Żywokost to roślina powszechnie występująca w Polsce i łatwa do rozpoznania. Żywokost znajdziemy na podmokłych świeżych łąkach (roślina preferuje wilgotną i urodzajną glebę), w rowach i przy brzegu stawu lub jezior. Trudno go nie zauważyć, ponieważ ma charakterystyczne fioletowe kwiaty i duże liście.
Żywokost – właściwości
Żywokost swoje właściwości zawdzięcza substancjom zawartym w korzeniach i liściach. Są to:
- alantoina,
- krzem,
- asparagina,
- aminokwasy,
- alkaloidy,
- garbniki,
- kleje roślinne,
- olejki eteryczne.
Najwięcej alantoiny znajduje się w korzeniu. Nieco mniej tego składnika zawierają liście. Mają one natomiast większą ilość garbników niż korzenie. Kleje roślinne są obecne zarówno w naziemnych, jak i podziemnych częściach rośliny. Liści można używać bez obaw – wewnętrznie i zewnętrznie.
Żywokost – zastosowanie
Żywokost stosowany jest pomocniczo w leczeniu urazów kości, przy otarciach, stłuczeniach, bólach kostnych i mięśniowych oraz reumatyzmie. Dzięki zawartości klejów roślinnych zasklepia urazy znajdujące się na naskórku. Zapobiegają one powstaniu infekcji. W przypadku powierzchownych ran roślina zapewnia szybkie gojenie się bez pozostających blizn. Maść lub okład z żywokostu mogą być używane w przypadku zwichnięć, stłuczeń i skręceń. Są pomocne także w artretyzmie, przy opuchliźnie lub poparzeniach. Stosuje się je w zapaleniach żył, krwawiących hemoroidach, żylakach oraz – podobnie jak świeże zioło – przy wrzodach.
Żywokost – domowa maść
Maść wykonuje się z jej korzenia, mieszając ekstrakt z niego z bazą tłuszczową. Podstawą może być masło shea lub olej kokosowy. Maść z żywokostu wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i przyspieszające regenerację tkanek. Dlatego zaleca się stosowanie maści z żywokostu przy bolących mięśniach i stawach, a także oparzeniach i otarciach.
By przygotować domową maść potrzebujemy:
- 1 wysuszony korzeń żywokostu
- kilka kropli alkoholi 40 proc.
- glicerynę
- olej kokosowy lub masło shea
Korzeń żywokostu należy dokładnie zblendować. Masę umieścić w słoiczku i dodać kilka kropel alkoholu. Całość wymieszać i zalać gliceryną. Całość odstawić na 30 dni. Następnie odcedzić przez gazę i dodać płynny olej kokosowy. Wymieszać. I gotowe!