Polub nas na Facebooku
Czytasz: Macierzanka – rodzaje ziela, właściwości lecznicze, zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Macierzanka – rodzaje ziela, właściwości lecznicze, zastosowanie

NAN

Fot: fotolia.com

Ziele macierzanki wykorzystuje się w kuchni, kosmetyce, przemyśle perfumeryjnym, farmaceutycznym, a przede wszystkim w medycynie naturalnej i ziołolecznictwie. Macierzanka najbardziej znana jest jako naturalny środek przynoszący ulgę w dolegliwościach ze strony układu oddechowego.   

Macierzanka (znana również jako cząberek) to roślina występująca niemalże na całym świecie. Jej aromat do złudzenia przypomina tymianek – dzięki temu z powodzeniem znajduje zastosowanie jako przyprawa do potraw. Macierzanka posiada kilkaset odmian, spośród których tylko część posiada właściwości lecznicze. Do odmian najczęściej stosowanych w ziołolecznictwie zaliczają się:

  • macierzanka piaskowa,
  • macierzanka cytrynowa,
  • macierzanka zwyczajna.

Każdy gatunek macierzanki posiada zbliżone właściwości lecznicze i może być stosowany zamiennie.

Macierzanka – właściwości

Macierzanka występuje w postaci niewysokich krzewów. Łodygi rośliny gęsto pokryte są drobnymi, ciemnozielonymi listkami i zakończone niewielkimi kwiatami w kolorze różu, purpury lub fioletu. Po roztarciu w dłoniach roślina wydziela bardzo intensywny, ziołowy zapach. Do produkcji substancji leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się młode pędy macierzanki.

Ziele macierzanki bogate jest w następujące substancje:

  • olejek eteryczny, na który składają się przede wszystkim tymol, karwakrol, cymon, cytral, terpineol;
  • flawonoidy;
  • garbniki;
  • gorycze;
  • saponiny;
  • sole mineralne, przede wszystkim glin i lit;
  • kwasy organiczne;
  • witamina C.
  • preparaty na bazie macierzanki wykazują działanie:
  • bakteriobójcze,
  • dezynfekujące,
  • moczopędne,
  • wykrztuśne,
  • przeciwzapalne.

Macierzanka – jak stosować? Przepisy na substancje lecznicze

Napar z macierzanki do stosowania wewnętrznego (herbata z macierzanki) – łyżkę suszu zalej szklanką wrzącej wody, przykryj i odstaw na 15 minut. Odcedź. Smak naparu można poprawić, dodając łyżkę naturalnego miodu.

Napar z macierzanki do stosowania zewnętrznego – 2,5 łyżki suszonego ziela zalej szklanką wrzącej wody. Przykryj i odstaw na 15 minut, a następnie przecedź i ostudź. Napar przechowuj w lodówce.

Kąpiel lecznicza z macierzanki – w dużym garnku zagotuj 3 litry wody, dodaj 200 g suszonej macierzanki. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 30 minut. Wannę napełnij ciepłą wodą, dodaj przygotowany napar. Spędź w kąpieli 20-30 minut.

Maseczka z macierzanki – dwie łyżki macierzanki rozdrobnij w moździerzu, a następnie zalej odrobiną wrzątku (wystarczy, że ziele lekko napęcznieje). Dodaj łyżkę miodu i łyżkę śmietany. Powstałą pastę nałóż na skórę twarzy. Po 20-30 zmyj maseczkę ciepłą wodą.

Wino z macierzanki i babki lancetowatej – 4 łyżki suszonej macierzanki wymieszaj w dużym garnku z 4 łyżkami babki lancetowatej. Ziele zalej 6 szklankami czerwonego, wytrawnego wina. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Odcedź. Do wina dodaj litr miodu oraz ulubione przyprawy (imbir, cynamon, wanilię, skórkę pomarańczy). Rozlej do czystych butelek i odstaw w ciemne i suche miejsce.

Macierzanka – właściwości lecznicze

Preparaty bazujące na zielu macierzanki stosuje się w następujących dolegliwościach:

  • stany zapalne dziąseł i jamy ustnej,
  • stany zapalne gardła i krtani,
  • kaszel, zapalenie oskrzeli,
  • skurcze brzucha i żołądka,
  • zaburzenia trawienia,
  • trądzik,
  • stany zapalne skóry,
  • uszkodzenia naskórka, rany, oparzenia.

Macierzanka – zastosowanie w leczeniu i pielęgnacji skóry

Wysoka zawartość fenoli i garbników sprawia, że macierzanka to roślina o silnych właściwościach bakteriobójczych oraz ściągających. Dzięki temu dobrze sprawdza się jako składnik okładów, toników i kremów stosowanych w problemach skórnych.

Macierzanka może być stosowana na trudno gojące się rany, wrzody, ukąszenia owadów oraz oparzenia. Ziele stosowane zewnętrznie łagodzi objawy trądziku. Stosowane na skórę głowy przynosi ulgę w grzybicy oraz łojotokowym zapaleniu skóry.

Macierzanka na kaszel i zapalenie oskrzeli

Ziele macierzanki wykazuje silne działanie wykrztuśne – stymuluje produkcję śluzu w drogach oddechowych, a także zwiększa ruchy rzęsek nabłonka. Napar lub wino z macierzanki przynoszą ulgę w zapaleniu oskrzeli, w tak zwanym kaszlu palacza, a także w suchym kaszlu, który towarzyszy przeziębieniu lub grypie.

Macierzanka na bolesne miesiączkowanie i migrenę

Macierzanka działa rozkurczowo i przeciwbólowo. Dzięki temu zmniejsza dolegliwości bólowe, towarzyszące miesiączkowaniu. Napar z macierzanki może przynieść ulgę także w migrenie i bólach głowy.

Macierzanka na dolegliwości trawienne

Olejek eteryczny oraz garbniki znajdujące się w zielu macierzanki, stymulują organizm do zwiększonej produkcji soków żołądkowych. Dzięki temu napar z ziela łagodzi dyskomfort trawienny spowodowany niedokwasotą, wzdęciami, uczuciem pełności.

Macierzanka w dezynfekowaniu błon śluzowych

Substancje zawarte w zielu macierzanki sprawiają, że działa ona bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Dzięki temu z powodzeniem można używać jej do odkażania jamy ustnej i gardła – w przebiegu przeziębienia, grypy lub stanów zapalnych.  

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
107
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?