Dieta wolumetryczna polecana jest osobom, którym trudno zaspokoić uczucie sytości. Według jej zasad posiłki mogą mieć dużą objętość, o ile oparte są na dozwolonych produktach, czyli takich, które mają mało kalorii, za to dużo wody. Wymienia się tutaj zwłaszcza niskokaloryczne owoce i warzywa, odtłuszczony nabiał, chude mięso. Wystrzegać się trzeba produktów bogatych w cukry i tłuszcze.
Co to jest dieta wolumetryczna?
Dieta wolumetryczna nazywana również dietą objętościową to sposób odżywiania opracowany w 2000 roku przez Barbarę Rolls – światowej sławy dietetyczki, która jest wykładowcą na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii. Tam specjalizuje się w dziedzinie nauk o odżywianiu. Dieta wolumetryczna największą popularnością cieszy się w krajach zachodniej części Europy i Stanach Zjednoczonych Ameryki. Wielu badaczy uważa ją za jeden z lepszych sposobów posilania się. Na dowód tego przez trzy lata z rzędu (2010–2012) figurowała na podium wśród najbardziej skutecznych diet w rankingu The Daily Beast (popularna amerykańska witryna internetowa z wiadomościami i opiniami poświęconymi polityce i popkulturze).
Dieta wolumetryczna polega na spożywaniu jak największej ilości produktów o wysokiej zawartości wody. Najbardziej pożądane w diecie są te, w których woda stanowi powyżej 75%.
Grupy produktów spożywczych w diecie wolumetrycznej
Menu diety wolumetrycznej opracowuje się przy uwzględnieniu podziału produktów spożywczych na cztery zasadnicze grupy, biorąc pod uwagę ich gęstość energetyczną (liczba kalorii podzielona przez liczbę gramów):
- grupa pierwsza – produkty o możliwie najmniejszej liczbie kalorii, w tym warzywa (zwłaszcza kabaczek, sałata, kapusta pekińska, ogórek zielony, kapusta kiszona, kalafior, pomidor, por, szparagi), owoce (zwłaszcza arbuz, melon, grapefruit, truskawki, maliny, pomarańcze, pigwa, porzeczka czerwona), mleko beztłuszczowe, zupy przygotowywane na wywarze warzywnym;
- grupa druga – warzywa i owoce o wyższej wartości kalorycznej (np. bataty, ziemniaki, banany, winogrona), rośliny strączkowe, produkty zbożowe, chude mięso (zwłaszcza pierś z kurczaka lub indyka), oliwa z oliwek;
- grupa trzecia – średnio kaloryczne produkty spożywcze, takie jak sery, mięso, pełnoziarniste pieczywo; zalecana częstotliwość spożywania to raz w tygodniu;
- grupa czwarta – produkty zakazane, których należy się kategorycznie wystrzegać, o wysokiej gęstości energetycznej, bogate w tłuszcze i cukry proste, jak słodzone napoje gazowane, słodycze, pieczywo pszenne, słone przekąski, dania typu fast-food, tłuste mięso, półtłusty i tłusty nabiał, masło.
Jak przygotować zdrowy koktajl? Zobaczcie na filmie:
Jak prawidłowo przygotowywać posiłki?
W jadłospisie diety wolumetrycznej produkty zaliczane do dwóch pierwszych grup spożywać można praktycznie bez ograniczeń. Należy wybierać zwłaszcza te będące bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, zapewnia długie uczucie sytości. Przerwa pomiędzy posiłkami powinna wynosić 3 godziny. W tym czasie wskazane jest picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej. Posiłki najlepiej przygotowywać z niepoddanych obróbce termicznej produktów. Jeśli jednak zachodzi taka potrzeba, zaleca się gotowanie na parze lub pieczenie. Jadłospis wolumetryczny powinien opierać się w dużej mierze na daniach o płynnej lub półpłynnej konsystencji, jak zupy, koktajle, niesłodzone soki owocowe oraz warzywnych sałatkach z niewielkim dodatkiem niskotłuszczowego źródła białka.
Efekty stosowania diety wolumetrycznej
Efektem stosowania wolumetrycznego jadłospisu jest stopniowe spalanie tkanki tłuszczowej. Dzięki dostarczaniu dużej ilości produktów o niskiej wartości kalorycznej, a bogatych w wodę stworzyć można ujemny bilans kaloryczny bez towarzyszącego w większości znanych diet uciążliwego uczucia braku sytości. Tygodniowy ubytek masy ciała szacuje się na 0,5–1 kg. Badacze podkreślają spadek ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, cukrzycy, chorób serca (zwłaszcza nadciśnienia tętniczego krwi i miażdżycy). Produkty stosowane w diecie wolumetrycznej są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Dieta objętościowa zapewnia odpowiedni poziom nawodnienia organizmu.
Szczegółowych informacji na temat diety wolumetrycznej dostarczają książki autorstwa Barbary Rolls, jak: The Ultimate Volumetrics Diet: Smart, Simple, Science-Based Strategies for Losing Weight and Keeping It Off, The Volumetrics Eating Plan: Techniques and Recipes for Feeling Full on Fewer Calories, Volumetrics: Feel Full on Fewer Calories, które znalazły się wśród bestsellerów New York Timesa.