Polub nas na Facebooku
Czytasz: Masaż czekoladą – działanie i przygotowanie. Jaką zrobić czekoladowy olejek do masażu?
menu
Polub nas na Facebooku

Masaż czekoladą – działanie i przygotowanie. Jaką zrobić czekoladowy olejek do masażu?

młoda kobieta podczas masażu gorącą czekoladą

Fot. fotostorm / Getty Images

Masaż czekoladą odżywia i nawilża skórę. Poprawia jej koloryt i spowalnia procesy starzenia. Działa wyszczuplająco i antycellulitowo. Pobudza organizm do produkcji endorfin. Relaksuje, uspokaja, odpręża.

Czekolada to produkt, po który często sięga się w zabiegach pielęgnacyjnych, wśród których sporym zainteresowaniem cieszy się masaż czekoladą. Przeprowadza się go zazwyczaj przy użyciu gorącej, gorzkiej czekolady. Częstą praktyką jest poprzedzenie masażu czekoladowego peelingiem, dzięki czemu uzyska się wzmożony wpływ na skórę. Zabieg trwa przeważnie 60 minut.

Masaż czekoladą – wiadomości ogólne

Masaż czekoladą znajduje się w ofercie wielu gabinetów kosmetycznych czy ośrodków SPA. Masaż gorącą czekoladą może być częściowy lub całościowy. W pierwszym przypadku jest to koszt około 65 zł. Za drugą propozycję zapłaci się około 150 zł. W ofercie znajduje się też często częściowy masaż w czekoladzie z peelingiem, który kosztuje średnio 90 zł. Ten rodzaj terapii opiera się na zasadzie oddziaływania na zmysł dotyku i powonienia.

Przed przystąpieniem do masażu specjalista przygotowuje czekoladową masę w specjalnie do tego przygotowanym naczyniu umieszczonym na palniku. Niekiedy rozpuszczoną czekoladę przelewa się do butelki przypominającej kształtem strzykawkę. Pozwala ona na wylewanie czekolady na ciało cienkim strumieniem.

W pierwszej kolejności wykonuje się peeling, który usuwa zrogowaciały naskórek, sprawia, że skóra wchłonie więcej składników odżywczych z czekolady. Czekoladową maskę nakłada się okrężnymi ruchami i masuje około 30 minut. Po tym czasie ciało owija się na około pół godziny folią, co wzmaga wchłanianie cennych substancji. Później maseczka czekoladowa jest dokładnie zmywana pod prysznicem, a na oczyszczone ciało wciera się czekoladowy krem.

W wielu przypadkach procedura kończy się filiżanką aromatycznej, gorącej czekolady. To tzw. czekoladowe spa, prawdziwa rozkosz dla ciała i zmysłów. Czekoladowy zapach ciała utrzymuje się na skórze nawet 24 godziny.

Zabieg kosmetyczny z wykorzystaniem czekolady krok po kroku - sprawdź jakie ma działanie: 

Zobacz film: Zabieg kosmetyczny z wykorzystaniem czekolady. Źródło:  Klinika urody.

Działanie masażu czekoladowego na skórę

Czekolada do ciała ze względu na zawartość miazgi kakaowej wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Polecana jest w sposób szczególny posiadaczom skóry suchej, szorstkiej czy łuszczącej się. Ma działanie nawilżające, natłuszczające, odżywcze i poprawia koloryt skóry. Zapewnia rewitalizację skóry poprzez aktywowanie funkcji biologicznych. Dodatkowo badacze podkreślają, że to cenne źródło antyoksydantów, które poprzez właściwości przeciwutleniające spowalniają proces starzenia się. Przeciwutleniacze pomagają również zwiększyć poziom kolagenu i elastyny. W efekcie masażu czekoladą dochodzi do zmniejszenia obrzęków, wygładzenia, uelastycznienia i ujędrnienia skóry. Drobne linie i zmarszczki ulegają zdecydowanemu spłyceniu. Skóra staje się miękka, aksamitna w dotyku i pełna blasku. Dzięki bogactwu flawonoidów czekolada działa na nią odmładzająco. Masaż z czekolady warto wykonywać zwłaszcza jesienią, by zregenerować skórę, która latem wystawiona była na negatywne działanie promieniowania słonecznego.

Korzyści z masażu czekoladą

Czekoladowy masaż wpływa pozytywnie na skórę, ale i zapewnia poprawę ogólnego samopoczucia. Polecany jest osobom przemęczonym. Ma działanie antystresowe, odpręża ciało, pobudza zmysły, relaksuje, poprawia nastrój. Podnosi poziom endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia w organizmie. Reguluje pracę układu nerwowego oraz odpornościowego. Czekolada do masażu odżywia ciało, gdyż dostarcza cennych witamin (z grupy B, A i E) i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk, wapń. Masaż pobudza krążenie i poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu komórki są lepiej dotlenione i odżywione. Łagodzi obolałe mięśnie i likwiduje lub zmniejsza ich napięcie, odczuwane często w okolicach karku, szyi czy pleców. Stymuluje przepływ limfy, pomaga usunąć nadmiar wody i toksyn z organizmu. Masaż czekoladowy jest również zalecany w terapii pooperacyjnej. Ze względu na zawartość teobrominy w ziarnach kakaowca zabieg czekoladowy modeluje sylwetkę, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej i działa antycellulitowo. Badacze donoszą też, że teobromina działa diuretycznie i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Peeling ziarnisty, czyli co? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak działają peelingi ziarniste? Źródło: Wiem co kupuję.

Czekoladowy olejek do masażu

Masaż wykonywany jest przeważnie płynną gorzką czekoladą. Za opakowanie 500 ml czekolady wzbogaconej olejkiem migdałowym, z pestek moreli i kokosa zapłaci się około 70 zł. Jej alternatywą może być użycie aromatycznego olejku czekoladowego, który z powodzeniem można przygotować samodzielnie w domu. W gorącej kąpieli należy rozpuścić 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Następnie dodaje się 1 łyżkę miodu, 4 łyżki letniej wody, szczyptę gałki muszkatołowej i cynamonu. Całość dokładnie miesza się i przelewa do butelki. Dolewa się 1/3 szklanki olejku, zakręca naczynie i energicznie nim potrząsa, aż do połączenia się składników. Dodatkowo specyfik można wzbogacić olejkami eterycznymi, np. pomarańczowym, cytrynowym. Przed planowanym użyciem należy wstrząsnąć butelką.

Przeciwwskazania do masażu czekoladowego

Wśród głównych przeciwwskazań do masażu czekoladowego wymienia się: choroby zakaźne, choroby i stany zapalne skóry, ciążę (ze względu na przyjmowaną pozycję leżącą na brzuchu), żylaki, zapalenia żył i tętnic, podwyższoną temperaturę ciała, nadpobudliwość nerwową, zaburzenia krążenia, uczulenie na którykolwiek ze składników stosowanych w trakcie masażu, zwłaszcza alergię na czekoladę lub kakao.

Chodzisz na masaże?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
281
21
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?