Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nie lubisz pić wody? To 10 warzyw, które najlepiej nawadniają organizm
menu
Polub nas na Facebooku

Nie lubisz pić wody? To 10 warzyw, które najlepiej nawadniają organizm

Getty Images/Yui Sakai

Warzywa to nie tylko skarbnice witamin, mikroelementów oraz błonnika pokarmowego. Jedzenie ich to także doskonały sposób, by odpowiednio nawodnić organizm. Nie lubisz pić wody? Oto lista 10 warzyw, które posiadają najwięcej wody w swoim składzie.

Prawidłowe nawodnienie organizmu

Organizm człowieka składa się w 50–70% z wody – wartość uzależniona jest od wieku oraz płci. Każdego dnia powinno się wypijać od 1,5 do 2 litrów płynów. Nawadniać organizm można również od zewnątrz, stosując różnego rodzaju kosmetyki oraz jedząc odpowiednie pokarmy.

Człowiek bez wody nie jest w stanie przeżyć dłużej niż 2–3 dni, natomiast bez jedzenia może przeżyć nawet kilka tygodni. Niedobór wody, czyli odwodnienie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Zobacz także: Pijesz wodę, ale czy wiesz co z tego masz? Poznaj 10 powodów, dla których warto pić wodę

Warzywa, które najlepiej nawadniają organizm

Jeżeli nie jesteś entuzjastą picia 2 litrów wody dziennie, włącz do codziennej diety warzywa, których zawartość wody w składzie jest najwyższa.

W rankingu warzyw o największej zawartości wody w składzie przodują popularne odmiany.

Lista warzyw o najwyższej zawartości wody:

  1. Ogórek – 97 %;
  2. Cukinia – 96 %;
  3. Seler naciowy – 96 %;
  4. Rzodkiewka – 95 %;
  5. Pomidor – 95 %;
  6. Papryka – 92 %;
  7. Kalafior – 92 %;
  8. Brokuł – 92 %;
  9. Szpinak – 91 %;
  10. Marchew – 87 %.

Zobacz video: Najlepiej nawadniające warzywa

x-news

Jak nawodnić organizm warzywami?

Warzywa wymienione w rankingu stanowią najczęściej dodatki do naszych codziennych posiłków. Spożywane są jako surówki do obiadu, plasterki warzyw na kanapkach lub składniki sałatek.

By w pełni wykorzystać ich nawadniającą funkcję, należy zwiększyć ich rolę w naszej diecie. Zamiast dodatków, powinny stać się podstawą budowania codziennych posiłków. Dla przykładu, zamiast makaronu z sosem pomidorowym, postaw na gęsty krem z pomidorów, a kanapki na kolację zastąp wielowarzywną sałatką na bazie szpinaku z serem kozim, plastrami buraka, pestkami słonecznika i skrop ją oliwą.


Przeczytaj także: 5 najzdrowszych warzyw korzeniowych

Więcej przepisów na pyszne sycące dania w zdrowym wydaniu znajdziesz w naszym video z Anną Starmach:

Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
83
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?