Nadczynność tarczycy to stan, w którym organizm wytwarza zbyt dużo hormonu tarczycy. Większość przypadków choroby spowodowanych jest chorobą autoimmunologiczną. Oznacza to, że przyczyny problemów z tarczycą są związane z odpornością organizmu i jej dziedziczeniem.
Nadczynność tarczycy a tycie – objawy
Nadczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca produkuje zbyt dużo hormonu tyroksyny. Może to przyspieszyć metabolizm organizmu, powodując nagłą utratę wagi, szybkie lub nieregularne tętno, pocenie się, nerwowość, drażliwość lub bezsenność. Wiele schorzeń, takich jak gruczolak toksyczny, choroba Gravesa-Basedowa czy choroba Plummera, może powodować nadczynność tarczycy.
Nadczynność tarczycy i tycie – jak leczenie wpływa na ten proces?
Od dawna wiadomo jest, że istnieje powiązanie pomiędzy chorobą tarczycy, ciężarem ciała i metabolizmem. Nadczynność tarczycy sprawia, że metabolizm przyspiesza, kalorie są szybciej spalane i dochodzi do zbyt szybkiego chudnięcia. Co więcej mogą wystąpić znacznie poważniejsze konsekwencje zdrowotne w postaci utraty białka mięśniowego i innych problemów metabolicznych. W tej sytuacji lekarze zalecają wzbogacanie diety o większą liczbę kalorii i białka. Lekarz lub dietetyk może pomóc w planowaniu posiłków. Regularne konsultacje ułatwiają monitorowanie stanu poziomu hormonów tarczycy.
Zobacz też: Zaburzenia hormonalne – objawy, rodzaje i leczenia
Ważne jest by podczas leczenia i uzyskania kontroli choroby przyjmować jak największe ilości wartości odżywczych z pożywienia bez jedzenia zbyt dużej liczby kalorii. Uregulowanie gospodarki hormonalnej lekami prowadzi do unormowania zapotrzebowania kalorycznego, a nadmierna podaż kalorii w tym okresie może przyczynić się do przyrostu masy ciała. Ponadto spożywanie odpowiedniej ilości sodu i wapnia jest ważnym czynnikiem wpływającym na dietę u osób z nadczynnością tarczycy. Wzrost masy ciała po jej leczeniu zależy po części od tego, czy istniała tendencja do nadwagi przed diagnozą. Po rozpoczęciu terapii objawy nadczynności tarczycy powinny ustąpić.
Jak choruje tarczyca? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Nadczynność tarczycy i tycie – jak poradzić sobie z tym problemem?
Dieta w nadczynności powinna zawierać wiele zdrowych produktów spożywczych pochodzących ze wszystkich istotnych grup, w tym owoce i warzywa, całe ziarna, chude źródła białka i zdrowe tłuszcze. Osobom z nadczynnością tarczycy poleca się spożywanie owoców i warzyw o silnym działaniu przeciwutleniającym, takich jak jagody, wiśnie, kiwi, owoce cytrusowe, czerwone śliwki, pomidory, szpinak, jarmuż, papryka i dynia.
Kwasy tłuszczowe omega-3, które obecne są w łososiu, tuńczyku, sardynkach, siemieniu lnianym i orzechach włoskich, mogą poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i zminimalizować stan zapalny tarczycy. Spożywanie pokarmów bogatych w białko, takich jak ryby, rośliny strączkowe, produkty mleczarskie i drób, poprawia poziom cukru we krwi i samopoczucie. Przy nadczynności tarczycy należy ograniczyć spożywanie określonych produktów spożywczych w celu zmniejszenia nasilenia objawów. Są nimi produkty, takie jak białe pieczywo, słodycze, makaron, płatki zbożowe i niezdrowe źródła tłuszczu: czerwone mięso, tłuszcz drobiowy, przetwory mięsne, mleko pełnotłuste, żółtko, masło i smażone potrawy.
Jeśli osoba z nadczynnością tarczycy ma problemy z zaspokojeniem potrzeb żywieniowych po spożyciu posiłku, lekarz może zalecić suplementy witaminowe zawierające witaminy C, A i E oraz witaminy z grupy B, jak również minerały, takie jak wapń i cynk. Ponieważ nadczynność tarczycy może przyczynić się do zaburzeń wchłaniania wapnia do kości, ważne jest, aby codziennie przyjmować wystarczającą jego ilość, aby zapobiec osteoporozie. Zalecana dawka to 1000 mg wapnia dziennie u dorosłych w wieku od 19 do 50 lat i mężczyzn w wieku od 51 do 70 lat. Zwiększa się ona do 1,2 mg dziennie, jeśli chory jest w wieku 51 lat lub starszy.
Ponadto rekomenduje się również 600 j.m. witaminy D dziennie u dorosłych w wieku od 19 do 70 lat i 800 j.m. dziennie u osób dorosłych w wieku 71 lat i starszych. Dodatkowo należy regularnie stosować ćwiczenia, które pomogą poczuć się lepiej i poprawić napięcie mięśniowe oraz sprawność układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniają się one również do utrzymania gęstości kości, zmniejszają apetyt i zwiększają poziom energii. Ponieważ suplementy diety mogą powodować skutki uboczne i oddziaływać z lekami na tarczyce zaleca się zasięgnięcie opinii lekarza przed podjęciem leczenia.
Odpowiednia dieta dla pacjentów z nadczynnością tarczycy powinna dostarczać wiele składników odżywczych, które mogą zmniejszyć wagę i uciążliwe objawy oraz ograniczyć te, które mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy.