Polub nas na Facebooku
Czytasz: Izolat białka - czym jest? Izolat białka serwatkowego i sojowego. Różnice między izolatami i koncentratami białek 
menu
Polub nas na Facebooku

Izolat białka - czym jest? Izolat białka serwatkowego i sojowego. Różnice między izolatami i koncentratami białek 

Izolat białka - białko w miarce stoi na stole.

Fot. marekuliasz / Getty Images

Izolat białka jest preparatem proteinowym przyczyniającym się do poprawy kondycji fizycznej oraz wspomagającym proces budowy masy mięśniowej. Wegetarianom zaleca się izolaty białka sojowego. Pozostali sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie powinny zdecydować się na izolat białka serwatkowego o wysokiej dostępności biologicznej. 

Izolat białka jest preparatem proteinowym przyczyniającym się do poprawy kondycji fizycznej oraz wspomagającym proces budowy masy mięśniowej. Wegetarianom zaleca się izolaty białka sojowego. Pozostali sportowcy oraz osoby aktywne fizycznie powinny zdecydować się na izolat białka serwatkowego o wysokiej dostępności biologicznej.

Izolat białkowy jest jednym z najlepszych źródeł pełnowartościowych protein odgrywających bardzo ważną rolę w żywieniu sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Białko stanowi główny materiał budulcowy mięśni. Stosowanie izolatów białek pozwala na szybsze uzyskanie pożądanej sylwetki i wyrzeźbienie ciała.

W jakich produktach znajdziemy izolaty białka? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe. Źródło: Wiem, co jem 

Izolat białka - co to jest?

Izolat białkowy jest rodzajem odżywki przeznaczonej dla osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Białko odgrywa ważną rolę w każdym organizmie, gdyż stanowi podstawowy składnik budulcowy mięśni oraz przyczynia się do wzmocnienia kości. Wysoka podaż białka w diecie umożliwia szybsze i skuteczniejsze powiększenie masy mięśniowej, wyrzeźbienie sylwetki oraz poprawienie ogólnej kondycji fizycznej. Cechą izolatów białkowych jest duże stężenie białka w 100 gramach produktu. Ponadto, w większości izolatów białkowych nie występuje laktoza, która wywołuje niepożądane objawy u osób cierpiących na nietolerancję cukru mlecznego. Izolaty białkowe w swoim składzie zawierają wiele cennych i potrzebnych organizmowi aminokwasów. Uznawane są za najlepsze odżywki białkowe przeznaczone do stosowania w ciągu dnia lub po treningu. Na rynku dostępne są m.in. izolaty białka serwatkowego oraz sojowego.

Izolat białka serwatkowego - czym jest?

Izolat białka serwatkowego jest proteiną pochodzenia mlecznego. Najczęściej jest otrzymywany w procesie nazywanym mikrofiltracją przepływu krzyżowego, która przebiega w niskich temperaturach. Izolat białka serwatkowego cechuje się wysoką wartością biologiczną. Dostarcza dużej ilości łatwo przyswajalnych aminokwasów przyczyniających się do wzrostu mięśni. Znaczną zaletą izolatu białka serwatkowego jest szybka wchłanialność, dzięki czemu cenne białko błyskawicznie dociera do mięśni. Preparaty tego rodzaju charakteryzują się również lekkostrawnością, krótkim czasem trawienia oraz bardzo dobrą rozpuszczalnością. Izolaty białka serwatkowego zapewniają wysoki poziom działania anabolicznego i antykatabolicznego, co oznacza, że odżywka ta dostarcza dużych ilości budulca mięśniowego i zapobiega spadkom masy mięśniowej. Izolat białka serwatkowego jest szczególnie zalecany osobom uprawiającym sporty siłowe i wytrzymałościowe oraz praktykującym diety redukcyjne, aby chronić organizm przed spaleniem tkanki mięśniowej. Główną wadą produktu jest wysoka cena.

Izolat białka serwatkowego a odchudzanie

Izolat białka serwatkowego jest dobrym sposobem na uzupełnienie diety w białko bez dodatkowych kalorii pochodzących z węglowodanów i tłuszczów. Przeprowadzone badania ukazują, że białko serwatkowe przyczynia się do silniejszej stymulacji syntezy mięśni w porównaniu z produktami składającymi się z kazeiny lub białka sojowego. Białko serwatkowe poza budowaniem i zwiększeniem masy mięśniowej prowadzi również do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu LDL oraz ustabilizowania stężenia cukru we krwi. Działanie białka skutkuje przyspieszeniem tempa przemiany materii, a konsekwencją jest efektywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej, ale bez zagrożenia związanego z utratą mięśni. Przyjęcie białka serwatkowego przed posiłkiem prowadzi do zmniejszenia apetytu, a tym samym wspomaga utratę zbędnych kilogramów.

Izolat białka sojowego - co to jest?

Izolat białka sojowego jest proteiną pozyskiwaną z nasion soi lub z odtłuszczonej mąki sojowej. Powstaje w procesie technologicznym umożliwiającym wyizolowanie protein o wysokiej zawartości białka sięgającej ponad 90%. Skutkuje to obniżoną zawartością innych składników w produkcie, czyli węglowodanów i tłuszczów. Izolat białka sojowego cechuje się wysoką ilością argininy i glutaminy znacznie przewyższającą ilość tych aminokwasów w izolacie białka serwatkowego. Jego zaletami są również wysoka strawność i rozpuszczalność. Jest zalecany w suplementacji sportowej w okresie budowania masy mięśniowej, jak też redukcji tkanki tłuszczowej. Izolat białka sojowego jest popularną odżywką wśród wegan i wegetarian, gdyż osoby te nie dostarczają organizmowi białka pochodzenia zwierzęcego.

W jakich produktach znajdziemy białko:

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem, co jem 

Izolat białka serwatkowego czy sojowego - jaki wybrać?

Przed zakupem izolatu białkowego należy podjąć decyzję, na który rodzaj preparatu się zdecydować. Wybór powinien zależeć przede wszystkim od indywidualnych potrzeb organizmu. Białko serwatkowe w porównaniu z sojowym cechuje się większą wartością biologiczną, wydajnością wzrostową oraz większym udziałem w syntezie białek. Z tego powodu mając wybór między dwoma rodzajami odżywek na ogół zaleca się przyjmowanie izolatów białka serwatkowego.

Izolat czy koncentrat białka - jakie są różnice?

Najbardziej popularnymi odżywkami białkowymi są izolaty i koncentraty białkowe. Podstawowymi różnicami między dwoma rodzajami preparatów są: procentowa zawartość białka w produkcie oraz technologia wytwarzania. Izolaty białkowe w porównaniu z koncentratami zawierają znacznie większe ilości białka osiągające wartości 90-96%, co zależy od sposobu wytwarzania odżywki. Ponadto, koncentraty białkowe są źródłem innych substancji, takich jak laktoza oraz tłuszcze. Zawartość tych związków w izolatach białkowych jest zminimalizowana, a niekiedy nawet całkowicie wyeliminowana. Koncentraty białek są również wolniej trawione i wchłanianie, jednak ich koszt jest znacznie niższy w porównaniu z izolatami. Wskazane jest, by osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz kulturyści wyczynowi w okresie przedstartowym przyjmowali izolaty białek. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?