Koktajle owocowe są prostym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi bogactwa witamin i minerałów. Owoce stanowią również dobre źródło cennego błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Koktajle owocowe przyczyniają się do podnoszenia naturalnej odporności, dlatego są doskonałą propozycją na jesienno-zimowe dni.
Koktajle owocowe ‒ właściwości zdrowotne
Koktajle owocowe to prawdziwa skarbnica związków o dobroczynnym wpływie na organizm. Są źródłem niezbędnych w codziennej diecie witamin i minerałów. W składzie owoców znajdują się m.in.: witamina C, beta karoten, witaminy z grupy B, potas, magnez, fosfor, cynk, miedź, selen, mangan. Flawonoidy roślinne zawarte w koktajlach owocowych to przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu hamują procesy starzenia się komórek oraz przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, np. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, stanów zapalnych jelit, nowotworów i wielu innych.
Koktajle owocowe to doskonały sposób na podniesienie naturalnej odporności organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia podatności na przeziębienia oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów zapobiegają powstawaniu ich niedoborów, które często pojawiają się zimą ze względu na mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców.
Jak przygotować zdrowy koktajl? Zobaczcie na filmie:
Koktajle owocowe odchudzające
Koktajle owocowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne, reguluje pracę jelit oraz przyspiesza metabolizm. Związek ten przynosi szybkie uczucie sytości, dzięki czemu zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik pokarmowy przyczynia się także do ustabilizowania poziomu cukru we krwi. Wszystkie te właściwości powodują, że koktajle owocowe sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Warto dodatkowo wzbogacać je o przyprawy korzenne, takie jak cynamon lub imbir. Składniki te przyspieszają procesy przemiany materii oraz stymulują spalanie tkanki tłuszczowej, wspierając walkę z nadwagą i otyłością.
Jak zrobić koktajl owocowy?
Koktajle owocowe są bardzo proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do nich świeże lub mrożone owoce. Do przyrządzenia koktajli owocowych niezbędny jest blender, który zmiksuje owoce na gładką masę. Składnikiem koktajli owocowych są również: woda, mleko zwierzęce lub roślinne, kefiry bądź jogurty naturalne. Zapewniają one pożądaną konsystencję, a produkty nabiałowe dodatkowo dostarczają pełnowartościowego białka, które jest ważnym elementem codziennej diety. Koktajle owocowe można wzbogacać także o ulubione przyprawy, które urozmaicą ich smak. Cennym dodatkiem do koktajli jest miód, który działa antybakteryjnie i podnosi naturalną odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami i wspomagając ich zwalczanie. Do koktajli owocowych warto dodać garść otrębów lub płatków owsianych, stanowiących dobre źródło błonnika i witamin z grupy B, które wspomagają pracę mózgu. Wskazanym składnikiem są również orzechy dostarczające kwasów omega 3, które wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i serca.
Przepis na koktajl owocowy truskawkowo-bananowy
Składniki:
- ½ kg truskawek (świeżych lub mrożonych)
- ½ banana
- 2 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
- ½ litra mleka.
Sposób przygotowania:
- Banana umieść na jakiś czas w zamrażalniku, aby się lekko zmroził.
- Mrożone truskawki rozmroź, a świeże umyj i usuń szypułki.
- Do naczynia blendera lub do miski wrzuć zmrożonego banana i truskawki. Zmiksuj.
- Do owoców dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec do koktajlu owocowego wlej mleko. Ponownie zblenduj.
- Koktajl bananowo-truskawkowy możesz podawać od razu lub po schłodzeniu.
Przepis na wzmacniający koktajl owocowy z czarnych porzeczek
Składniki:
- 1 garść czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
- 150 ml kefiru
- 1 łyżeczka miodu
- kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki włóż do naczynia blendera lub do miski.
- Dodaj kefir, miód, listki mięty. Wszystkie składniki miksuj, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Koktajle owocowe odchudzające
Przepis na koktajl z płatkami owsianymi
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki miodu
- ½ szklanki gorącej wody.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut do napęcznienia.
- Truskawki mrożone rozmroź, a świeże umyj i oczyść z szypułek.
- Do garnka wlej mleko. Dodaj truskawki, płatki owsiane i miód. Całość zmiksuj na gładką masę.
Przepis na koktajl warzywno-owocowy
Składniki:
- ½ awokado (miąższ)
- 1 gruszka
- 1 garść świeżego szpinaku
- 125 ml jogurtu naturalnego
- świeżo wyciśnięty sok z ½ cytryny
- miód do smaku.
Sposób przygotowania:
- Gruszkę umyj pod bieżącą wodą, możesz obrać ją ze skórki. Usuń gniazdo nasienne.
- Do naczynia blendera lub miski włóż pokrojoną na części gruszkę, miąższ awokado i szpinak. Wlej jogurt i sok z cytryny. Dodaj miód do smaku. Całość zmiksuj na gładką konsystencję.