Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kto nie powinien jeść miodu?
menu
Polub nas na Facebooku

Kto nie powinien jeść miodu?

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Fot. Ewa Drzyzga, Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Miód to teoretycznie samo zdrowie. Niestety nie każdy powinien go spożywać. Dlaczego? Z powodu kalorii, które posiada. Nie każdy także wie, jak spożywać miód, żeby zachował zdrowotne właściwości. 

Miód jest bardzo zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Miód to czyste kalorie, co potwierdza prof. Krzysztof Łabuzek w najnowszym odcinku programu 36,6°C. Litrowy słoik miodu zawiera 3200 kcal, dla porównania tyle samo cukru ma 3860 kcal. Właśnie z tego względu miodu nie powinny jeść osoby otyłe oraz chore na cukrzycę. Jest także niewskazany u kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz u dzieci do 2. r. życia. Więcej o miodzie i jego produktach dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak wybrać dobry miód? Kto powinien z niego zrezygnować i jak go spożywać? Źródło: 36,6

Miód ma niskie pH, zatem u osób z nadkwasotą może powodować zgagę. Unikać powinni go także alergicy, bowiem w miodzie znajdziemy różne pyłki. Dorosła osoba o wadze powyżej 70 kilogramów może zjeść łyżkę miodu dziennie, natomiast osoby mniejsze - do łyżeczki dziennie.

Polecamy: Mleczko pszczele – jakie posiada zalety? Właściwości i zastosowanie „eliksiru młodości”

Zdrowotne właściwości miodu

Miód w Wielkiej Brytanii jest wykorzystywany do leczenia - zanim lekarze włączą antybiotyk, leki przeciwkaszlowe i leki upłynniające wydzielinę zalecają pacjentom, zwłaszcza małym, spożywanie miodu. Okazuje się, że dzieci mniej gorączkują, lepiej śpią i czasem obywa się bez antybiotyku!

Również kardiolodzy zalecają spożywanie miodu, który ich zdaniem obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa przeciwmiażdżycowo i rozszerza tętnice. 

Miód manuka jest miodem stosowanym na skórę. Świetnie działa przeciwbakteryjnie, leczy nawet owrzodzenia!

Jak jeść miód?

Miód powinien być przechowywany w ciemnych słoikach i niskiej temperaturze, bowiem promienie UV i wysoka temperatura niszczą cudowne właściwości miodu. 

Miód powinno się jeść sam, ewentualnie na kanapce. Lepiej nie dodawać go do napojów o temperaturze wyższej niż 40 stopni. Minusem picia wody z miodem jest to, że często na dnie zostaje osad, którego nie wypijamy, a w którym jest bardzo dużo cennych składników. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
101
5
Polecamy
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Właściwości i działanie miodu akacjowego.
Miód a cukrzyca
Właściwości i działanie miodu akacjowego. Miód a cukrzyca TVN zdrowie
Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel
Syrop z cebuli – lekarstwo na infekcje i kaszel Dzień Dobry TVN
Miód majowy - czyli syrop z mniszka lekarskiego.
Jak zrobić i jakie ma właściwości?
Miód majowy - czyli syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić i jakie ma właściwości? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Jakie są objawy grypy? Grypa a przeziębienie – zasadnicze różnice
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Glejak– jak wygląda leczenie tego nowotworu?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Czym są modzele na stopie? Jak można je leczyć domowymi sposobami?
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Co to jest woda strukturalna? Czy istnieją naukowe wyjaśnienia tego zjawiska? Mit wody strukturalnej
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Ból receptorowy i neuropatyczny – rodzaje bólu i skala oceny bólu
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?