Odpowiedź eksperta: Nie, owoców nie powinno się spożywać w dowolnych ilościach. Wynika to z tego, że oprócz cennych składników (witaminy, błonnik, fitozwiązki z grupy przeciwutelniaczy) zawierają także cukry proste, a cukry proste powinniśmy jeść w umiarkowanej ilości. Niemniej jednak bezpieczne dzienne spożycie owoców jest dość wysokie, bo jest to minimum 150 gramów dziennie, a ilość na poziomie 300 gramów również nie powinna nam zaszkodzić. Choć nie możemy powiedzieć, że owoce możemy jeść w nieograniczonych ilościach, to wciąż są one jednym z najzdrowszych produktów spożywczych i ich regularne spożycie jest podstawą zdrowej diety. Kiedy dostępność owoców sezonowych jest większa możemy pozwolić sobie na jedzenie ich kilka razy dziennie. Pamiętajmy, że warzywa i owoce to podstawa prawidłowej diety. Powinniśmy spożywać minimum 5 porcji tych produktów dziennie, z czego 1 do 2 powinny stanowić owoce, a 3 do 4 warzywa.
Na pytanie odpowiada dr Krystyna Pogoń, która jest specjalistką w dziedzinie żywienia człowieka zdrowego i chorego, łączącą w swojej praktyce porady z tworzoną przez siebie usługą cateringu dietetycznego pod marką Dietific. Tytuł doktora uzyskany z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz praca na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie pozwala jej na bieżące aktualizowanie wiedzy. Naukowo koncentruje swoje zainteresowanie na żywności prozdrowotnej i wpływie żywienia na poprawę zdrowia. Mając dostęp do najnowszych naukowych informacji na tematy żywieniowe ma możliwość pracy z pacjentami potrzebującymi pomocy w szerokim spektrum zagadnień. Układa diety dla chorych na celiakię, diabetyków, kobiet w ciąży i karmiących, czy osób zmagających się z problemami przekwitania czy starszego wieku.
Kolejne pytania:
Zaczynam dzień od kawy z mlekiem. Czy to doby początek dnia?
Jak przekonać dzieci do tego, żeby jadły więcej warzyw?
Czy dieta bezglutenowa to dobry sposób na odchudzanie?
Zobacz także: Nie potrafisz trzymać diety? Zobacz zapis czatu z Krystyną Pogoń - dowiecie się, jak zdrowo jeść!