Mleczko pszczele ma nie tylko cenione przez człowieka właściwości, ale ważną funkcję spełnia także w samym ulu. Posiada konsystencję kremu i białą lub delikatnie żółtą barwę. Tak naprawdę jest wydzieliną produkowaną przez ślinianki młodych pszczół robotnic.
Mleczko pszczele – skąd się bierze?
Wyjątkowe zalety mleczka pszczelego zaczęto odkrywać przy okazji dokładnych obserwacji życia w ulu. Substancja w naturze jest wytwarzana przez gruczoły młodych owadów – robotnic, które produkują ją już od 3 dnia życia. Każda pszczoła w ulu jest nim karmiona przez pierwsze dni swojego życia i w tym czasie jej masa wzrasta 1000-krotnie. Później odżywiają się one nektarem kwiatów. Jedynym osobnikiem, który cały czas spożywa właśnie mleczko jest królowa matka, której czas życia przekracza długość życia innych pszczół aż 40 razy. Jest produkowane w bardzo niewielkich dawkach, stąd wszystkie dostępne na rynku produkty zawierają bardzo małe stężenia tego suplementu diety.
Ponieważ jest ono towarem wytwarzanym w niewielkich ilościach, warto wiedzieć jak rozpoznać prawdziwe mleczko pszczele, aby nie dać się oszukać. Oryginalny produkt ma charakterystyczny lekko kwaśny, nieco cierpki lub słodkawy smak, ale nigdy nie jest zupełnie słodki. Posiada kremową konsystencję, która zagęszcza się z upływem czasu, i delikatny perłowy kolor.
Co jeść na dłużej zatrzymać młodość? Odpowiedź znajdziesz w filmie
Mleczko pszczele – właściwości
Właściwości lecznicze mleczko pszczele zawdzięcza bogactwu witamin i minerałów. Zawiera witaminy z grupy B, C, D i E oraz aminokwasy, białka, a także kwas deoksyrybonukleinowy. Jego składnikiem jest acetylocholina, która w naturalnej postaci występuje tylko w tym produkcie. Dodatkowo w jego skład wchodzą: wapń, fosfor, miedź, żelazo, a także krzem, czyli pierwiastki bardzo cenne dla organizmu. W 66% składa się z wody, w 15% z cukrów i w 13% z aminokwasów. Pozostałe substancje to lipidy.
Przeprowadzone badania potwierdziły, że mleczko pszczele wspomaga regenerację organizmu m.in. przez poprawę przemiany materii i właściwości oczyszczające. Jego cenną zaletą jest równoważenie pracy układu nerwowego przez oddziaływanie na przysadkę mózgową, co zapobiega wpadaniu w stany depresyjne i poprawia ogólną kondycję psychofizyczną. Posiada właściwości wspomagające układ krwionośny, co można wykorzystać w leczeniu niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Zawarte w nim substancje mają bowiem działanie rozszerzające naczynia krwionośne i wyrównujące w nich ciśnienie. Jest ponadto źródłem energii, która sprzyja poprawie nastroju, ale też przyspiesza fizyczną regenerację organizmu.
Mleczko pszczele jest jedną z niewielu substancji leczniczych, których spożywanie jest wskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ, jak wykazały badania, zmniejsza ryzyko poronienia. Dodatkowo nie powoduje ono żadnych skutków ubocznych. Ważne jest, aby pamiętać, że samo w sobie nie jest lekiem, a jedynie suplementem diety wspomagającym kuracje lecznicze. W świeżej postaci wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które jednak bardzo szybko traci.
Mleczko pszczele – dawkowanie
Dawkowanie mleczka pszczelego, mimo że nie powoduje ono skutków ubocznych, powinno ograniczać się do tzw. dawek leczniczych, które wynoszą od 50 do 300 mg dla osoby dorosłej. Dzieciom należy podawać połowę tej dawki. Najlepiej spożywać je rano przed śniadaniem lub po kolacji. W czystej postaci można stosować je pod język, po wcześniejszym przepłukaniu ust.
Kuracja z użyciem tej substancji powinna być prowadzona przez 3–4 tygodnie, maksymalnie do 2 miesięcy. Wskazane jest, aby w formie profilaktyki i poprawy kondycji organizmu stosować ją dwa razy do roku.
Ważne jest właściwe przechowywanie substancji, którą w naturze pszczoły zużywają na bieżąco, więc nie zawiera w sobie żadnych naturalnych konserwantów. Dlatego też mleczko pszczele przechowywane w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości zaledwie przez kilka dni – jest bardzo wrażliwe na światło i wysokie temperatury. Jeśli znajduje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, a dodatkowo w temperaturze 0–5°C, jego termin przydatności wydłuża się do roku.
Mleczko pszczele w miodzie
Mleczko pszczele często znajduje się w miodzie, który je konserwuje, wydłużając jego czas przydatności do spożycia. Zwykle do płynnego miodu dodaje się od 0,5 do 5% tej leczniczej substancji (uznaje się, że najlepsze efekty daje stężenie 2%). Tego typu miód można przechowywać do roku w suchym i ciemnym miejscu, a przez jeszcze dłuższy czas, jeśli znajduje się w lodówce.
W niektórych przypadkach mleczko może być konserwowane alkoholem etylowym. Dostępna jest także jego forma liofilizowana, czyli zagęszczona za pomocą specjalnych urządzeń przez odparowanie wody w niskiej temperaturze. W taki sposób otrzymuje się sproszkowane mleczko pszczele, które jest składnikiem dostępnych tabletek i suplementów diety.