Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kazeina - białko mleka idealne dla sportowców. Właściwości, dawkowanie i możliwe skutki uboczne
menu
Polub nas na Facebooku

Kazeina - białko mleka idealne dla sportowców. Właściwości, dawkowanie i możliwe skutki uboczne

mleko

Fot. naturalbox / Getty Images

Kazeina jest białkiem występującym w mleku. Jest z niego pozyskiwana i dodawana do odżywek i suplementów przeznaczonych dla sportowców. Kazeina zapobiega utracie masy mięśniowej, hamuje apetyt, wspomaga odchudzanie i działa pobudzająco na układ odpornościowy. 

Kazeina stanowi jeden z podstawowych składników białka mleka. Dodawana jest do różnego rodzaju odżywek i suplementów dla sportowców, gdyż hamuje proces rozpadu tkanki mięśniowej. Kazeina ma dobroczynny wpływ na stan jelit i zapewnia długotrwałe utrzymanie uczucia sytości, zapobiegając podjadaniu między posiłkami.

Kazeina - co to jest?

Kazeina, nazywana inaczej białkiem kazeinowym, jest najważniejszym białkiem występującym w mleku. Stanowi około 80% protein obecnych w mleku. Odznacza się wysoką jakością, gdyż dostarcza aminokwasów egzogennych, które nie mogą być produkowane przez organizm, natomiast są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Kazeina pozyskiwana z mleka dodawana jest do różnego rodzaju preparatów przeznaczonych dla sportowców, zwłaszcza dla kulturystów i osób trenujących na siłowni. Uzyskiwana jest poprzez odwodnienie mleka i usunięcie jak największej ilości tłuszczu oraz cukru mlecznego - laktozy. Produktem tego procesu jest naturalny, biały proszek - białko kazeinowe - o korzystnym wpływie na organizm, zwłaszcza na masę mięśniową.

Kazeina micelarna a kazeinian wapnia - jaka jest różnica?

W odżywkach mogą pojawić się dwa podstawowe rodzaje białka kazeinowego - kazeina micelarna i kazeinian wapnia. Pierwszej z nich przypisuje się znacznie wyższe wartości odżywcze. Kazeina micelarna pozyskiwana jest na drodze odtłuszczenia i oczyszczenia mleka, m.in. z laktozy. Jest ona otrzymywana w warunkach niskiej temperatury przy wykorzystaniu procesu mikrofiltracji. Jego produktem jest białko kazeinowe o nienaruszonej strukturze peptydowej, a tym samym o wyższej wartości odżywczej. Kazeina micelarna ma zdolność tworzenia “żelu” w jelitach. Dzięki temu zapewnia stałe i systematyczne uwalnianie aminokwasów do krwiobiegu, nawet przez 7-8 godzin. 

Kazeinian wapnia jest białkiem pochodzącym z mleka. Powstaje w wyniku procesu pasteryzacji i poddawaniu mleka działaniu wysokich temperatur. W trakcie tych procesów dochodzi do naruszenia struktury białka i zmniejszenia jego aktywności biologicznej. Na rynku suplementów i odżywek można znaleźć nie tylko czystą postać kazeiny micelarnej lub kazeinianu wapnia, ale również połączenie tych dwóch białek.

Przekonajcie się także, czy picie mleka jest zdrowe? Co nam daje mleko? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film:  Jakie mleko jest najlepsze? Źródło: 36,6

