Rak jelita grubego to jeden z najgroźniejszych i najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale wczesne wykrycie zmiany pozwala na całkowite wyleczenie. Jak rozwija się choroba i co zrobić, aby jej uniknąć?
Statystyki w przypadku raka jelita grubego nie są najlepsze. Każdego dnia z jego powodu umierają w Polsce 33 osoby. Liczba zgonów mogłaby być znacznie mniejsza, gdyby Polacy bardziej dbali o swoją dietę i raz na pięć lat wykonywali kolonoskopię, która może wykryć chorobę na wczesnym etapie rozwoju, a nawet usunąć zmianę jeszcze w czasie badania.
Jak rozwija się rak jelita grubego?
Rak jelita grubego może rozwijać się przez wiele lat nie dając przy tym żadnych objawów. Jak powstaje nowotwór? Ściany jelita pokryte są nabłonkiem, który dojrzewa, łuszczy się i odrywa od ściny jelita. Następnie zostaje usunięty z organizmu. Rozwijająca się choroba – w pierwszej fazie – sprawia, że nabłonek nie może się oderwać od ściany jelita. Kolejne jego warstwy tworzą uwypuklenie - tak powstaje polip. Jeśli nie zostanie on w porę usunięty - przekształci się w nowotwór. Warto zaznaczyć, że na tym etapie rak jelita grubego jest całkowicie uleczalny. Niestety choroba nie daje praktycznie żadnych objawów i stopniowo zaczyna się rozprzestrzeniać po organizmie. W pierwszej kolejności atakuje okoliczne węzły chłonne, następnie dociera do wątroby, płuc czy mózgu.
Rak jelita grubego – jakie daje objawy?
Rak jelita grubego może rozwijać się nawet dwadzieścia lat i nie dawać żadnych objawów. Te zazwyczaj pojawiają się wtedy, gdy choroba jest już mocno zaawansowana. Czasem jednak organizm wysyła sygnały, które powinny zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza. Na taką konsultację powinny trafić osoby, które:
- mają nudności i bóle brzucha;
- zaparcia na przemian z biegunkami;
- nagle zaczęły tracić na wadze;
- zaobserwowały krew w stolcu.
Co zrobić, aby uniknąć choroby?
Ogromnej większości nowotworów, w tym raka jelita grubego, można uniknąć. Jak? Przede wszystkim zmieniając styl życia. Niezdrowa dieta pełna przetworzonego jedzenia, czerwonego mięsa, a także palenie papierosów czy częste sięganie po alkohol to czynniki, które mają bezpośredni wpływ na tworzenie się w obrębie jelita zamian nowotworowych.
Aby nie zachorować należy wprowadzić do menu produkty bogate w błonnik pokarmowy, który nie tylko wspomaga metabolizm, ale pomaga usunąć z jelita niestrawione resztki pokarmów. Najwięcej błonnika będą miały zielone warzywa. Nie można także zapominać o aktywności fizycznej. Wystarczy pół godzinny dziennie, aby usprawnić pracę nie tylko układu pokarmowego, ale całego organizmu.
Zmiana stylu życia powinna iść w parze z regularnym wykonywaniem badań. Osoby, które przekroczyły pięćdziesiątkę powinny raz na pięć lat wykonywać kolonoskopię.