Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwiatowa pasta, aromatyczny cukier, słodki syrop czy orzeźwiająca woda. Poznaj zastosowani róży
menu
Polub nas na Facebooku

Kwiatowa pasta, aromatyczny cukier, słodki syrop czy orzeźwiająca woda. Poznaj zastosowani róży

Róża

Ana Maria Serrano/getty images

Różę ceni się nie tylko za wyjątkowy zapach i wygląd. Róża wykazuje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Co ciekawe, można wykorzystywać wiele części tej rośliny – płatki, owoce, liście. Każda z nich ma inne zastosowanie.

Prozdrowotne zastosowanie róży

Różę stosuje się w ziołolecznictwie, kosmetyce, a także kuchni.

Z liści róży robi się np. napar łagodzący hemoroidy oraz przeciwdziałający biegunce. Płatki róży stosuje się przy chorobach układu moczowego, ponieważ wykazują działanie moczopędne. Z kolei owoce róży wzmocnią nasz układ odpornościowy. Róża kwitnie od końca do maja do lipca. Owoce dzikiej róży zbiera się z kolei od początku sierpnia do września, kiedy są już dojrzałe, miękkie i soczyste.

Róża – właściwości owoców

Owoce dzikiej róży, wykorzystywane do celów leczniczych i kosmetycznych.

Dzika róża jest skarbnicą witamin, garbników, olejków eterycznych.

Owoce dzikiej róży są źródłem:

  • witaminy C,
  • witaminy A, B1, B2, E, K,
  • garbników,
  • flawonoidów,
  • steroli,
  • kwasów organicznych, kwasu foliowego, kwasu askorbinowego,
  • karotenoidów,
  • pektyn.

Najważniejsze właściwości owoców dzikiej róży to:

  • Wspomaga system odpornościowy, dlatego stosuje się ją między innymi w przeziębieniach i w ciąży, a także profilaktycznie.
  • Wspomaga walkę z bólem gardła.
  • Chroni układ krwionośny i wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Zmniejsza nadciśnienie.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Chroni przed szkorbutem.
  • Łagodzi objawy reumatyzmu.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Łagodzi objawy chorób dróg oddechowych.
  • Działa uspokajająco.
  • Zmniejsza bezsenność.
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia.
  • Leczy nieżyt przewodu pokarmowego.
  • Łagodzi objawy biegunki i niestrawności.
  • Wspomaga walkę z chorobami układu moczowego

Róża – zastosowanie

Płatki dzikiej róży zbiera się na początku lata. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.

Można z nich zrobić wiele wspaniałych słodkości, między innymi: cukier różany, słodki syrop, orzeźwiającą wodę czy konfiturę.

Konfitura z dzikiej róży

Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebne będą: 150 g oczyszczonych owoców dzikiej róży, 150 g cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego.

Wykonanie: owoce róży zetrzyj z cukrem pudrem w makutrze, aż mieszanka nabierze konsystencji konfitury. Dodaj kwasek cytrynowy i ucieraj jeszcze przez kilka chwil. Otrzymaną konfiturę możesz wykorzystywać, jako dodatek do wypieków.

Syrop z płatków róży

Syrop nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.

Jak przygotować syrop z płatków róży?

Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Różany cukier

By przygotować cukier różany należy rozgnieść w moździerzu garść płatków różanych z cukrem. Po mniej więcej dwóch godzinach cukier nabierze odpowiedniego aromatu. Następnie zawartość wysypujemy na papier i pozostawiamy na dwa dni aż odparuje całą woda. Cukier będzie miał piękny kolor i wyjątkowy aromat.

Różana pasta

Oryginalnym dodatkiem, który wzbogaci potrawy będzie różana pasta (idealna do twarożku lub naleśników). Jak ją wykonać? Trzy garście płatków różanych trzeba zalać łyżką gorącej wody i zblendować z dwoma łyżkami miodu. Pasta do smarowania gotowa!

Woda różana do picia

Idealna na upał, ponieważ rewelacyjnie gasi pragnienie. Dwie garści płatków należy zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Odcedzić, dodać miodu i kilka świeżych płatków różanych.

Woda różna w kosmetyce

Woda różana to produkt, którego działanie powszechnie wykorzystywane jest w kosmetyce. Woda różana skutecznie oczyszcza, tonizuje, nawilża i działa przeciwzapalnie. Z tego względu często używa się jej jako naturalnego kosmetyku do pielęgnacji cery i włosów.

Zobacz film: Jakie właściwości ma dzika róża?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?