Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowe syropy z letnich kwiatów. Zobacz jak je zrobić
menu
Polub nas na Facebooku

Domowe syropy z letnich kwiatów. Zobacz jak je zrobić

Syrop z lawendy

etterberry/getty images

Czerwiec i lipiec to najlepszy czas na robienie kwiatowych syropów. Nie tylko podkreślą smak lemoniad, deserów czy koktajli, ale również mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Syrop z płatków róży

Syrop z płatków róży nie tylko pięknie pachnie, ale jest również wyjątkowo smaczny. Płatki róży posiadają mnóstwo leczniczych właściwości, dlatego warto zamknąć je w butelce i zachować na jesienno-zimowy czas, kiedy łatwiej o infekcję i gorszy nastrój.

Napar lub lemoniada z płatków róży dodaje sił i energii. Usprawnia przemianę materii. Syrop różany wzmacnia układ odpornościowy.

Co więcej, płatki róży polecane są w przypadku kamicy nerkowej, wrzodów zwiotczałych i przy oparzeniach. Oprócz tego pachnąca róża poprawia przyswajanie żelaza.

Jak przygotować syrop z płatków róży?

Do wykonania syropu potrzebne nam będą pachnące płatki róży dzikiej lub pomarszczonej. Używamy 2 garści płatków na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Syrop z rabinii akacjowej

Rabinia akacjowa kwitnie zwłaszcza w czerwcu. Jej białe kwiaty wydzielają charakterystyczny miodowy zapach. Syrop z rabinii akacjowej wzmacnia organizm i chroni przed przeziębieniem, pomaga w walce ze stresem i działa uspokajająco. Syrop z kwiatów pomaga przy przeziębieniach, ponieważ łagodzi kaszel. Co więcej działa moczopędnie, jest polecana w chorobach układu moczowego, nerek, hamuje zatrzymywanie wody w organizmie.

Do przygotowania syropu z rabinii potrzebujemy 10 kwiatostanów rabinii na 300 ml miodu. Całość delikatnie podgrzewamy przez 15 minut, przecedzamy i przelewamy do słoiczka.

Syrop z lawendy

Lawenda to nie tylko aromatyczny zapach. Kwiaty lawendy kryją w sobie cenne składniki, miedzy innymi –dużą ilość garbników, triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne.

Związki aromatyczne, jakie znajdziemy w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. To oznacza, że zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie.

Do przygotowania syropu z kwiatów lawendy potrzebujemy szklankę kwiatów lawendy, 600 ml miodu, 700 ml wody, sok z 1 cytryny. Syrop robimy gotując wodę z miodem. Po ok. 15 minutach dodajemy cytrynę i lawendę. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5minut. Studzimy i przecedzamy.

Syrop z czarnego bzu

Czarny bez wykazuje mnóstwo właściwości leczniczych, które są doceniane zwłaszcza w medycynie naturalnej. Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu, a więc to ostatnia chwila, by zebrać te pachnące kwiaty i przygotować z nich smaczny i prozdrowotny syrop. Kwiaty czarnego bzu zawierają dużą ilość flawonoidów. Te z kolei wykazują silne działanie antyzapalne i antyoksydacyjne.

Syrop z czarnego bzu wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego jest polecany zwłaszcza w domowej kuracji przeziębień, ponieważ ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty czarnego bzu wykazują także silne działanie moczopędne, detoksykujące. Kwiaty czarnego bzu działają także rozkurczowo, pobudzają krążenie i obniżają poziom cukru we krwi.

Do przygotowania syropu z czarnego bzu potrzebujemy 30 rozwiniętych baldachów czarnego bzu, 1 kg cukru, sok z połówki cytryny, 1,5 litra wody. Syrop przygotujemy ścierając kwiaty bzu, zasypując je cukrem i zalewając wodą. By kwiaty nie spleśniały muszą być przykryte. Syrop odstawiamy na dwa dni w słoneczne miejsce, mieszając od czasu do czasu. Następnie syrop należy odsączyć i przelać do czystego słoika.

Letnie kwiaty i zioła

Słodkie kwiaty świetnie komponują się z orzeźwiającymi ziołami. Swoich gości zaskoczysz podając im:

  • lemoniadę z czarnego bzu i mięty,
  • lilaku i tymianku,
  • róży i lebiodki,
  • rabini i szałwii.

Pamiętaj jednak, by przed podaniem lemoniady kwiatowo-ziołowej schłodzić ją przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem dodaj plasterek cytryny i kostki lodu.

Zobacz film: Lawenda dla urody właściwości i zastosowanie.

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
5
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Kozak, koźlak (grzyb jadalny) - rodzaje. Jak rozpoznać? Z czym można pomylić?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Goryczak żółciowy – co to za grzyb? Jak go rozpoznać? Czy jest jadalny?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Gnida, czyli jajo wszy – jak wygląda i jak się jej skutecznie pozbyć?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?