Polub nas na Facebooku
Czytasz: Noradrenalina, czyli amina katecholowa – niedobór lub nadmiar
menu
Polub nas na Facebooku

Noradrenalina, czyli amina katecholowa – niedobór lub nadmiar

Lekarz pokazuje budowę nerki.

Fot. Natali_Mis / Getty Images

Adrenalina, noradrenalina i dopamina to aminy katecholowe odpowiedzialne za obkurczenie mięśniówki naczyń krwionośnych i wzrost ciśnienia tętniczego. Niedobór noradrenaliny może skutkować niebezpiecznym dla życia spadkiem ciśnienia tętniczego.

Noradrenalina jest hormonem należącym do amin katecholowych, jak adrenalina czy dopamina. Noradrenalina jest wydzielana przez rdzeń nadnerczy w sytuacjach stresowych i działa na wiele układów w organizmie człowieka. Na skutek działania noradrenaliny na naczynia krwionośne dochodzi do obkurczenia się naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia tętniczego. Dodatkowo zahamowywana jest perystaltyka jelit i powstaje rozkurcz oskrzeli. Noradrenalina jest wydalana z moczem.

Zobaczcie, jak zapobiegać chorobom nerek. Profilaktyka jest bardzo ważna!

Zobacz film: Profilaktyka chorób nerek. Źródło: 36,6

Kiedy oznacza się poziom noradrenaliny we krwi?

Właściwie nie wykonuje się badania samej noradrenaliny, a oznacza się wszystkie aminy katecholowe (katecholaminy). Wskazaniem do badania noradrenaliny są następujące stany kliniczne:

  • podejrzenie guza chromochłonnego nadnerczy (guz w rdzeniu nadnerczy objawiający się napadowym nadciśnieniem, bólami głowy, bladością skóry, spadkiem ciśnienia tętniczego, bólami brzucha, nudnościami, wymiotami, utratą masy ciała, zaburzeniami rytmu serca),
  • ocena leczenia guza chromochłonnego,
  • ocena poziomu katecholamin w przypadku innych guzów nadnerczy,
  • rodzinna predyspozycja do guzów nadnerczy,
  • podejrzenie neuroblastomy (nerwiaka zarodkowego) u dzieci wywołującego ból brzucha, bóle w klatce piersiowej, bóle kości, spadek masy ciała, kaszel, stan podgorączkowy.

Noradrenalina i inne katecholaminy są oznaczane z próbki krwi lub z dobowej zbiórki moczu. Ze względu na to, że wiele czynników może wpłynąć na wynik noradrenaliny, wynik badania często należy powtórzyć.

Czy do badania noradrenaliny i innych amin katecholowych należy się przygotować?

Badanie wykonuje się na czczo, czyli po 8 godzinach od ostatniego posiłku. Należy mieć na uwadze, że dieta, stres i przyjmowane leki wpływają na poziom noradrenaliny w organizmie. Dlatego na kilka dni przed badaniem należy wykluczyć picie napoi zawierających kofeinę, czyli kawy, herbaty, kakao. Niewskazane jest również jedzenie produktów będących źródłem aminokwasu biorącego udział w syntezie noradrenaliny, czyli tyrozyny. Należą tu banany, czerwone wino, ser żółty i awokado. Nie powinno się również jeść owoców cytrusowych, pić alkoholu ani palić papierosów. Przyjmowane leki należy skonsultować z lekarzem, ponieważ nie wszystkie będą miały wpływ na poziom noradrenaliny w organizmie.

Nadmiar i niedobór noradrenaliny w organizmie – przyczyny

Nadmierny wzrost noradrenaliny w surowicy czy w dobowej zbiórce moczu może wynikać z obecności guza chromochłonnego, neuroblastomy, nadmiernego stresu czy nadczynności tarczycy. Niedobór noradrenaliny wiąże się z zaburzeniami układu autonomicznego organizmu, a także z lekami hamującymi wydzielanie noradrenaliny. Do objawów niedoboru noradrenaliny zalicza się przede wszystkim spadek ciśnienia tętniczego. Nadmiar noradrenaliny skutkuje nudnościami, wymiotami, bólem głowy i brzucha, napadowym nadciśnieniem tętniczym.

Noradrenalina w leczeniu

Noradrenalinę (norepinefrynę) stosuje się w sytuacjach zagrożenia życia, kiedy dochodzi do niebezpiecznego spadku ciśnienia tętniczego. Preparatem takim jest levonor, podawany dożylnie we wlewie, począwszy od dawki 0,4–0,8 mg na godzinę. Dawka podtrzymująca zależy od ciśnienia tętniczego.

Jak dbać o nerki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak dbać o nerki? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?