze względu na składniki, które lepiej przyswajają się dzięki zawartości tłuszczu, lepiej jest jednak wybierać tradycyjne kefiry. Zawierają one podobną ilość białka jak te mniej kaloryczne, ale mają mniej cukru.
Kefir wspomaga perystaltykę jelit – pozwalając tym samym na lepsze i bardziej regularne wypróżnianie, oraz hamuje rozwój niepożądanej flory bakteryjnej w obrębie jelit. Poprawia również metabolizm poprzez pobudzanie organizmu do wydzielania żółci oraz soków trawiennych. Ponadto, co może zaskoczyć niektórych entuzjastów pożywienia bez laktozy – osoby z nietolerancją laktozy również mogą pić kefir.
Dietę kefirową charakteryzuje wyjątkowo szybki spadek wagi osoby odchudzającej się, następujący w krótkim czasie. Mogą to być nawet 3 kilogramy w ciągu 5 dni!
Dieta kefirowa – zasady i jadłospis
Na diecie kefirowej wybór spożywanych produktów jest dosyć ograniczony, ponieważ kluczowym składnikiem pożywienia musi być kefir. Zatem spożywamy go przez większą ilość czasu, zarówno na śniadanie, jak i obiad, a także na kolację. Można jednak wybrać wariant odpowiadający naszym indywidualnym upodobaniom i potrzebom żywieniowym.
Zobacz także: Dieta oczyszczająca organizm - zasady, jadłospis, efekty
W pierwszym wariancie diety kefir ma docelowo zastąpić wszystkie posiłki. Pierwszy dzień obejmuje spożycie sera twarogowego zamiast standardowych posiłków. Dni drugi oraz trzeci powinny upłynąć pod znakiem kefiru. Należy pić go w takiej ilości, by zaspokoić uczucie głodu. Czwartego dnia trzeba włączyć warzywa – nie mogą to jednak być warzywa strączkowe czy skrobiowe. Najlepsze będą warzywa lekkostrawne. Świetnie sprawdzą się gotowane, takie jak marchewka czy brokuły, bądź surowe – papryka, pomidory. Ostatni dzień tej diety to moment, kiedy do jadłospisu można włączyć gotowane chude mięso. Kefir zaś idzie już tego dnia w odstawkę i należy zastąpić go wodą mineralną. Tę dietę kefirową nazywa się również trzydniową, ponieważ kefir spożywany jest właściwie łącznie przez 3 dni.
Inna wersja diety, w której kefir towarzyszy nam przez 5 lub 7 dni (zgodnie z upodobaniami i poziomem silnej woli), nakazuje ograniczenie kaloryczności spożywanych posiłków oraz włączenie kefiru do codziennego jadłospisu. Niskokaloryczność i lekkostrawność bazowych posiłków w połączeniu z kefirem mają gwarantować oczyszczanie organizmu oraz stratę kilku nadliczbowych kalorii.
Przykładowy jadłospis w tej wersji diety kefirowej pozostawia spore pole manewru. Można komponować różne pokarmy z wielu różnych składników, pamiętając jednocześnie, że to nadal jest dieta. Wszelkie słodkie koktajle muszą niestety zostać odłożone na inny moment.
Zobacz także: Dieta jogurtowa (odchudzająca) - menu, jadłospis i efekty
Możliwe kombinacje pokarmów to:
- ziemniaki z kefirem i koperkiem,
- chłodnik z botwinki na bazie kefiru,
- chłodnik z ogórków, koperku, ziemniaków,
- kefir z truskawkami .
W ten sposób można żywić się przez pierwszy dzień diety. Dwa następne dni powinny obejmować spożycie kefiru oraz chudego mięsa – drobiu i wołowiny. Kolejny dzień to czas na kefir i rybę gotowaną na parze w ziołach. Piątego dnia oprócz kefiru należy spożywać owoce i warzywa z wyłączeniem tych o wysokiej zawartości skrobi. Przez 2 ostatnie dni należy spożywać, odpowiednio, wyłącznie kefir oraz wodę mineralną.
Kto nie powinien stosować diety kefirowej?
Dieta kefirowa kusi szybkim spadkiem wagi w relatywnie krótkim czasie. Jeżeli jednak po zakończeniu diety wrócimy do starych nawyków żywieniowych, nadbagaż w postaci zbędnych kilogramów wróci bardzo szybko. Dlatego kefir warto na stałe włączyć w swój jadłospis nawet po wyjściu z diety.
Dietę, której głównym składnikiem jest kefir, można stosować przez około 5 dni, a maksymalnie do 7 dni. Dłuższy czas stosowania takiego jadłospisu może wywołać bóle głowy, torsje i rozwolnienia, a także doprowadzić do poważniejszych konsekwencji, jakimi są niedobory witamin i mikroelementów pochodzących z innych składników pokarmowych. Dieta kefirowa nie może również być wykorzystywana częściej niż raz na 2–3 miesiące. Osoby, które borykają się z problemami z układem moczowym, powinny zrezygnować z tej diety. Wysoka podaż białka może niekorzystnie wpłynąć na nerki, przyczyniając się do powstania zastojów lub kamieni.