Napar z kurkumy stał się popularny w ostatnich latach, ale niezwykłe właściwości kurkumy znane są ludziom od stuleci. W Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, wykorzystywana była szeroko w sztuce kulinarnej, medycynie ludowej, a także jako barwnik do tkanin. Kurkuma do dziś stanowi nieodłączny składnik indyjskiej czy chińskiej kuchni (np. jako składnik curry). Ponieważ u mieszkańców Dalekiego Wschodu rzadziej stwierdza się występowanie chorób powszechnych w krajach europejskich, spożywana przez nich na co dzień przyprawa stała się przedmiotem zainteresowań naukowców.
Właściwości kurkumy
Kurkumę pozyskuje się z korzenia rośliny zwanej ostryżem długim, należącej do rodziny imbirowatych. Od imbiru odróżnia ją przede wszystkim intensywny, żółtopomarańczowy kolor. Ma korzenny aromat i intensywny, gorzkawy smak. W sprzedaży dostępna jest głównie w postaci sproszkowanej, choć w dobrze zaopatrzonych sklepach coraz częściej spotkać można świeży korzeń kurkumy.
Kłącze kurkumy jest zasobne w błonnik, witaminy C, B3 i B6, sole mineralne potasu, żelaza, manganu, magnezu. Zawiera także liczne, cenne dla ludzkiego organizmu, fitozwiązki, np. olejki eteryczne (turmeron, zingiberol). Za najcenniejsze w składzie kurkumy uznaje się pigmenty polifenolowe, którym kłącze zawdzięcza swój intensywny kolor – kurkuminoidy. Właśnie dzięki tym związkom wyjątkowe właściwości ma napar z kurkumy.
Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? Odpowiedź znajdziecie na filmach:
Prowadzone nad kurkumą badania wykazały, że zawarte w niej substancje aktywne:
- działają przeciwzapalnie i antyseptycznie (przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo) – pomagają zapobiegać infekcjom i wspierają ich leczenie, łagodzą bóle różnego pochodzenia, np. migrenowe, miesiączkowe czy towarzyszące reumatoidalnemu zapaleniu stawów,
- mają właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu służą m.in. profilaktyce nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, wątroby, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, piersi, szyjki macicy,
- mogą przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera (według naukowców istnieje szansa, że w przyszłości uda się je wykorzystać tak, by hamowały postęp choroby i poprawiały stan chorego),
- wpływają korzystnie na układ trawienny – zapobiegają nieżytom, chorobie wrzodowej, działają żółciopędnie, oczyszczają wątrobę ze związków toksycznych,
- dzięki właściwościom termogennym stymulują przemianę materii, co ułatwia odchudzanie,
- obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, tym samym wspomagają profilaktykę i leczenie cukrzycy oraz chorób sercowo-naczyniowych,
- oddziałują korzystnie na cerę problematyczną – przetłuszczającą się, ze skłonnością do zmian zapalnych (np. trądziku) – przy odpowiednim stosowaniu nadając jej ładnego kolorytu.
Napój z kurkumy, cytryny i miodu a zdrowie
Polecany przez dietetyków „złoty napój” z kurkumą (intensywny, złotawy kolor nadają mu kurkuminoidy, m.in. kurkumina) zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości także pozostałym składnikom.
Sok z cytryny to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia antyoksydacyjne i antyseptyczne właściwości naparu – poprawia odporność, ułatwia detoksykację organizmu, przeciwdziała chorobom sercowo-naczyniowym, nowotworom, spowalnia procesy starzenia się, poprawia stan naczyń krwionośnych, kośćca, stawów, skóry i jej przydatków. Obecne w cytrynie substancje wspomagają także funkcjonowanie układu pokarmowego – stymulują produkcję enzymów trawiennych, poprawiają perystaltykę jelit, działają alkalizująco, moczopędnie, ułatwiają wydalanie toksycznych metabolitów.
Czytaj też: Na co pomaga Turmeric, czyli kurkuma w tabletkach
Działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne wzmaga dodany do napoju z kurkumy miód. Co więcej, stanowi on doskonałe źródło energii, redukuje napięcie nerwowe, dzięki czemu spożywanie naparu wpływa pozytywnie na samopoczucie. Miód ma także właściwości wykrztuśne i przeciwgorączkowe, co czyni napój z kurkumy remedium na przeziębienie czy chore gardło, tym bardziej, że złociste kłącze ma właściwości rozgrzewające.
Regularne spożywanie naparu z kurkumy i cytryny wyrabia nawyk picia wody, niezbędnej do utrzymania w normie wszystkich parametrów życiowych.
Przepis na napój z kurkumy
Istnieje wiele przepisów na napój z kurkumy – w zależności od upodobań można modyfikować proporcje składników, wzbogacać napar o dodatkowe komponenty (np. imbir, cynamon). Najczęściej receptura obejmuje ¼ łyżeczki sproszkowanej kurkumy (można, a nawet warto zastąpić ją kilkoma plasterkami świeżego kłącza), sok z połówki cytryny, łyżeczkę miodu i szklankę wody. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele wartościowych związków (np. witamina C) ulega rozpadowi. Do naparu dobrze jest dodać szczyptę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna ułatwia przyswajanie kurkuminy. Po kilku minutach napój jest gotowy do spożycia. Najlepiej wypić go na czczo, przed śniadaniem, gdyż wówczas najsilniejsze jest jego działanie oczyszczające. „Złoty napój” z kurkumą z powodzeniem jednak można popijać niewielkimi porcjami przez cały dzień.