Polub nas na Facebooku
Czytasz: Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości

Getty Images

Liofilizacja - choć brzmi zagadkowo i chemicznie - w rzeczywistości pomaga na dłużej utrzymać wartości odżywcze i smak owoców. Czy to zdrowa metoda konserwowania żywności? Jakie jeszcze niesie ona ze sobą korzyści? Odpowiedzi szukaj w naszym materiale!

Liofilizacja to nic innego jak jedna z metod konserwacji żywności. Na czym dokładnie polega? Chodzi o usuwanie wody z artykułu spożywczego, będącego w stanie zamrożenia. Robi się to przy zastosowaniu niskiej temperatury (do – 50 stopni) i niskiego ciśnienia. Następnie doprowadza się do procesu, który polega na tym, że kryształki lodu przechodzą w parę wodną, bez etapu stanu ciekłego. W dalszych krokach suszy się produkt w temperaturze od 40 do 50 stopni.

Przeczytaj też: Czy owoce można jeść w dowolnych ilościach?

Warto wiedzieć, że ten sposób konserwowania jedzenia znano już w latach 50. XX wieku. Amerykańskiemu rządowi zależało bowiem, by zmniejszyć objętość i wagę artykułów, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych. Początkowo tego typu jedzenie spożywali żołnierze i astronauci. Dziś może sięgnąć po nie każdy.

Liofilizowane owoce – co to jest?

Czym więc właściwie są liofilizowane owoce? Są to produkty, które przez długi czas zachowują swoje wartości odżywcze, a także kształt, smak, kolor czy chrupkość. Możesz kupić je w paczce – jako przekąskę – i zjeść „na sucho” czy w miksie z jogurtem naturalnym. Coraz częściej spotkasz je też w tak zwanych zdrowych batonach.

Przeczytaj też: Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

Liofilizowane owoce – jakie mają wartości odżywcze i właściwości?

Jakie właściwości posiadają produkty liofilizowane owoce? Przede wszystkim warto wiedzieć, że zachowują one makroskładniki, a także składniki mineralne. Specjaliści twierdzą także, że w procesie tym tracą naprawdę niewiele witamin (w przeciwieństwie do mrożonych produktów). Poza tym, dzięki zredukowaniu wody tego typu artykuły spożywcze są mniej narażone na rozwój bakterii i grzybów. Dodatkowo, w wielu przypadkach ich termin przydatności sięga aż 25 lat – należy jednak w tym czasie chronić liofilizowane owoce przed wilgocią. Co ważne, tego rodzaju owoce nie zawierają konserwantów. Mają one też zachowany smak, kształt oraz kolor.

Przeczytaj też: Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Co jeszcze można liofilizować?

Co poza owocami może ulec procesowi liofilizacji? Temu procesowi poddaje się także warzywa, grzyby, mięso, ryby, wędliny, a także zioła czy kawę.

Zobacz też film: Które owoce zawierają dużo cukru?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni