Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lawenda – jakie posiada właściwości zdrowotne i lecznicze? Składniki kwiatów lawendy
menu
Polub nas na Facebooku

Lawenda – jakie posiada właściwości zdrowotne i lecznicze? Składniki kwiatów lawendy

NAN

Fot. Grafvision / stock.adobe.com

Kwiat lawendy dostarcza wielu substancji aktywnych, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Działają przeciwzapalnie, odkażająco oraz przeciwnowotworowo. Lawenda wykorzystywana jest w zwalczaniu bólów mięśni i stawów, a także dolegliwości trawiennych. 

Lawenda jest rośliną o szerokim zastosowaniu w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Wykazuje liczne właściwości zdrowotne, m.in. łagodzi ból, działa przeciwgrzybiczo i wspomaga pracę układu trawiennego. Wykorzystywana jest również w świecie kulinarnym, np. jako dodatek do wytrawnych dań.

Lawenda – co zawierają kwiaty tej rośliny?

Lawenda jest rośliną, którą można uprawiać w domu. Ceniona jest nie tylko za swój wygląd i zapach, ale również za wykazywane właściwości prozdrowotne, lecznicze i odżywcze. Kwiaty lawendy są źródłem wielu składników wywierających korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród nich znajdują się garbniki należące do substancji aktywnych obecnych w ziołach leczniczych. Działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, a także łagodzą dolegliwości skórne i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Pożądanymi składnikami obecnymi w kwiatach lawendy są także sole mineralne oraz kwasy organiczne. Innymi substancjami aktywnymi występującymi w lawendzie są:

  • fitosterole przyczyniające się m.in. do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu,
  • antocyjany, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym, a także antyalergicznym,
  • triterpeny o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych.

Z kwiatów lawendy wąskolistnej pozyskuje się olejek eteryczny posiadający bardzo złożoną budowę. Jest on szeroko wykorzystywany w aromaterapii oraz w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Wywiera korzystny wpływ na układy: oddechowy, nerwowy, pokarmowy, moczowy oraz krążenia.

Właściwości zdrowotne i lecznicze lawendy

Właściwości lawendy od dawna znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Lawenda, a dokładnie olejek lawendowy pozyskiwany z tej rośliny wykazuje właściwości antyseptyczne (inaczej odkażające), przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. 

Wykorzystuje się ją w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych – zapalenia gardła, migdałków, oskrzeli. Olejek lawendowy wspomaga również leczenie astmy i grypy. Lawenda wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego, przyczyniając się do wzmocnienia odporności organizmu. Związki aromatyczne obecne w olejku lawendowym wykazują korzystny wpływ na układ nerwowy. Działają uspokajająco, wyciszająco oraz łagodzą napięcie nerwowe i skutki stresu. Lawenda wykorzystywana jest w leczeniu bezsenności, gdyż ułatwia zasypianie i likwiduje zaburzenia snu. 

Składniki kwiatów i liści lawendy są pomocne przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Przyczyniają się do pobudzenia wydzielania soków żołądkowych i żółci, a tym samym regulują procesy trawienne. Działają łagodząco na kolki, wzdęcia, polepszają apetyt, a także przyspieszają perystaltykę jelit zapobiegając uciążliwym zaparciom. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w leczeniu różnego rodzaju bólów: mięśniowych, stawowych oraz reumatycznych. Łagodzi fizyczne objawy związane z nadmiernym stresem, takie jak: napięcie mięśniowe, bóle głowy i migreny. Lawenda działa moczopędnie, przyczyniając się do oczyszczania dróg moczowych, a tym samym zapobiegając infekcjom bakteryjnym układu moczowego. Dzięki właściwościom przeciwgrzybicznym i odkażającym lawenda stosowana jest również w leczeniu chorób skórnych. Przyspiesza proces gojenia się ran oraz regeneracji naskórka. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w leczeniu trądziku oraz w pielęgnacji skóry wrażliwej i włosów.

Kiedy i do czego przyda się nam lawenda? Odpowiedz znajdziesz w naszym filmie: 

Zobacz film: Lawenda dla urody właściwości i zastosowanie.  Źródło: Dzień Dobry TVN

Zastosowanie lawendy

Lawenda znajduje zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Olejek lawendowy wykorzystywany jest w aromaterapii, której celem jest odprężenie się, usprawnienie krążenia, pobudzenie układu odpornościowego oraz zwalczenie dolegliwości bólowych. Przy użyciu olejku lawendowego wykonuje się masaże relaksacyjno-lecznicze, które łagodzą napięcie mięśniowe oraz likwidują bóle mięśni i stawów. Napar z lawendy i olejek stosuje się również w aromatycznych kąpielach oraz w przygotowywaniu kompresów, które przyczyniają się do rozszerzania naczynek krwionośnych skóry i działają przeciwbólowo. 

W leczeniu infekcji dróg moczowych, zwłaszcza w stanach zapalnych pęcherza moczowego wskazane jest picie naparów z lawendy, które działają moczopędnie i przyspieszają eliminację bakterii z układu moczowego. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych zastosowanie mają inhalacje z użyciem olejku lawendowego. Inhalację można przeprowadzić samodzielnie w domu. Wystarczy do miski z gorącą wodą dodać 5-10 kropli olejku. Głowę przykrywa się ręcznikiem i nachyla się ją nad miską, wdychając unoszące się opary.

W okresie jesienno-zimowym zaleca się stosowanie nalewki lawendowej, która wzmacnia odporność organizmu i chroni przed przeziębieniem oraz grypą. Przy migrenach oraz problemach z zasypianiem wskazane jest wmasowywanie kropli olejku lawendowego w okolice skroni lub zapalenie kominka aromaterapeutycznego. Lawenda jest częstym składnikiem toników i kremów przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej i wrażliwej. Dodawana jest również do preparatów służących pielęgnacji skóry głowy i włosów. Lawenda znajduje również zastosowanie w świecie kulinarnym. Znajduje się w przyprawach do mięs i warzyw, a także stanowi składnik herbat i syropów. Listkami lawendy można wzbogacać sosy sałatkowe, a kwiatami – lody, budynie, słodkie wypieki i galaretki owocowe. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?