Polub nas na Facebooku
Czytasz: Liczi – jakie ma właściwości i jak je spożywać
menu
Polub nas na Facebooku

Liczi – jakie ma właściwości i jak je spożywać

liczi

Fot.: Dionisvera / stock.adobe.com

Liczi jest owocem, który, oprócz wyjątkowych walorów smakowych, wykazuje także szerokie właściwości prozdrowotne. Działa korzystnie na pracę serca, układ krwionośny, immunologiczny i kostny.

Liczi nazywane jest także śliwką chińską. Owoc ten był znany i doceniany już przez chińskich cesarzy. Początkowo występował głównie na terenie Chin, jednak jego walory smakowe i właściwości prozdrowotne spowodowały, że obecnie hodowany jest w wielu regionach południowo-wschodniej Azji, a także w Stanach Zjednoczonych – przede wszystkim w ciepłej Kalifornii i na Florydzie. W Polsce uprawa liczi jest niemożliwa, jednak owoce są do nas importowane i można znaleźć je w wielu marketach czy sklepach ze zdrową żywnością.

Owoc liczi jest niewielki – ma okrągły kształt i różowo-brunatny, miękki pancerzyk pokryty wypustkami. Wewnątrz skorupki kryje się aksamitny, soczysty, słodki miąższ, a pod nim pestka. Miąższ konsystencją może przypominać winogrono.

Owoc liczi – skład

Liczi jest owocem, który ma niezwykle bogaty skład. Do substancji, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie (i które występują w owocu liczi), zalicza się między innymi:

  • Witaminy C, E, K, B6 – są skutecznymi antyoksydantami, neutralizuję działanie wolnych rodników, które mają negatywny wpływ na wszystkie komórki organizmu. Ponadto wspomagają pracę układu immunologicznego i układu nerwowego. Stymulują odnowę komórkową i reguluję gospodarkę wodną organizmu. Ułatwiają wchłanianie niektórych minerałów. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają prawdopodobieństwo infekcji i przyspieszają gojenie się ran.
  • Tiamina, czyli witamina B1 – wspomaga pracę centralnego układu nerwowego, poprawia zdolności zapamiętywania i koncentrację. Przyczynia się do poprawy samopoczucia. Działa korzystnie na układ krążenia i układ pokarmowy.
  • Ryboflawina, czyli witamina B2 – działa korzystnie na układ nerwowy, wspomaga działanie układu pokarmowego, układu oddechowego i narządu wzroku. Uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów. Skutkiem niedobory ryboflawiny może być pogorszenie wzroku, opóźnienie wzrostu, osłabienie włosów, bóle i zawroty głowy czy problemy z koncentracją.
  • Niacyna (witamina B3, PP) – uczestniczy w produkcji czerwonych ciałek krwi, bierze udział w syntezie i rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Uczestniczy w przemianach metabolicznych, wpływa na uwalnianie energii. Pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – wpływa na wzrost i funkcjonowanie komórek. Działa korzystnie na pracę układu nerwowego i pracę mózgu, wpływa na dobre samopoczucie. Pobudza produkcję czerwonych krwinek. Działa korzystnie na rozwój płodu.
  • Tłuszcze nienasycone – są źródłem energii, regulują poziom cholesterolu we krwi, wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego, wspomagają absorpcję witamin i składników mineralnych, przyczyniają się do zapobiegania chorobie wieńcowej, są zdrowe dla serca.
  • Minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód – odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Mają korzystny wpływ na skórę, włosy, paznokcie, układ immunologiczny, układ nerwowy czy sercowo-naczyniowy.

Liczi – owoc o licznych właściwościach prozdrowotnych

Liczi doceniane jest przede wszystkim za dużą zawartość witaminy C – 100 gramów owocu pokrywa nawet 100% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ma więcej witaminy C niż pomarańcze czy cytryny. Jednak dzięki zawartości innych składników odżywczych, właściwości prozdrowotne liczi są szerokie:

  • Działa antyoksydacyjnie – składniki znajdujące się w owocach liczi niwelują skutki działania wolnych rodników. Ma to duży wpływ na spowolnienie procesów starzenia się całego organizmu czy zapobieganie nowotworom. Przypisuje mu się działanie zapobiegające głównie nowotworom piersi oraz wątroby.
  • Ma korzystny wpływ na serce – dzięki zawartości flawonoidów, antyoksydantów i błonnika liczi wspiera pracę serca.
  • Wspomaga walkę z nadciśnieniem – osoby, które cierpią z powodu podwyższonego ciśnienia krwi, mogą włączyć do swojej diety owoce liczi. Takie działanie liczi zawdzięcza między innymi zawartości potasu.
  • Poprawia ogólne parametry krwi – dzięki temu owoce liczi polecane są osobom cierpiącym na anemię.
  • Pomaga zapobiegać miażdżycy – ma wpływ na obniżenie stężenia złego (LDL) i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu (HDL). Hamuje utlenianie się złego cholesterolu, który przyczynia się do powstawania miażdżycy.
  • Zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Działa przeciwwirusowo i zwiększa odporność organizmu.

Mimo wielu zalet należy pamiętać, że owoce liczi nie są polecane diabetykom, ponieważ zawierają sporą ilość cukrów prostych. W 100 gramach owocu znajduje się około 60 kalorii.

Liczi – jak jeść

Liczi można jeść na wiele sposobów – zaczynając od postaci surowej, przez różnego rodzaju likiery, przetwory, kompoty czy syropy. Liczi może być także dodawane do wypieków, lodów, ryb i owoców morza czy mięs.

Liczi ma smak podobny nieco do winogron, jest słodkie i soczyste. Owoce liczi dostępne są także w formie suszonej lub w zalewie – zamknięte w puszce.

Aby wydobyć spod skorupki słodki miąższ, należy lekko go ścisnąć – wówczas pancerzyk pęka. Jest on na tyle miękki, że bez problemu można obrać go palcami.

Zobacz film: Zdrowe odżywianie - jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
6
Polecamy
Egzotyczne owoce.
Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie
Owoc kaki – właściwości, wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie TVN zdrowie
Arbuz – właściwości i wartości odżywcze.
Ile kalorii ma arbuz?
Arbuz – właściwości i wartości odżywcze. Ile kalorii ma arbuz? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok