Syrop z płatków róży
Syrop z płatków róży nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.
Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.
Co więcej, płatki róży polecane są w przypadku kamicy nerkowej, wrzodów zwiotczałych i przy oparzeniach. Oprócz tego pachnąca róża poprawia przyswajanie żelaza.
Jak przygotować syrop z płatków róży?
Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.
Syrop z rabinii akacjowej
Rabinia akacjowa kwitnie zwłaszcza w czerwcu. Jej białe kwiaty wydzielają charakterystyczny miodowy zapach. Syrop z rabinii akacjowej wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniem, pomaga w walce ze stresem i działa uspokajająco. Syrop z kwiatów pomaga przy przeziębieniach, ponieważ łagodzi kaszel. Co więcej działa moczopędnie, jest polecana w chorobach układu moczowego, nerek, hamuje zatrzymywanie wody w organizmie.
Do przygotowania syropu z rabinii potrzebujemy 10 kwiatostanów rabinii na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.
Syrop z lawendy
Lawenda to nie tylko aromatyczny zapach. Kwiaty lawendy kryją w sobie cenne składniki, miedzy innymi –dużą ilość garbników, triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne.
Związki aromatyczne, jakie znajdziemy w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie.
Do przygotowania syropu z kwiatów lawendy potrzebujemy szklankę kwiatów lawendy, 600 ml miodu, 700 ml wody, sok z 1 cytryny. Syrop robimy gotując wodę z miodem. Po ok. 15 minutach dodajemy cytrynę i lawendę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5minut. Studzimy i przecedzamy.
Syrop z czarnego bzu
Czarny bez wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, które są doceniane zwłaszcza w medycynie naturalnej. Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu, a więc to ostatnia chwila, by zebrać te pachnące kwiaty i przygotować z nich smaczny i prozdrowotny syrop. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużą ilość flawonoidów. Te z kolei wykazują silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne.
Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego jest polecany zwłaszcza w domowej kuracji przeziębień, ponieważ ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty czarnego bzu wykazują także silne działanie moczopędne, detoksykujące. Kwiaty czarnego bzu działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.
Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy 30 rozwiniętych baldachów czarnego bzu, 1 kg cukru, sok z połówki cytryny, 1,5 litra wody. Syrop przygotujemy ścierając kwiaty bzu, zasypując je cukrem i zalewając wodą. By kwiaty nie spleśniały muszą być przykryte. Syrop odstawiamy na dwa dni w słoneczne miejsce, mieszając od czasu do czasu. Następnie syrop należy odsączyć i przelać do czystego słoika.
Letnie kwiaty i zioła
Słodkie kwiaty świetnie komponują się z orzeźwiającymi ziołami. Swoich gości zaskoczysz podając im:
- lemoniadę z czarnego bzu i mięty,
- lilaku i tymianku,
- róży i lebiodki,
- rabini i szałwii.
Pamiętaj jednak, by przed podaniem lemoniady kwiatowo-ziołowej schłodzić ją przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dodaj plasterek cytryny i kostki lodu.