Białko kazeinowe - jak działa? Właściwości

Kazeina, podobnie jak każde białko, ma charakter budulcowy. Przyczynia się m.in. do wspomagania procesu syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. Białko kazeinowe posiada właściwości antykataboliczne, co oznacza, że minimalizuje rozpad masy mięśniowej. Działanie to jest szczególnie ważne dla sportowców w okresie redukcji, kiedy największym problemem jest tracenie wypracowanej masy mięśniowej. Kazeinę zaleca się przyjmować w przerwach między posiłkami oraz na noc. Białko kazeinowe przyczynia się do długotrwałego utrzymywania uczucia sytości. Pozwala to na uregulowanie spożycia posiłków w ciągu dnia i zapobiega podjadaniu sprzyjającemu przyrostowi masy ciała. Kazeina jest dobrym źródłem wapnia i fosforu - minerałów zapewniających zdrowe i mocne kości oraz zęby. Związki te uczestniczą w procesie mineralizacji kości, a fosfor dodatkowo jest niezbędny w przemianach energetycznych, które zachodzą w organizmie. Białko kazeinowe wykazuje działanie immunomodulacyjne, czyli pobudza układ odpornościowy, zmniejszając podatność na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Posiada również właściwości przeciwzakrzepowe i antybakteryjne. Przyjmowanie kazeiny prowadzi do przyrostu masy mięśniowej i zwiększa siłę w trakcie treningów siłowych.

Kazeina - odchudzanie

Kazeina wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie. Wiąże się to ze zwiększaniem uczucia sytości, co zmniejsza ilość przyjmowanych posiłków i zapobiega podjadaniu. Badania wykazały, że białko kazeinowe przyczynia się do hamowania aktywności tych obszarów mózgu, które odpowiadają za apetyt. Ponadto kazeina przyspiesza procesy przemiany materii, gdyż organizm zużywa znacznie więcej energii na trawienie białek niż węglowodanów czy tłuszczów.

Kazeina - jak stosować? Dawkowanie

Kazeina nie powinna być stosowana po treningu, gdyż wchłania się przez długi czas i w niewielkich ilościach. Organizm po zakończonym intensywnym wysiłku fizycznym potrzebuje natomiast dużych ilości białka o łatwej przyswajalności. Po treningu zaleca się przyjmować białko serwatkowe, które pozwoli na szybką regenerację i wyrównanie strat powstałych w wyniku intensywnych ćwiczeń. Kazeinę powinno przyjmować się w długich przerwach między posiłkami, a także przed snem. W ten sposób w trakcie długiego odpoczynku nocnego mięśnie, mimo braku przyjmowania pożywienia, są równomierne i systematycznie zaopatrywane w białko. Dzięki temu nie dochodzi do ich rozpadu i utraty masy mięśniowej. Zalecana dobowa dawka kazeiny wynosi 0.8 do 2.2 g na kilogram masy ciała. Dawkowanie jest uzależnione m.in. od intensywności treningów. Należy jednak pamiętać, że jednorazowo nie powinno przyjmować się więcej niż 30 g białka kazeinowego.

Kazeina - skutki uboczne jej stosowania

Kazeina, zarówno zawarta w mleku, jak też micelarna może odpowiadać za wywoływanie alergii. Nie powinny jej stosować osoby z alergią na białko mleka, nadwrażliwością pokarmową oraz cierpiące na niestrawność. Kazeina może prowadzić do objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców?
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców? Dzień Dobry TVN
Kreatyna – efekty stosowania, dawkowanie oraz skutki uboczne
Kreatyna – efekty stosowania, dawkowanie oraz skutki uboczne Dzień Dobry TVN
Izolat białka - czym jest?
Izolat białka serwatkowego i sojowego.
Różnice między izolatami i koncentratami białek 
Izolat białka - czym jest? Izolat białka serwatkowego i sojowego. Różnice między izolatami i koncentratami białek  TVN zdrowie
Wpływ suplementacji serwatki białkowej na organizm sportowca
Wpływ suplementacji serwatki białkowej na organizm sportowca TVN zdrowie
Komentarze (2)
Igor
Suplementy diety dla sportowców i tych pakerów z siłowni zawsze mnie przerażały. Te odzywki, to wszystko... sam nigdy bym się nie zdecydiwał. lepiej budować siłę i mięśnie w naturalny sposób, a żywienie dobrać z dietetykiem. wtedy nie będziemy potrzebować żadnych suplementów.
Czytaj całość
MAX
Mój kolega z siłowni kiedyś z tego korzystał. Faktycznie szybko przybrał na masie. Proponował mi żebym też spróbował, że efekty szybciej się pojawią. Kusiło mnie przez chwilę, ale jednak się nie zdecydowałem, nie chciałem być sztucznie napompowany.
Czytaj całość
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?