Naturalne antybiotyki wykorzystywane są już od dawna, lecz ich drogocenne właściwości przeciwbakteryjne są znaczące w sposób szczególny obecnie, kiedy nasila się zjawisko antybiotykoodporności. Znane naturalne antybiotyki stanowią: gorzknik kanadyjski, imbir, miód, jeżówka purpurowa. Dodatkowo mianem domowych antybiotyków określa się: olej z czarnuszki, olej z oregano, olej kokosowy, mirrę czy paprykę chili.
Naturalne antybiotyki – co to jest?
Odkrycie antybiotyków, a następnie ich wprowadzenie do terapii wielu chorób zakaźnych uznaje się za jedno z największych osiągnięć medycyny. Jednakże z biegiem lat antybiotyki stały się nadmiernie wykorzystywane, co przyczyniło się do rozprzestrzeniania zjawiska lekooporności wielu szczepów bakterii. Antybiotyki uważane są w związku z tym zarówno za błogosławieństwo, jak i za przekleństwo. Dlatego też podkreśla się rolę tzw. antybiotyków naturalnych. Jak sama nazwa wskazuje, to produkty naturalnego pochodzenia, które wykazują liczne prozdrowotne działanie na ludzki organizm, a zwłaszcza przeciwbakteryjne. Hamują rozmnażanie i/lub zabijają drobnoustroje chorobotwórcze. Określane są też mianem domowych antybiotyków, ponieważ większość z nich znaleźć można na co dzień w kuchni. Dodatkowo są bardzo tanie, nie powodują żadnego uszczerbku na zdrowiu i nieobciążone są żadnym ryzykiem uodpornienia się na nie.
Jak leczyć przeziębienie domowymi sposobami? Odpowiedź znajdziesz w filmie:
Antybiotyki naturalne – olej z oregano i chrzan
Powszechnie wykorzystywanym naturalnym antybiotykiem roślinnym jest olej z oregano. Jego działanie bakteriobójcze, ale i przeciwpasożytnicze i grzybobójcze wynika z zawartości tymolu i jego izomeru karwakrolu. W związku z tym wykorzystywany jest w leczeniu kandydozy jamy ustnej czy giardiozy, czyli choroby pasożytniczej jelita cienkiego wywoływanej przez pierwotniaki z gatunku Giardia intestinalis. Udowodniono też jego skuteczność w zwalczaniu bąblowicy – choroby, której czynnikiem sprawczym są tasiemce z rodzaju Echinococcus. Niestety nadmiernie spożywany olejek rozmarynowy powoduje wyjałowienie jelit. Nie powinno się przekraczać dopuszczalnej dziennej dawki, która wynosi 10 kropli i zażywać go razem z probiotykami.
Chrzan wykazuje działanie przeciwbakteryjne, grzybobójcze, przeciwwirusowe, wykrztuśne, które wynika z zawartości lizozymu, fitoncydy, alkoholu fenyloetylowego. Ze względu na właściwości chrzan znalazł zastosowanie w leczeniu zapalenia zatok, przeziębienia, anemii. Przepis na naturalny antybiotyk z chrzanu jest następujący: należy umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na małych oczkach na tarce około 250 g świeżego korzenia chrzanu. Następnie chrzan umieszcza się w sitku i przelewa wrzątkiem, a potem przekłada ponownie do miski, dodaje wedle uznania sól, ocet winny, cukier. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników chrzan umieszcza się w szczelnie zamkniętym słoiku.
Czosnek jako antybiotyk
Czosnek jako antybiotyk jest od wieków ceniony w medycynie naturalnej. Mechanicznemu naruszeniu ząbków czosnku towarzyszy wydzielanie allicyny, czyli substancji o właściwościach silnie bakteriobójczych. Regularne codzienne spożywanie 2–3 ząbków surowego, rozgniecionego czosnku skutecznie podnosi odporność organizmu i zwalcza zagrażające mu drobnoustroje, takie jak gronkowce, paciorkowce, pałeczkę okrężnicy (z łac. Escherichia coli). Czosnek to antybiotyk, który jest powszechnie stosowany podczas zapalenia zatok, przy grypie, przeziębieniu, bólu gardła, zaburzeniach jelitowych. Oprócz wersji na surowo można z niego przyrządzić syrop. W pierwszej kolejności miażdży się ząbki z 2–3 główek czosnku. Następnie miesza się je z sokiem wyciśniętym z 2 cytryn i dodaje 1 szklankę przegotowanej, ostudzonej wody i 6 łyżeczek miodu. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników miksturę odstawia się na kilka dni. Na koniec należy ją odcedzić i spożywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Czy czosnek faktycznie leczy? Dowiesz się tego z filmu:
Cebula – naturalny antybiotyk
Cebula to kolejny antybiotyk naturalny. Tak samo jak czosnek jest źródłem fitoncyd, czyli związków hamujących rozwój mikroorganizmów. Po cebulę sięga się najczęściej w przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych i chorób układu pokarmowego. Z cebuli przygotowuje się syrop, który doskonale łagodzi uporczywy kaszel, ponieważ to doskonały środek wykrztuśny. Jak go przyrządzić? Potrzebne są: 600 g cebuli, 1 duża cytryna, 250 ml miodu. Cebulę należy obrać i pokroić w cienkie piórka lub drobną kostkę. Cytrynę myje się i kroi w plasterki. Wszystkie składniki układa się warstwami najlepiej w dużym słoiku. Najpierw warstwa cebuli, potem cytryny, a na nią miód. Postępuje się tak aż do wykończenia produktów. Słoik zakręca się i odstawia na około 24 godziny. W tym czasie cebula puszcza sok, który przecedza się. Syrop spożywa się 2–3 razy na dobę po 1 łyżce.
Zobacz film i dowiedz się jakie właściwości prozdrowotne ma imbir:
Naturalne antybiotyki – imbir
Imbir to kolejny znany naturalny antybiotyk, który znalazł zastosowanie w leczeniu zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego, przeziębienia czy grypy. Badania dowodzą, że imbir niszczy bakterie, takie jak Listeria, Salmonella, Campylobacter. Imbir łagodzi też mdłości i bóle menstruacyjne, działa żółciopędnie i rozkurczowo, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.
Jednym z najpopularniejszych zastosowań imbiru jest herbata. Do jej sporządzenia potrzebne są: 3–5 cm świeżego korzenia imbiru, 300 ml gorącej wody, 2–3 plasterki cytryny, 1–2 łyżki miodu. Imbir należy umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Imbir wrzuca się do szklanki, zalewa wrzątkiem i zostawia na 5–10 minut pod przykryciem. Następnie dodaje się miód i cytrynę.