Melisa – charakterystyka ziela
Melisa lekarska to zioło wieloletnie, które z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie lub w doniczce. Sztywna łodyga pokryta jest niewielkimi, szarymi włoskami i może rozgałęziać się na mniejsze łodyżki. Liście mają kształt sercowaty, ząbkowane krawędzie oraz karbowaną fakturę. Wierzchnia strona liści melisy jest intensywnie zielona, a spodnia trochę jaśniejsza.
Melisa wydziela odświeżający, cytrynowy aromat – warto pić ją w czasie upałów, które w ciąży są trudne do zniesienia. W okresie kwitnienia zioło pokrywają białoróżowe, drobne kwiaty, które przyciągają pszczoły i inne owady – w języku polskim melisa bywa nazywana pszczelnikiem lub rojownikiem.
Ziele melisy najlepiej ścinać w okresie kwitnienia na wysokości 10 cm od ziemi. Roślinę należy suszyć w temperaturze poniżej 35°C, aby nie obniżyć zawartości olejków eterycznych. Napary można przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i z suszonych liści melisy.
Zobaczcie, jakie są zalety codziennego picia melisy:
Czy w ciąży można pić melisę i jakie są jej właściwości?
Znajdujące się w melisie olejki eteryczne zawierają związki terpenowe o przyjemnym, cytrynowym zapachu. Ziele ma również goryczkę, kwas rozmarynowy, kwas kawowy, kwas ferulowy, śluzy, garbniki, flawonoidy i inne kwasy organiczne. Melisa jest bogatym źródłem witaminy C oraz soli mineralnych. Jest polecana w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ skutecznie łagodzi dolegliwości żołądkowe. Picie melisy w ciąży jest polecane za względu na jej dobroczynne dla zdrowia właściwości:
- działa relaksująco i przeciwskurczowo, dzięki czemu ułatwia zasypianie i zachowanie dobrego samopoczucia,
- reguluje rytm serca i delikatnie obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu łagodzi nadciśnienie, które często dokucza kobietom w ciąży,
- melisa w ciąży pozytywnie wpływa na dolegliwości żołądkowe, łagodzi mdłości i ból żołądka,
- działa delikatnie moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii,
- łagodzi objawy i zmniejsza uczucie dyskomfortu w czasie migreny – jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, które nie mogą stosować większości środków przeciwbólowych,
- dzięki dużej zawartości witaminy C melisa skutecznie leczy przeziębienia, stany zapalne gardła i dróg oddechowych.
Kwestia tego, ile pić melisy w ciąży, nie jest w pełni zbadana, ale jak z każdym ziołem, tak i z melisą, nie należy przesadzać. Wiadomo, że w trzecim trymestrze ciąży melisa może szkodzić, ponieważ nadmiernie odpręża i może wyhamować skurcze porodowe. Przeciwwskazaniem do picia melisy w ciąży jest uczulenie na zawarte w niej składniki.
Melisa a ciąża – jak stosować melisę w ciąży?
Prosty napar z melisy można przygotować bardzo łatwo. Wystarczy zalać wrzątkiem łyżkę rozdrobnionych liści lub gotową saszetkę z zielem. Szklankę przykryć talerzykiem i zaparzać przez 15 minut. Po tym czasie napar należy odkryć i przecedzić lub wyjąć torebkę. Tak przygotowana herbata z melisy może być pita w ciąży, ma działanie rozkurczowe, uspokajające i przeciwzapalne.
Melisa potrafi załagodzić objawy stresu. Dlaczego nas uspokaja? Dowiecie się tego z filmu:
W przypadku przeziębienia warto przygotować herbatkę z melisy z dodatkiem świeżej cytryny. W tym celu należy zalać 2 gałązki świeżej melisy połową litra wody o temperaturze 90°C. Pozostawić pod przykryciem na 2 minuty, a następnie dorzucić 3 plasterki cytryny i pozostawić na kolejne 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i ostudzić napar.
Zobacz także: Jak bezpiecznie zwalczyć przeziębienie w ciąży?
Melisa w ciąży może być stosowana także w formie okładów. Świeże liście melisy zmniejszają ból i przyspieszają gojenie się ran. Można nimi okładać oparzenia, skaleczenia oraz wrzody. Liście melisy warto przykładać do miejsc ukąszeń komarów, ponieważ znakomicie łagodzą świąd. Wystarczy zamoczyć w naparze z melisy kawałki gazy lub materiału i przyłożyć do skóry. Okłady znakomicie sprawdzają się w leczeniu półpaśca.
Melisę można bez obaw stosować w ciąży jako przyprawę w kuchni. Pasuje do zup, sałatek, mięs oraz ryb. Melisa nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także zaostrza apetyt i może być efektowną ozdobą talerza. Świeżą melisę można dodawać do schłodzonej, przegotowanej wody, którą warto pić w czasie upałów.