Mąka z ciecierzycy to bezglutenowy produkt. Doskonale nadaje się do dań wytrawnych i słodkich. Używa się jej do zagęszczania zup i sosów, ciasta na pizzę, pierogi i makaron oraz jako zamiennik panierki. Jednak najbardziej znane jej zastosowanie stanowi ciasto na naleśniki, które określa się jako socca. Mąka z ciecierzycy obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
Mąka cieciorkowa – z czego powstaje?
Surowcem do produkcji mąki cieciorkowej są owoce ciecierzycy pospolitej (z łac. Cicer arietinum L.). To gatunek jednorocznej rośliny zaliczanej do rodzaju ciecierzyca i rodziny bobowate. Zwyczajowo ciecierzyca pospolita nazywana jest cieciorką. Pochodzi z Azji Zachodniej. Nie spotyka się jej dziko rosnącej. Mąka z cieciorki powstaje z owalnych nasion o białożółtej, brunatnej lub czerwonawej barwie, zebranych w postaci strąków. Ze względu na brak glutenu mąka cieciorkowa popularna jest wśród osób uczulonych na to białko. Najbardziej znana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie figuruje pod nazwą besan.
Jak powstaje mąka z ciecierzycy?
Mąka cieciorkowa może powstać na dwa sposoby:
- ze zmielenia uprzednio namoczonych, a nawet lekko sfermentowanych, nasion ciecierzycy,
- ze zmielenia suchych, uprażonych nasion ciecierzycy.
Samodzielne przygotowanie mąki cieciorkowej jest bardzo proste. Ziarna ciecierzycy praży się przez kilka minut na suchej patelni, po czym odstawia do wystygnięcia. Następnie przy użyciu blendera lub mocnego młynka do kawy mieli się je do czasu zlikwidowania wszelkich grudek.
Mąka cieciorkowa – wartości odżywcze
Wartości odżywcze mąki cieciorkowej w 100 g produktu przedstawiają się następująco:
- wartość energetyczna – 1620 kJ/387 kcal,
- tłuszcze – 6, 7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone stanowią 0,7 g,
- węglowodany – 57,8 g, w tym cukry stanowią 10,8 g,
- białko – 22,4 g,
- błonnik – 10,8 g.
Mąka z ciecierzycy ma ponadto rozmaite właściwości zdrowotne. Stanowi źródło witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak: sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen. Ze względu na sporą zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Dodatkowo stabilizuje poziom glukozy we krwi i obniża cholesterol. Z kolei zawarty w niej potas sprzyja utrzymaniu niskiego ciśnienia tętniczego krwi, a magnez reguluje pracę układu nerwowego.
Mąka z ciecierzycy znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Stanowi składnik własnoręcznie przygotowywanych maseczek na włosy, które zapewniają odżywienie, regenerację, wygładzenie włosów i nadają fryzurze objętość. Aby przygotować taką maseczkę, należy 2 łyżki mąki wymieszać z wodą lub odżywką do włosów do uzyskania dość gęstej konsystencji. Maskę nakłada się na wilgotne włosy i wmasowuje w skórę głowy. Po kilku minutach spłukuje się ją dużą ilością letniej wody.
Zobacz film i dowiedz się z czego powstaje mąka:
Ile kosztuje mąka z ciecierzycy?
Ten rodzaj mąki jest stosunkowo drogi. Za półkilogramowe opakowanie trzeba zapłacić średnio 10 zł. Produkt można z powodzeniem w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się też na półkach zwykłych sklepów spożywczych. Istnieje możliwość nabycia mąki z ciecierzycy przez internet.
Naleśniki z mąki z ciecierzycy – przepis
Naleśniki z mąki cieciorkowej to jedno z najbardziej znanych zastosowań tego produktu. Do przygotowania potrzebne są:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki mielonego kminku.
Dokładnie miesza się wszystkie składniki do uzyskaniu gładkiej masy, którą wstawia się na godzinę do lodówki. Po tym czasie na rozgrzanej i posmarowanej lekko olejem patelni smaży się naleśniki. Doskonale komponują się zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Z powyższego przepisu uzyska się kilkanaście naleśników.
Przepis na chleb z mąki z ciecierzycy
Chleb z mąki z cieciorki jest dość prosty w przygotowaniu. Potrzebne składniki to:
- 420 g mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- około 50 g mieszanki nasion (dynia, słonecznik, mak),
- 25 g siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 25 g chia,
- 400 ml wody,
- 50 g amarantusa,
- 2 łyżki oliwy.
Pierwszym krokiem jest połączenie mieszanki nasion, sody, soli, mąki, kminku i uprzednio zmielonego siemienia, amarantusa, chia. Następnie dodaje się wodę, oliwę, sok z cytryny. Po uzyskaniu jednolitej, półpłynnej masy wkłada się ją do formy o średnicy 21 cm, posmarowanej wcześniej oliwą i wysypanej ziarnami. Chlebki z mąki z ciecierzycy piecze się przez 20 minut w rozgrzanym do 170℃ piekarniku, po czym przez kolejne 20 minut w temperaturze 150℃. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawia się przy lekko uchylonych drzwiczkach jeszcze przez 10 minut.