Wątroba znajduje się po prawej stronie nadbrzusza. Jej podstawowym zadaniem jest detoksykacja, czyli unieszkodliwienie toksycznych i szkodliwych substancji. Dodatkowo wspiera układ immunologiczny, to w niej odbywa się aktywacja funkcji obronnych organizmu. Odpowiada także za utrzymanie prawidłowej temperatury oraz metabolizm tłuszczów i bilirubiny (produkt rozpadu czerwonych krwinek). Wątroba magazynuje również glukozę i węglowodany.
Chora wątroba - objawy
Mimo że wątroba nie jest unerwiona i sama z siebie nie może boleć, to jeśli choruje może się pojawić dyskomfort czy ból z prawej strony brzucha. Jeśli towarzyszą mu nudności, wymioty, brak apetytu, a nawet awersja do pokarmów, zwłaszcza tłustych. Należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Jak poprawić pracę wątroby?
Działanie wątroby w dużej mierze zależy od nas samych i naszych nawyków. Co zrobić, aby ulżyć wątrobie?
- Alkohol
Trzeba sobie zdawać sprawę, że alkohol to trucizna. Przyjmowany w nadmiarze może doprowadzić do marskości narządu, a w konsekwencji do raka wątroby. Jeśli całkowita rezygnacja nie jest możliwa, warto przynajmniej ograniczyć jego spożycie. Mimo że nie ma czegoś takiego, jak bezpieczna dawka alkoholu, to lekarze zezwalają na wypicie jednego kieliszka wina lub wódki dziennie.
- Dieta
Ogromny wpływ na pracę wątroby ma dieta. Dla lepszej pracy narządu warto wprowadzić więcej warzyw zwłaszcza tych bogatych w witaminy z grupy B, czyli szpinak, brokuły, fasola, ziemniaki. To dzięki procesy metaboliczne przebiegają prawidłowo, a zawarty w nich błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit oraz całego przewodu pokarmowego. Ostrożnie trzeba podchodzić do czosnku. Zawarta w nim siarka może podrażnić wątrobę.
Trzeba sobie zdawać sprawę, że wątroba odpowiada za rozkład tłuszczów. Te pochodzenia zwierzęco zawierają bardzo dużo cholesterolu i są trudniejsze do strawienia. Wątroba znacznie lepiej poradzi sobie z tłuszczami pochodzenia roślinnego. Mimo że są dla niej zdrowszy, to trzeba je stosować w rozsądnych ilościach.
Na pracę wątroby wpływa nie tylko sam skład posiłku, ale jego częstotliwość. Narząd znacznie lepiej i sprawniej upora się z 5 czy 6 małymi posiłkami niż 3 dużymi. Mniejsze porcje łatwiej jest nie tylko strawić, ale i "wyciągnąć" z nich najbardziej wartościowe substancje. Warto także pamiętać, że wątroba nie lubi pospiechu. Jedzenie w biegu zmusza wątrobę do wydzielania dużej ilości żółci w krótkim czasie, co jest dla niej sporym obciążeniem. Dlatego trzeba zadać oto, aby posiłki jeść w spokoju i bardzo dokładnie przeżuwać kęsy.
Jak zbudowana jest wątroba? Dowiesz się tego z filmu:
- Przyprawy
Aby wątroba działała jeszcze sprawniej posiłki warto doprawiać ziołami. Jej pracę wspomoże majeranek, jałowiec, tymianek i mięta, które zwiększają wydzielanie żółci, a tym samym poprawiają trawienie. Warto także na stałe wprowadzić do diety kminek oraz oregano. Wykazują one działanie rozkurczowe, regulują wydzielanie żółci oraz zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Uważać trzeba natomiast na pieprz, curry, cząber, ostrą paprykę, musztardy i ocet, gdyż mogą one podrażniać układ pokarmowy.
- Zioła
Pracę wątroby mogą wspomóc także niektóre zioła. Na uwagę zasługują ostropest plamisty i ziela karczochów. Ostropest ma w swoim składzie silimarynę. Dzięki niej wątroba szybciej się regeneruje oraz wytwarza więcej żółci. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalnie i odtruwające. Karczoch to doskonałe źródło cynareiny, która także ułatwia regenerację wątroby i zwiększa wydzielanie żółci. Więcej informacji o ziołach, które wspomagają pracę wątroby znajdziesz w naszym materiale: Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające